Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook για τις τις 6 μεγάλες τουρκικές τράπεζες

Fitch: Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook για τις τις 6 μεγάλες τουρκικές τράπεζες
Η Fitch Ratings υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook για τις τουρκικές τράπεζες
Σε αρνητικές –από σταθερές– υποβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης για τις 6 μεγάλες τουρκικές τράπεζες η Fitch Ratings, διατηρώντας αμετάβλητες τις βαθμολογίες μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.
Ειδικότερα, η έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης αφορά τις Akbank, Turkiye Is Bankasi, Turkiye Garanti Bankasi, Turkiye Garanti Bankasi, Turkiye Vakiflar Bankasi και Yapi ve Kredi Bankasi.
Η αξιολόγηση της Turkiye Halk Bankasi υποβαθμίστηκε -σε «Β», από «Β+».
Η Fitch επικαλείται για τις δράσεις της την αδύναμη θέση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα, την αποδυνάμωση των εξωτερικών οικονομικών της Τουρκίας που αυξάνει τον κίνδυνο κρατικής παρέμβασης στον τραπεζικό τομέα -γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα όλων των τραπεζών να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα.
Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι για τα ανεξάρτητα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης και της αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών, που αυξάνουν την πίεση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, την κεφαλαιοποίηση, την απόδοση, τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα.
«Αναμένουμε ότι η ποιότητα του ενεργητικού στις επτά τράπεζες να επιδεινωθεί και οι απομειώσεις θα αυξηθούν παρά τα μέτρα πολιτικής, δεδομένης της σοβαρότητας και της κλίμακας της τρέχουσας ύφεσης, αν και σε ποιο βαθμό θα εξαρτηθεί τελικά από τη διάρκεια της κρίσης και τον ρυθμό ανάκαμψης.
Η πίεση στη λίρα (πτώση 13% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το 2020) θα επιβαρύνει περαιτέρω τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών σε ξένο νόμισμα, δεδομένου.
Η έκθεση των τραπεζών στους τομείς του τουρισμού, της αεροπορίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και του λιανικού εμπορίου, μεταξύ άλλων, τις κάνει επίσης ιδιαίτερα ευάλωτες στην ύφεση από την πανδημία.
Οι προβληματικοί τομείς των κατασκευών/ακινήτων και της ενέργειας παραμένουν πρόσθετες σημαντικές πηγές πιστωτικού κινδύνου για όλες τις τράπεζες.
Τα δάνεια NPLs και στις επτά τράπεζες επιδεινώθηκαν το 2019, αλλά παρέμειναν συγκρατημένα.
Ο μέσος δείκτης NPLs (σε ενοποιημένη βάση) αυξήθηκε σε 6,7% στα τέλη του 2019 (τέλος 2018: 4,5%)», σημειώνει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης