Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα προϊόντα και υπηρεσίες από το Χρηματιστήριο - Θα εισαχθούν και οι τιτλοποιήσεις του Ηρακλή - Χαμηλότερη φορολογία από το ΥΠΟΙΚ

Νέα προϊόντα και υπηρεσίες από το Χρηματιστήριο - Θα εισαχθούν και οι τιτλοποιήσεις του Ηρακλή - Χαμηλότερη φορολογία από το ΥΠΟΙΚ
Nέα προϊόντα εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Mια κεφαλαιαγορά που θα συνδράμει τις τράπεζες σε μια κοινή προσπάθεια χρηματοδότησης της οικονομίας είναι το σχέδιο που επεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους χρηματιστηριακούς φορείς.
Η διαπραγμάτευση νέων προϊόντων στο Χ.Α όπως οι τίτλοι κόκκινων δανείων του Ηρακλή, χαμηλότερη φορολογία σε επενδυτές και εισηγμένες, προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και μέσα από την Κεφαλαιαγορά στόχος είναι να δημιουργήσουν μια νέα κεφαλαιακή δεξαμενή η οποία να μπορεί να υποστηρίξει την επενδυτική ανάπτυξη στη χώρα μας.
Νέα προϊόντα και υπηρεσίες, φορολογικά κίνητρα για τη διεύρυνση της χρηματιστηριακής ύλης πολυεπίπεδα και συνεργασία ολων των χρηματοοικονομικών φορέων έχει σκοπό να προωθήσει το Υπουργείο   που πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη χθες με το παραπάνω αντικείμενο.
Κάθε τι  καινούριο στο Χρηματιστήριο στόχος είναι να έχει μια ευνοϊκότερη φορολογική διαχείριση ενώ καινούρια προϊόντα και καινούριες αγορές αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν από τίτλους κόκκινων δανείων μέχρι πράσινα ομόλογα.
Αναζητείται μια καινούρια δεξαμενή  κεφαλαίων από το εσωτερικό αλλά κυρίως από το εξωτερικό που θα μπορέσει να στηρίξει την επενδυτική ανάπτυξη της χώρας. 
Η σύσκεψη στις 18 Ιουνίου 2020 του Υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό αρμόδιο για τα συγκεκριμένα  θέματα  κ. Γιώργο Ζαββό.
Σε αυτήν μετείχαν ο CEO της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, η πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κα Βασιλική Λαζαράκου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Βιδάλης, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπύρος Κυρίτσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών κ. Ιωάννης Μυλωνάς, ο κ. Αθανάσιος Κουλορίδας από την ΕΝΕΙΣΕΤ και ο κ. Γιάννης Πολυχρονίου πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών.
Είναι χαρακτηριστική η διευρυμένη σύνθεση της σύσκεψης.
Μόνον ο ΣΕΒ είναι χαρακτηριστικό πως εκπροσωπεί περίπου το 85% των εισηγμένων επιχειρήσεων.
Δημιουργείται λοιπόν μια ατζέντα θεμάτων για τα οποία θα συσταθεί ειδική επιτροπή που καλείται να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Οι  τελικές εισηγήσεις  θα κινηθούν σε τρία επίπεδα
-Φορολογικά κίνητρα.
Αυτά θα αφορούν καινούριους επενδυτές, νέες εταιρίες που θα εισχθούν στο Χ.Α. αλλά και νέα προϊόντα που αναμένεται να δημιουργηθούν και να είναι διαπραγματεύσιμα στην χρηματιστηριακή αγορά με στόχο να ενισχύουν το βάθος και το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Το χρηματιστήριο όπως σημειώνεται από φορείς που μετείχαν στη σύσκεψη δεν μπορεί να είναι υπόθεση για λίγους.
Συζητείται η δημιουργία νέων μεικτών προϊόντων όπως αποταμιευτικοί λογαριασμοί με επενδυτικό κομμάτι όπως ασφαλιστικά προγράμματα που θα επενδύουν κεφάλαια στο Χρηματιστήριο.
Συγχρόνως θα βοηθηθούν τα νέα IPOs επιχειρήσεων,  ενώ θα εξεταστεί αν μπορεί να γίνουν διαπραγματεύσιμοι οι τίτλοι των κόκκινων δανείων που αφορούν τον Ηρακλή.
Το marketing του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα ενισχυθεί ενώ οι προωθητικές ενέργειες θα είναι πιο συντονισμένες με εκείνες και άλλων φορέων όπως για παράδειγμα των τραπεζών (road shows κλπ)
- Η πράσινη ανάπτυξη εισέρχεται στην ατζέντα της κεφαλαιαγοράς με την προώθηση της έκοδσης πράσινων ομολόγων  των λεγόμενων  Green Bonds που βρίσκονται πολύ υψηλά στην κοινοτική ατζέντα.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα παρακολουθήσει από πολύ κοντά το θεσμικό πλαίσιο εναρμόνισης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και θα συνεργαστεί πολύ στενά με τα λοιπά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

- Σημαντικό κομμάτι του όλου project θα αφορά η εκπαίδευση καθώς τα δεδομένα τόσο της αγοράς όσο και της νομοθεσίας αλλάζουν με πολύ γρήγορες ταχύτητες, μεταβάλοντας και τη φυσιογνωμία της αγοράς.
Για όλα τα παραπάνω θα συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων απ' όλους του συμμετέχοντες στην αγορά προκειμένου να συμδιαμορφωθουν οι προτάσεις στους κρίσιμους παραπάνω τρεις τομείς ο. Στη συνέχεια θα εξεταστεί κατά πόσον τις προτάσεις αυτές τις "αντέχει|¨ο κρατικός προϋπολογισμός.
Το έργο μέχρι αυτό το στάδιό του θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα και στη συνέχεια θα αναληφθούν οι πρωτοβουλίες για τις τεχνικές λύσεις ώστε τελικώς όλα τα παραπάνω να έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης