Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές - Ελπίδες για εμβόλιο κατά κορωνοϊού - Κέρδη +2,17% για το Dow Jones, στο +1% ο DAX

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές - Ελπίδες για εμβόλιο κατά κορωνοϊού - Κέρδη +2,17% για το Dow Jones, στο +1% ο DAX
Ισχυρά κέρδη στη Wall Street λόγω επανεκκίνησης της οικονομίας
Θετικό κλίμα επικράτησε στις διεθνείς αγορές σήμερα 26/5, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και η Ευρώπη μελετά συντονισμένο σχέδιο για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 15 Ιουνίου.
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street, μετά το τριήμερο που προηγήθηκε λόγω της αργία για την Ημέρα των Πεσόντων χθες, με την αγοραστική διάθεση να τροφοδοτούν τα θετικά νέα από την «μάχη» κατά την πανδημίας αλλά και τα σημάδια για σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομιών παγκοσμίως.
Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι προσδοκίες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της νόσου Covid-19, καθώς μετά την αμερικανική Moderna και η Novavax ανακοίνωσε ότι ξεκινά κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Οι ελπίδες για περαιτέρω στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και για βελτίωση των οικονομικών στοιχείων τροφοδότησαν τις ελπίδες για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι επενδυτές διατηρούν το βλέμμα τους στραμμένο και στην ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία έδειξε σημάδια κλιμάκωσης το σαββατοκύριακο.
Θετικό ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και η Ευρώπη μελετά συντονισμένο σχέδιο για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 15 Ιουνίου.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +2,17% στις 24.995 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,23% στις 2.991 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,17% στις 9.340 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 28,26 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο +1% στις 11.504 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη +1,5% στις 17.860 μονάδες.
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας «βουτιά» στο -16,74% κατέγραψε ο δείκτης Chicago Fed στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, εν μέσω του lockdown στην αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης ο οποίος καταγράφει την συνολική εθνική οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε τον Απρίλιο στο -16,74% από το -4,97% του Μαρτίου.
Ανέκαμψε τον Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ καθώς ολοένα και περισσότερες αμερικανικές πολιτείες ανοίγουν τις οικονομίες τους μετά τα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων εβδομάδων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 86,6 μονάδες τον Μάιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 85,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Conference Board.
Αυτό ακολουθεί την κατρακύλα του δείκτη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς το κλείσιμο των οικονομιών στο αποκορύφωμα της πανδημίας έπληξε καίρια την καταναλωτική ψυχολογία.
Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 86,8 μονάδες τον Μάιο.
Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε στο 71,1 τον Μάιο από 73 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών σε ορίζοντα έξι μηνών ενισχύθηκε στο 96,9 από 94,3.  
Αύξηση 0,6% σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο στις 623.000 σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τις πωλήσεις στις 480.000.
Η προσφορά κατοικιών προς πώλησης, στο μεταξύ, παρέμεινε σταθερή στους 6,3 μήνες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ράλι 20% καταγράφει η μετοχή της Νovavax, η οποία ανακοίνωσε χθες 25/5 ότι ξεκίνησε την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους με ένα πειραματικό εμβόλιο που έχει αναπτύξει για τον κορωνοϊό, σε δύο περιοχές της Αυστραλίας.
Novavax among biotech stocks rallying on vaccine hopes
Η Novavax, η οποία εδρεύει στο Μέριλαντ, περιμένει τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών τον Ιούλιο, τα οποία θα δείξουν αν το εμβόλιο με την κωδική ονομασία NVX-CoV2373 προκαλεί ανοσοποιητική αντίδραση στους συμμετέχοντες.
Εάν τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η Novavax σχεδιάζει μια δεύτερη φάση των δοκιμών σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ και με μεγαλύτερο εύρος ηλικιών.
Η δεύτερη φάση των δοκιμών αναμένεται να δείξει επίσης εάν το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο του Covid-19, ανέφερε η Novavax.
Η Novavax ανακοίνωσε ότι θα είναι σε θέση να φτάσει την παραγωγή στις 100 εκατ. δόσεις αυτό το έτος και ενδεχομένως να ξεπεράσει το ένα δισ. το 2021.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Stanley Erck, η Novavax δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν οι δοκιμές θα αποδείξουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και υπό κανονικές συνθήκες η αναμονή πριν την έναρξη της παραγωγής θα ανερχόταν σε 6-9 μήνες.
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συνεργαστεί με τον IAVI, έναν μη κερδοσκοπικό επιστημονικό ερευνητικό οργανισμό, για να αναπτύξει ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Η Merck και ο IAVI, μέσω σημερινής ανακοίνωσης, εξήγησαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο για τον κορονοϊό θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία rVSV που αποτελεί τη βάση για το εμβόλιο του ιού Έμπολα του Ζαΐρ - το οποίο ήταν το πρώτο εμβόλιο rVSV που εγκρίθηκε για χρήση σε ανθρώπους.
Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από επιστήμονες του IAVI στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, το υποψήφιο  εμβόλιο κατά του κορωνοϊού βρίσκεται επί του παρόντος σε προκλινική ανάπτυξη.
Οι κλινικές μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο 2020.
Εάν εγκριθεί, η Merck ανακοίνωσε ότι και οι δύο οργανισμοί θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη του εμβολίου και θα το κάνουν προσιτό για όλο τον κόσμο.

Ανοδικό κλίμα στις ευρωαγορές

Θετικό ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και η Ευρώπη μελετά συντονισμένο σχέδιο για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 15 Ιουνίου.
Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι προσδοκίες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της νόσου Covid-19, καθώς μετά την αμερικανική Moderna και η Novavax ανακοίνωσε ότι ξεκινά κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα στη Βρετανία θα επαναλειτουργήσουν χιλιάδες καταστήματα και εμπορικά κέντρα.
Οι ελπίδες για περαιτέρω στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και για βελτίωση των οικονομικών στοιχείων τροφοδότησαν τις ελπίδες για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η μετοχή της Aston Martin εκτοξεύθηκε κατά 24,8% καθώς η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία επιβεβαίωσε πως ο Τobias Moerd, επικεφαλής της Mercedes-AMG, θα αναλάβει χρέη διευθύνοντος συμβούλου.
Κέρδη έως 4% κατέγραψαν οι μετοχές των γαλλικών αυτοκινητοβιομηχανιών Renault και Peugeot, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Emanuel Macron για στήριξη του πληττόμενου κλάδου.
Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής σημείωσαν άλμα σχεδόν 6%.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας βελτίωση αναμένεται να καταγράψει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία για τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (26/5) στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου GfK, με τον δείκτη να απομακρύνεται από τα ιστορικά χαμηλά του προηγούμενου μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του GfK που αφορά τον Ιούνιο του 2020 διαμορφώθηκε στις -18,9 μονάδες, έναντι -23,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω άνοδο στις -18 μονάδες.
Ωστόσο, το ινστιτούτο διευκρινίζει ότι δείκτης που αφορά τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ, στα πλαίσια της σχετικής έρευνας για τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του GfK, και οι τρεις υποδείκτες που αφορούν το καταναλωτικό κλίμα κατέγραψαν άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τον υποδείκτη οικονομικών προσδοκιών να ενισχύεται στις -10,4 μονάδες, έναντι -21,4 μονάδων τον Απρίλιο.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά τις προσδοκίες για το εισόδημα των καταναλωτών διαμορφώθηκε στις -5,7 μονάδες, έναντι -19,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα κατά 63 μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά τον υποδείκτη πρόθεσης των καταναλωτών να προχωρήσουν σε κάποια σημαντική αγορά το επόμενο διάστημα, σημειώθηκε άνοδος στις 5,5 μονάδες, έναντι -4,6 μονάδων τον Απρίλιο.
«Η αβεβαιότητα μεταξύ των καταναλωτών είναι υψηλή», δήλωσε ο αναλυτής του GfK, Rolf Buerkl, διευκρινίζοντας ότι «σύμφωνα με τη γνώμη των καταναλωτών, η γερμανική οικονομία απέχει πολύ από το να ξεπεράσει το χάσμα, ενώ αναμένεται μία σκληρή ύφεση».
«Το άγχος γύρω από τις απώλειες θέσεων εργασίας παραμένει υψηλό και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί βασικό εμπόδιο στην κατανάλωση αυτή τη στιγμή, μαζί με τις απώλειες εισοδήματος», τόνισε ο κ. Buerkl, για να προσθέσει ότι «το σταδιακό άνοιγμα πολλών επιχειρήσεων έχει συμβάλει σίγουρα στο γεγονός ότι ο υποδείκτης πρόθεσης κατανάλωσης δεν έχει δεχθεί περαιτέρω πλήγμα, και καταγράφει ακόμα και οριακή άνοδο αυτή τη στιγμή».
Επιπλέον, το ινστιτούτο GfK τονίζει ότι η βελτίωση στο καταναλωτικό κλίμα στηρίζεται και από τη μείωση της τάσης για εξοικονόμηση, μετά από τη σημαντική αύξηση που σημειώθηκε τον Απρίλιο, λόγω του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας την πρόθεση της να καταθέσει προσφυγή κατά του πακέτου κρατικής βοήθειας για τη διάσωση της Lufthansa εξέφρασε η Ryanair.
«Η Ryanair θα προσφύγει κατά του τελευταίου περιστατικού παράνομης κρατικής βοήθειας στη Lufthansa, που θα στρεβλώσει μαζικά τον ανταγωνισμό» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Michael O’Leary.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρατική ενίσχυση στη Lufthansa θα επιτρέψει στην εταιρεία «να ασχοληθεί με τις κάτω του κόστους πωλήσεις» κάτι που θα δυσχεράνει το έργο της Ryanair.
Η βρετανική τράπεζα HSBC σκοπεύει να διευρύνει έτι περαιτέρω το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, το οποίο ήδη προβλέπει περικοπές 35.000 θέσεων εργασίας, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κορωνοϊού, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.
Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εξετάζει μία επέκταση του κοινωνικού προγράμματος, ή την πώληση των δραστηριοτήτων της στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα όσα απεκάλυψε πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις και την οποία επικαλείται η οιοκονομική εφημερίδα στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο χθες το απόγευμα.
Η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Τον Φεβρουάριο, προτού εξαπλωθεί επικίνδυνα η πανδημία του κορωνοϊού, η HSBC είχε ανακοινώσει πως θα μειώσει κατά 35.000 τις θέσεις εργασίας σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών και μια σοβαρή ελάττωση των δραστηριοτήτων της σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, εστιάζοντας περισσότερο στην Ασία. Επιπλέον η τράπεζα εξετάζει την πώληση της λιανικής δραστηριότητάς της στη Γαλλία.
Όμως, λόγω του Covid-19, η τράπεζα είχε αναστείλει προσωρινά αυτό το τεράστιο σχέδιο.
Η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα του βρετανικού τραπεζικού ομίλου, ο οποίος σημείωσε μία πτώση 57% στα καθαρά κέρδη του το πρώτο τρίμηνο. Η τράπεζα προβλέπει το ποσόν των απλήρωτων πιστώσεων θα κυμανθεί το 2020 μεταξύ 7 και 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νέα κέρδη για τις ασιατικές αγορές λόγω Ιαπωνίας και Κίνας - Στο +2,55% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,01%

Άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (26/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την πλήρη άρση των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +2,55% στις 21.271,17 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +2,93% και τις 5.780 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,76% στις 2.029,78 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία ενισχύεται κατά +1,64% στις 4.620,65 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,03% στις 23.419 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη +1,16% στις 10.997,21 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη +1,01% στις 2.846,55 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +2,10% και τις 10.815,03 μονάδες.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Shinzo Abe, ανακοίνωσε χθες την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβένρηση θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ιαπωνίας προκειμένου να εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ πρόσθεσε ότι την Τετάρτη (27/5) θα ανακοινωθεί η απόφαση για ένα συμπληρωματικό πακέτο στήριξης της οικονομίας.
«Όπως είναι αυτές τις μέρες οι χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμα και το πιο μικρό θετικό νέο για τον Covid-19 προκαλεί μία ανοδική αντίδραση και ένα ακόμα κύμα εμπορίου», δήλωσε ο αναλυτής της Oanda, Jeffrey Halley.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της SMBC Nikko Securities, Yoshimasa Maruyama, δήλωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο και η παραγωγή φαίνεται να υποχωρούν περαιτέρω τον Μάιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ζήτηση πιθανότατα θα καταγράψει σταδιακή ανάκαμψη.
Επιπλέον, τα σχόλια του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Yi Gang, σχετικά με τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας έδωσαν επίσης ώθηση στις ασιατικές αγορές, καθώς δεσμεύτηκε να μειώσει το κόστος δανεισμού για τους επιχειρηματίες και να «στηρίξει την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».
«Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα ακολουθήσει μία πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική», ανέφερε ο κ. Yi, διευκρινίζοντας ότι οι δηλώσεις του είναι σύμφωνες με τους επίσημους στόχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Li Keqiang, σχετικά με την παροχή βοήθειες προς τις μικρότερες και τις ιδιωτικές εταιρείες.
Αργότερα εντός της ημέρας οι επενδυτές αναμένουν τα τελευταία στοιχεία που αφορούν το καταναλωτικό κλίμα και τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, αναζητώντας παραιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνία για τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σημαντικά τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησε κατά -3,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, στις 99,5 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.
Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η βιομηχανική παραγωγή είχε καταγράψει πτώση της τάξεως του -0,7% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει κατά -3,9% σε μηνιαία βάση.
Παράλληλα, η παραγωγή στον τριτογενή τομέα υποχώρησε κατά -4,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε πτώση της τάξεως του -3,7% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Όσον αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο για τον Ιανουάριο του 2020, η παραγωγή αυξήθηκε κατά +1,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης