Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Ο Maduro ευχαρίστησε το Ιράν μετά την άφιξη του πρώτου ιρανικού τάνκερ στη χώρα

Βενεζουέλα: Ο Maduro  ευχαρίστησε το Ιράν μετά την άφιξη του πρώτου ιρανικού τάνκερ στη χώρα
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας N. Maduro γιόρτασε την άφιξη στα χωρικά ύδατα της χώρας του πρώτου πετρελαιοφόρου από τα συνολικά πέντε που έχει στείλει το Ιράν
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας N. Maduro γιόρτασε την άφιξη στα χωρικά ύδατα της χώρας του πρώτου πετρελαιοφόρου από τα συνολικά πέντε που έχει στείλει το Ιράν και προειδοποίησε ότι το Καράκας δεν θα «γονατίσει» ποτέ μπροστά στις ΗΠΑ, που καταδικάζει αυτή την ενέργεια της Τεχεράνης.
Το Ιράν προσφέρει στη Βενεζουέλα 1,53 εκατομμύριο βαρέλια βενζίνης και συστατικά για την παραγωγή βενζίνης, προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσινγκτον η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις και στις δύο χώρες.
Το πετρελαιοφόρο Fortune έχει φτάσει στο λιμάνι Ελ Παλίτο της πετρελαϊκή εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, σύμφωνα με πηγή της εταιρείας και ιστότοπους που δείχνουν την πορεία του πλοίου.
Ένα δεύτερο πετρελαιοφόρο, το Forest, εισήλθε στη θάλασσα της Καραϊβικής το Σάββατο και τα άλλα τρία διασχίζουν τον Ατλαντικό.
«Το πλοίο Fortune έφτασε, είναι το πρώτο από πέντε πλοία που φέρνουν βενζίνη και συστατικά για την παρασκευή βενζίνης στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Maduro σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος εξήρε τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του και του Ιράν.
«Είμαστε δύο ειρηνικοί λαοί που επιθυμούμε την ανάπτυξή μας, δύο λαοί αντάρτες, δύο λαοί επαναστατικοί που δεν θα γονατίσουν ποτέ μπροστά στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό», τόνισε.
«Έχουμε δικαίωμα να έχουμε ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές», πρόσθεσε ο Maduro.
Μόλις ανακοινώθηκε η αναχώρηση για τη Βενεζουέλα των ιρανικών πετρελαιοφόρων, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την "ανησυχία” τους μπροστά «στον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο» που διαδραματίζει η Τεχεράνη στο Καράκας.
Η Τεχεράνη απείλησε εξάλλου τις τελευταίες ημέρες τις ΗΠΑ με επιπτώσεις, αν εμποδίσουν την παράδοση των πετρελαϊκών προϊόντων στη Βενεζουέλα, όπου οι ελλείψεις σε καύσιμα έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας και της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου D. Trump είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Μάιο ότι εξετάζει «μέτρα» ως απάντηση στην κίνηση αυτή του Ιράν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις,
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το δίκτυο διυλιστηρίων της Βενεζουέλας λειτουργεί φέτος περίπου στο 10% των ικανοτήτων του, που κανονικά ανέρχονται στα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αναγκάζοντας της χώρα να βασίζεται σε εισαγωγές πετρελαίου.
Οι αμερικανικές κυρώσεις περιορίζουν τις πηγές και τον τύπο των καυσίμων που μπορεί να λάβει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης