Με άνοδο 6,8% έκλεισε το αργό πετρέλαιο, στα 25,8 δολ. – Στα 30 δολ. το Brent

Με άνοδο 6,8% έκλεισε το αργό πετρέλαιο, στα 25,8 δολ. – Στα 30 δολ. το Brent
«Ράλι» στο αργό πετρέλαιο 
Με σημαντική άνοδο της τάξεως του 6,8% έκλεισε η τιμή (futures Ιουνίου 2020) του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, στα 25,8 δολάρια ανά μονάδα, στον απόηχο των προβλέψεων της ΕΙΑ (Energy Information Administration) για χαμηλότερη του αναμενομένου παραγωγή «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ το 2020.
Στις 21:50, επισημαίνεται, η τιμή του Brent (futures Ιουνίου 2020) στο Λονδίνο διαπραγματεύεται στα 30 δολάρια ανά βαρέλι (+1,2%).

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Α. Novac και ο Αμερικανός ομόλογος του D. Brouge, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, συζήτησαν για την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνονται για την σταθεροποίηση της, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.
«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, καθώς και τα συλλογικά μέτρα που λαμβάνονται για την σταθεροποίηση της» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι «οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τον μεταξύ τους διάλογο».
Στις 12 Απριλίου οι χώρες του ΟΠΕΚ+ κατέληξαν σε νέα συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Η συμφωνία προβλέπει συνολική μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στο διάστημα Μαΐου- Ιουνίου κατά 9,7 εκατ. βαρέλια, στο διάστημα Ιουλίου- Δεκεμβρίου κατά 7,7 εκατ. βαρέλια, στο διάστημα Ιανουαρίου 2021- Απριλίου 2022 κατά 5,8 εκατ., βαρέλια.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, οι μεγαλύτεροι συντελεστές της συμφωνίας, θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως η κάθε μια από το επίπεδο των 11 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
Οι υπόλοιπες χώρες θα μειώσουν την παραγωγή τους με αφετηρία το επίπεδο παραγωγής του Οκτωβρίου.
Επίσης, οι ΗΠΑ ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 2-3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας A. Novac.

«Αυτή η μείωση της παραγωγής παρείχε μία εξαιρετική οπτική για τα άλλα μέλη του OPEC+ ώστε να συμμορφωθούν με τη συμφωνία, προχωρώντας ακόμα και σε επιπλέον περικοπές, επιταχύνοντας τη διαδικασία εξισορρόπησης της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της AxiCorp.
Παράλληλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ δεσμεύθηκαν να μειώσουν επιπλέον την παραγωγή τους κατά 180 χιλ. βαρέλια ημερησίως συνολικά, ενώ το Καζακστάν αναμένεται να μειώσει τη συνολική παραγωγή του κατά -22% για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου.
Ωστόσο, η Commonwealth Bank τονίζει ότι οι νέες περικοπές «ήταν τόσο ξαφνικές και τόσο αξιοσημείωτες που προκαλούν ερωτήματα αναφορικά με το εάν πρόκειται για μία προληπτική πολτιική ή απλά μία αντίδραση απέναντι στην αδύναμη ζήτηση».
«Από την πλευρά της ζήτησης, επικρατεί η άποψη ότι τα χειρότερα βρίσκονται πλέον πίσω μας, όσον αφορά την κορύφωση της ζημίας», υπογράμμίζει η Commonwealth Bank, διευκρινίζοντας ότι «εάν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα, αυτό θα προκαλούσε πλήγμα στη ζήτηση και θα έβλαπτε τις τιμές».
Αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 8,4 εκατ. βαρέλια.
Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου 2020, οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των αποθεμάτων, και συγκεκριμένα κατά 4,3 εκατ. βαρέλια.
«Το πετρέλαιο θα μπορούσε να δεχθεί περαιτέρω στήριξη εάν τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου δείξουν πτώση στα αποθέματα πετρελαίου του Cushing στην πολιτεία της Οκλαχόμα», αναφέρου σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Commerzbank.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS