Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζονται οι επιλεκτικές τοποθετήσεις – Κοιτάζει υψηλότερα ο Γ.Δ.

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζονται οι επιλεκτικές τοποθετήσεις – Κοιτάζει υψηλότερα ο Γ.Δ.
ΑΓΟΡΑ: Με τη ΔΕΗ να εμφανίζει βελτιωμένα αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο και τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις αγορές του εξωτερικού να είναι ενισχυμένη, οι αναλυτές περιμένουν ανοδικό άνοιγμα στην αγορά μας. Στην Ευρώπη διατηρούνται οι ανοδικές τάσεις στο ξεκίνημα.

Το ΧΑ ξεκίνησε ανοδικά με το επιλεκτικό ενδιαφέρον να διατηρείται. Ο τζίρος καλός στο ξεκίνημα και δείχνει πως στις τελευταίες συνεδριάσεις και μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, το ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές παραμένει. Το ΧΑ είναι πάνω από τις 675 μονάδες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Θα ξαναπούμε πως τη στήλη την ενδιαφέρουν τα καθαρά κέρδη. Η τελική γραμμή θέλουμε να βελτιώνεται για να παίρνουν κάτι και οι μέτοχοι. Τα EBITDA πληρώνουν τις τράπεζες. Αν οι τόκοι είναι υψηλοί και δε μένει κάτι στην τελική γραμμή τι να το κάνουμε;

Έχουμε εταιρείες στο ΧΑ με p/e κάτω από 12 φορές και αδάνειστες. Εταιρείες που έχουν μετρητά στο ταμείο τους , αλλά στο ταμπλό οι επενδυτές αδιαφορούν. Προφανώς γιατί οι ξένοι δεν ασχολούνται με αυτές παρά μόνο με τις 10-15 γνωστές εταιρείες του ΧΑ.

ΤΙΤΑΝ: Πάνω από τα 12 ευρώ η μετοχή. Έχουν απορροφηθεί οι ρευστοποιήσεις λόγω αφαίρεσης της μετοχής από τον MSCI και αναπνέει ξανά. Έχει μείνει πίσω έναντι άλλων εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και έχει περιθώριο ανόδου.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ανοδικό το ξεκίνημα με την Alpha Bank να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο και να ακολουθεί η Eurobank.

ΔΕΗ: Θετική εξέλιξη η βελτίωση των μεγεθών στο πρώτο τρίμηνο αλλά παρά τη βελτίωση των EBITDA η τελική γραμμή είχε μικρές ζημιές. Θέλουμε περαιτέρω βελτίωση, όπως μείωση των εξόδων. Η εθελουσία είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει να συνεχιστεί η μείωση του προσωπικού.

Σχεδόν σταθερός ο καθαρός δανεισμός, αλλά ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Ο δείκτης net debt/ebitda με βάση την εκτίμηση της διοίκησης για 700 εκατ. ευρώ EBITDA είναι στις 5,14 φορές. Υπάρχει η πιθανότητα να αναθεωρηθεί, αλλά περιμένουμε και αύξηση του δανεισμού λόγω ομολογιακού και επενδύσεων στις ΑΠΕ. Επομένως πρέπει οι ταμειακές ροές να βελτιωθούν και να δημιουργήσουν χρήμα. Η μετοχή ξεκίνησε με μικρή άνοδο.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Η αποτίμηση είναι στα 704 εκατ. ευρώ. Το p/e είναι υψηλό με βάση τα κέρδη της χρήσης 2019. Τα καθαρά κέρδη ήταν 23,5 εκατ. ευρώ. Η κατασκευαστική δραστηριότητα περιορίστηκε και τα κέρδη τα φέρνουν οι άλλες δραστηριότητες.

Στην τηλεδιάσκεψη και σύμφωνα με όσα αναφέρει η Optima Bank, η διοίκηση είπε πως οι προετοιμασίες για το ομολογιακό των 500 εκατ. ευρώ έχουν ξεκινήσει εκ νέου αλλά δε δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος. Η απόφαση για τη νέα μονάδα παραγωγής 660MW θα παρθεί στους επόμενους δύο μήνες.

Υπήρχε μία αισιοδοξία για το project του καζίνου στο Ελληνικό ότι μπορεί να υπογραφεί μέσα στο καλοκαίρι. Η εταιρεία περιμένει να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων τα επόμενα έτη. Μικρή άνοδο καταγράφει η μετοχή στο ξεκίνημα.

ΚΛΜ: Γρήγορα έκανε 8 χιλ. τεμάχια στα 0,4820 ευρώ και στη συνέχεια πήγε σε δημοπρασία.

AS COMPANY: Αδάνειστη με γεμάτο ταμείο και κέρδη στη χρήση 2019. Χαμηλό p/e, αλλά δεν μπορεί να περάσει πάνω από τα 2 ευρώ. Μάλλον θα έπρεπε να σηκώσει δάνεια, να μη δίνει μέρισμα για να την ακολουθήσουν, οι επενδυτές του ΧΑ. Τι να πούμε.

ΑΔΜΗΕ: Συνεχίζει πάνω από τα 2,5 ευρώ. Υπενθυμίζουμε πως η Alpha Finance έχει δώσει σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 3,08 ευρώ πριν λίγες μέρες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης