Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσουνάμι χρεοκοπιών σαρώνει τις ΗΠΑ – Λουκέτο βάζουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις

Τσουνάμι χρεοκοπιών σαρώνει τις ΗΠΑ – Λουκέτο βάζουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις
Στο χείλος της χρεοκοπίας βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ
Βιβλικών διαστάσεων είναι το κύμα χρεοκοπιών, που σαρώνει τις ΗΠΑ.
Δεκάδες χιλιάδες είναι τα ειδοποιητήρια αναγκαστικών πληρωμών, που έχουν αποσταλεί σε εστιατόρια, πολυκαταστήματα, καταστήματα ενδυμάτων και άλλες επιχειρήσεις, που λόγω της πανδημίας του Covid -19 δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της κατάρρευσης των πωλήσεων, γράφει το Bloomberg. 
«Τα ειδοποιητήρια από τους ιδιοκτήτες δημιουργούν έναν πραγματικό φόβο στην αγορά» δηλώνει ο Andy Graiser, συμπρόεδρος της εταιρείας ακινήτων, A&G Real Estate Partners.
Πολλές εμπορικές αλυσίδες σταμάτησαν να καταβάλλουν τα ενοίκια μετά την πανδημία που έκλεισε τα περισσότερα καταστήματα στις ΗΠΑ.
Η εξέλιξη αυτή πλήττει τόσο τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε αδυναμία αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ τα ειδοποιητήρια πληρωμών καλύπτουν ένα χρονικό περιθώριο τριών έως έξι μηνών.
Εκτιμάται ότι, περίπου  7,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενοίκια δεν καταβλήθηκαν τον Απρίλιο ή αλλιώς το 45% του συνολικά οφειλόμενου ποσού σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του CoStar Group.



«Εάν οι ιδιοκτήτες δεν σταματήσουν, θα δείτε περισσότερες χρεοκοπίες», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, τονίζοντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται και οι πρώτοι.
Τούτου λεχθέντος, η λήψη ενός ειδοποιητηρίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι έμποροι θα ξεκινήσουν σύντομα να ανταποκρίνονται σε πληρωμές.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες στέλνουν απλώς επιστολές για να διατηρήσουν τα νομικά τους δικαιώματα, ώστε στο μέτρο του δυνατού να διασφαλίσουν τη θέση τους, όταν το πραγματικό τσουνάμι χρεοκοπιών αρχίσει στις ΗΠΑ.
Σε παράλληλο επίπεδο, εξάλλου, τρέχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων λιανικής, που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και ιδιοκτήτες.
Η πραγματικότητα είναι απλώς συντριπτική: Οι ιδιοκτήτες έχουν το δίκιο και τον νόμο με το μέρος τους αλλά οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τώρα, αφού βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.
Ωστόσο και οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους δικούς τους λογαριασμούς - συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών οφειλών που πρέπει να πληρώσουν.
Τα εμπορικά κέντρα στις ΗΠΑ βρίσκονται σε κρίση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2020 με τα άδεια καταστήματα σε ύψος ρεκόρ.



Υπενθυμίζεται πως μεγάλες εταιρείες στο χώρο της λιανικής όπως Neiman Marcus, J.Crew και J.C. Penney έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για πτώχευση τον Μάιο στις ΗΠΑ.
Αλλά το πραγματικό τσουνάμι πτωχεύσεων αναμένεται εντός του καλοκαιριού και ενώ τα ειδοποιητήρια πληρωμών θα συνεχίσουν να καταφθάνουν στις επιχειρήσεις.
Οι επιστολές άρχισαν να φθάνουν τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου, «αλλά ο ρυθμός τέτοιων ανακοινώσεων αυξήθηκε σημαντικά στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου», λένε παράγοντες της αγοράς.
Μερικοί ιδιοκτήτες « απείλησαν να εκδιώξουν τους οφειλέτες και να κατάσχουν τα προϊόντα στα καταστήματα».
Αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνει κατανοητό είναι, πως οι εταιρείες λιανικής και ιδιοκτήτες ακινήτων μοιράζονται το ίδιο πρόβλημα, καθώς και στην περίπτωση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ή άλλων νομικών ενεργειών, δεν θα υπάρξει ζήτηση για τα άδεια καταστήματα.
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης