Ευρωζώνη: Βελτίωση του PMI τον Μάιο στις 39,4 μονάδες, αλλά απειλείται η απασχόληση

Ευρωζώνη: Βελτίωση του PMI τον Μάιο στις 39,4 μονάδες, αλλά απειλείται η απασχόληση
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη, την ώρα που οι επιχειρήσεις δηλώνουν απαισιόδοξες για το μέλλον
Βελτίωση κατέγραψε ο μεταποιητικός δείκτης της IHS Markit στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020, στις 39,4 μονάδες, σύμφωνα με την τελική μέτρηση, παραμένοντας ωστόσο σε συρρίκνωση, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων και της κατάρρευσης της ζήτησης, λόγω του κορωνοϊού.
O δείκτης βελτιώθηκε σε σχέση με τις 33,4 μονάδες του Απριλίου, ωστόσο παραμένει αρκετά χαμηλότερα των 50 μονάδων, επίπεδο το οποίο αποτελεί ορόσημο για την ανάκαμψη.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη, την ώρα που οι επιχειρήσεις δηλώνουν απαισιόδοξες για το μέλλον, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδήγησει σε απώλεια θέσεων εργασίας.
«Η πτώση της μεταποίησης φαίνεται να έπιασε πάτο τον Απρίλιο, με την παραγωγή να συρρικνώνεται με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό τον Μάιο», σχολιάζει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της HIS Markit.
«H  βελτίωση εν μέρει απλώς αντικατοπτρίζει τη σύγκριση με την κατάρρευση του Απριλίου, αλλά συνδέθηκε επίσης με τις εταιρείες που ξεκινούν εκ νέου τη λειτουργία τους, καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού.
Η περαιτέρω άρση των περιορισμών COVID-19 τους επόμενους μήνες θα πρέπει να δώσει περαιτέρω ώθηση στους κατασκευαστές», σημειώνει.

Image

Image

Image

Γαλλία: Απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 22 ετών ο μεταποιητικός κλάδος τον Μάιο 2020 - Στις 40,6 μονάδες ο PMI

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Γαλλία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (1/6) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη PMI να απομακρύνεται από τα χαμηλά 22 ετών στα οποία είχε υποχωρήσει τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 40,6 μονάδες, έναντι 31,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, τα οποία είχαν αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998.
Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί τον περασμένο μήνα, στις 40,3 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, αν και ο ρυθμός πτώσης ήταν βραδύτερος σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ πολλές επιχειρήσεις επανεκκίνησαν την παραγωγή τους τον περασμένο μήνα.
Η συρρίκνωση που σημείωσε ο υποδείκτης απασχόλησης του κλάδου ήταν μικρότερη σε σχέση με τον Απρίλιο, παραμένοντας ωστόσο σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει ποτέ η Markit.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις παρέμειναν σχετικά απαισιόδοξες όσον αφορά τις προοπτικές των επόμενων δώδεκα μηνών, εν μέσω ανησυχιών ότι η ύφεση της οικονομίας θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός υποδείκτης απομακρύνθηκλε από τα ιστορικά χαμηλά του Απριλίου.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Markit, Eliot Kerr, παρά το γεγονός ότι ορισμένες επιχειρήσεις του γαλλικού μεταποιητικού κλάδου άρχισαν να λειτουργούν κανονικά τον Μάιο, η πτώση στην παραγωγή συνεχίστηκε, μετά την ιστορική συρρίκνωση του Απριλίου».
«Αν και ο ρυθμός πτώσης μειώθηκε, η περαιτέρω πτώση της δραστηριότητας υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία κατά την ανάκαμψή της από την κρίση», πρόσθεσε ο κ. Kerr, διευκρινίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις παρουσιάζονται τώρα με ένα περιβάλλον υποτονικής ζήτησης, καθώς οι πελάτες παραμένουν διστακτικοί να πραγματοποιήσουν παραγγελίες».
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «ο δείκτης νέων παραγγελιών θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του πότε θα αρχίσει να ανακάμπτει η ζήτηση, και μόνο όταν συμβεί αυτό μπορούμε να περιμένουμε επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Image

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS