Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τι πήγε στραβά στη Λομβαρδία με την επιδημία του κορωνοϊού;

tags :
Politico: Τι πήγε στραβά στη Λομβαρδία με την επιδημία του κορωνοϊού;
Στη Λομβαρδία καταγράφηκαν περισσότεροι από 15,5 χιλιάδες θάνατοι από τον κορωνοϊό, δηλαδή οι μισοί θάνατοι στην Ιταλία
Τι πήγε στραβά στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, της πλέον πλούσιας περιφέρειας της Ιταλίας που φημίζεται για το προηγμένο υγειονομικό της σύστημα, και δέχθηκε τόσο σφοδρό πλήγμα από την επιδημία του κορωνοϊού, μετρώντας περισσότερους από 15,5 χιλιάδες θανάτους, δηλαδή τους μισούς που καταγράφηκαν στην Ιταλία;
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Politico, από τις 27 Φεβρουαρίου η Λομβαρδία ήταν πρωτοσέλιδο σε ιταλικά και διεθνή ΜΜΕ για όλους τους λάθος λόγους: από τα πλημμυρισμένα από κρούσματα νοσοκομεία και τις πολεμικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονταν γιατροί και νοσηλευτές μέχρι τις δυσκολίες ταφής των νεκρών.
Ακόμα και τώρα που η Ιταλία αίρει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, η Λομβαρδία εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα σε όλη την χώρα.
Και είναι λογικό να προκύπτει το ερώτημα τι πήγε και εξακολουθεί να πηγαίνει στραβά σε αυτήν την αναπτυγμένη περιφέρεια της Ιταλίας.
Ο Περιφερειάρχης Attilio Fontana επιμένει ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα διαφορετικό από ότι έκανε.
Σε δηλώσεις του έχει αναφέρει ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν τυφώνα που δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ κανείς και για τον οποίο δεν είχε προετοιμαστεί κανείς και ότι όλες του οι κινήσεις αποσκοπούσαν στο να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών της περιφέρειας του.
Μάλιστα, ο Fontana που προέρχεται από τη Lega του Salvini,  υποστηρίζει πως η καταστροφή της δημόσιας υγείας και η ανθρώπινη τραγωδία που ακολούθησε, δεν μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Ωστόσο, πολλοί Ιταλοί διαφωνούν με αυτήν την προσέγγιση και υποστηρίζουν πως η πράγματι δύσκολη κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των κακών αποφάσεων της διοίκησης της Περιφέρειας της Λομβαρδίας, επιχειρηματολογία που ενισχύθηκε τις τελευταίες ήμερες όπου υπήρξαν μια σειρά από πολιτικές «γκάφες» όπως αυτή του Fontana, ο οποίος την περασμένη Κυριακή ανακοίνωσε πως δεν υπήρξε κανείς νέος θάνατος στη Λομβαρδία, για να διορθώσει στη συνέχεια επικαλούμενος λάθος επικοινωνία της Περιφέρειας με τα νοσοκομεία.
Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς τι έγινε λάθος στη Λομβαρδία.
Ειδικοί έχουν αναφέρει για παράδειγμα ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, με περισσότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους και με ένα πολύ υψηλό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, που σημαίνει ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα των πολιτών.

Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καταστροφή

Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν πως η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν δεν υπήρχαν λάθη κρίσης των κυβερνώντων στην αντιμετώπιση της κατάστασης και χρόνιες αποτυχίες σχετικά με τη λειτουργία του υγειονομικού συστήματος.
«Το μεγαλύτερο λάθος ήταν η διαχείριση των πόρων του υγειονομικού συστήματος της Λομβαρδίας.
Όλη η προσοχή επικεντρώθηκε στα νοσοκομεία, τα οποία υπήρξαν χώροι αναπαραγωγής του ιού, ενώ έμειναν πίσω οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης χωρίς βοήθεια για να φροντίσουν τους ασθενείς στο σπίτι.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πεθάνουν στο σπίτι τους χωρίς να ελεγχθούν, καθώς ο ιός εξαπλωνόταν ανεξέλεγκτα στις οικογένειες» υποστηρίζει ο Massimo Galli, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Sacco στο Μιλάνο.
Η υγειονομική περίθαλψη είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών στην Ιταλία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο υγειονομικό σύστημα.
Τα τελευταία 25 χρόνια η Λομβαρδία κυβερνάται από Περιφερειάρχες που προέρχονται είτε από τη Lega είτε από τη Forza Italia του Berlusconi και οι οποίοι είχαν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ιδιωτικών κέντρων υγειονομικής περίθαλψης που παρέχουν επικερδείς υπηρεσίες, όπως περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις και εξειδικευμένες θεραπείες και λιγότερο στο ευρύτερο δημόσιο σύστημα υγείας που εστίασε στο μη κερδοφόρο κομμάτι, δηλαδή σε έκτακτα περιστατικά, στη γενική περίθαλψη.
Αποδυναμωμένο από χρόνιες περικοπές και ελλείψεις σε προσωπικό, το δημόσιο σύστημα κατακλύστηκε γρήγορα από τους ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι εστάλησαν στα αρμόδια δημόσια νοσοκομεία και όχι στις ιδιωτικές κλινικές.
Ένα ακόμα ζήτημα ήταν η έλλειψη διαγνωστικών τεστ στην αρχή της επιδημίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τα κρούσματα να εξαπλωθούν ανεξέλεγκτα.

Άνοιγμα με επιφυλάξεις

Με την επιδημία και τις συνέπειες της να πλήττουν ακόμα τη βόρεια Ιταλία, το Μιλάνο θέλει να ξανανοίξει τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Ο Giuseppe Sala, δήμαρχος του Μιλάνο, περιμένει από τις Αρχές να εξηγήσουν τι συνέβη στα γηροκομεία και να δώσουν ξεκάθαρες εντολές σχετικά με τη διενέργεια των τεστ προκειμένου να μπορέσει να επαναλειτουργήσει με ασφάλεια η οικονομική δραστηριότητα.
«Το μεγαλύτερο λάθος ήταν η αρχική έλλειψη σαφήνειας που πρέπει να διορθωθεί, εάν θέλει η περιοχή να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες της όπως η υπόλοιπη Ιταλία.
Αυτό μας οδήγησε όλους, και εμένα, να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο και προκάλεσε μεγάλη σύγχυση που πυροδότησε την πανδημία» τονίζει ο δήμαρχος του Μιλάνο.
Πάντως η Ιταλία παρακολουθεί με μεγάλο εκνευρισμό τι συμβαίνει στη Λομβαρδία, καθώς την ίδια στιγμή η Σικελία και η Σαρδηνία πιέζουν για διαβατήρια ασφαλείας σε αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν στα δύο νησιά αυτό το καλοκαίρι και που προέρχονται από τη βόρεια Ιταλία.
Εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων δεν βελτιωθούν, οι πολίτες από τη Λομβαρδία κινδυνεύουν να βρεθούν και πάλι σε περιορισμό στο σπίτι τους μετά τις 3/6, όταν και η κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως για μετακινήσεις ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
Εάν το άνοιγμα της Λομβαρδίας αναβληθεί για αργότερα, αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμα «πονοκέφαλο» για τις Αρχές της Λομβαρδίας που δέχονται έντονη κριτική από τους κατοίκους, οι οποίοι διατυπώνουν έντονες ανησυχίες για το μέλλον τους και για το πώς θα επανενταχθούν στο δρόμο της ανάκαμψης που βρίσκεται η υπόλοιπη Ιταλία.
 
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης