Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκτακτη ρύθμιση 24 δόσεων με χαμηλό επιτόκιο για τα χρέη της πανδημίας ανακοινώνει σήμερα (12/6) η κυβέρνηση

Έκτακτη ρύθμιση 24 δόσεων με χαμηλό επιτόκιο για τα χρέη της πανδημίας ανακοινώνει σήμερα (12/6) η κυβέρνηση
Έκτακτη ρύθμιση 24 δόσεων με χαμηλό επιτόκιο για τα χρέη της πανδημίας ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση 
Σχέδιο - ανάσα για τις οφειλές στο Δημόσιο που δημιούργησε ο κορωνοιός αλλά και για τις φορολογικές υποχρεώσεις που θα προστεθούν στην πλάτη των πολιτών από το δεύτερο εξάμηνο του έτους ανακοινώνει πιθανότατα και σήμερα η κυβέρνηση.
Το σχέδιο προβλέπει εξόφληση των φετινών φόρων σε πολλές μηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα του φόρου εισοδήματος σε 8 (αντί των τριών διμηνιαίων που είναι σήμερα ) και του ΕΝΦΙΑ σε 6 (αντί των 5 μηνιαίων).

Οι φορολογούμενοι που επλήγησαν από τον κορωνοϊό και συσσώρευσαν νέα χρέη θα έχουν την δυνατότητα να τα εξοφλήσουν σε 12 - 24 δόσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Στην έκτακτη ευνοϊκή ρύθμιση ενδεχομένως να ενταχθούν και παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες έχουν αποκλειστεί από την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων.

Σημειώνεται ότι η νέα πάγια ρύθμιση αφορά οφειλές που ήταν αρρύθμιστες την 1η Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι τόσο δελεαστική για τους φορολογούμενους αφού επιβάλλει τσουχτερό επιτόκιο 4,5% για εξόφληση οφειλών σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις και 6% για περισσότερες από 12 δόσεις.
Αυτό είναι και ο λόγος για τον οποίο το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο Οικονομικών είχαν φτάσει να εξετάζουν διάφορα σχέδια ρυθμίσεων ενώ μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν ήταν για επανεκκίνηση της «120άρας» ρύθμισης.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν άριστη γνώση για το νέο εφιάλτη που τους περιμένει μετά το πέρας της πανδημίας και για το λόγιο αυτό έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα ώστε να εξουδετερωθούν οι φορολογικές «νάρκες» που απειλούν τον προϋπολογισμό.
Μεταξύ αυτών είναι και τα ληξιπρόθεσμα χρέη πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων τα οποία θα γίνουν ένα «βουνό» από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα είναι αδύνατο για εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους να εξοφληθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται παράλληλα άρση των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Ειδικότερα, το σχέδιο αντιμετώπισης των χρεών από την πανδημία προβλέπει:

1.Θέσπιση έκτακτης ρύθμισης 12 - 24 μηνιαίων δόσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή των φόρων και των χρεών που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά που ξεκίνησε η επέλαση του κορονοιού.
Παλαιότερες οφειλές θα ρυθμίζονται με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

2. Εξόφληση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί σε τρεις διμηνιαίες που ισχύει σήμερα, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.
Τελευταίος μήνας πληρωμής θα είναι ο Φεβρουάριος του 2021.

3. Αποπληρωμή του ΕΦΝΙΑ του 2020 σε 6 αντί 5 μηνιαίες δόσεις, που σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα είναι τον Σεπτέμβριο και τελευταία τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης