Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρηνικός αντιπερισπασμός των ΗΠΑ η μεταφορά F-16 στην Ουκρανία - Γιατί η Ρωσία δεν ανησυχεί για τις δυνατότητές τους

Πυρηνικός αντιπερισπασμός των ΗΠΑ η μεταφορά F-16 στην Ουκρανία - Γιατί η Ρωσία δεν ανησυχεί για τις δυνατότητές τους
«Σχεδόν απίθανο οι Ευρωπαίοι να προμηθεύσουν τη Ουκρανία με την ... "πυρηνική" εκδοχή των F-16» εκτιμά η στρατιωτική αναλύτρια Karen Kwiatkowski εξηγεί τους λόγους...
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία ως πυρηνικά οπλικά συστήματα, ανεξάρτητα από το μοντέλο τους, και θα θεωρήσει την ανάπτυξή τους σκόπιμη πρόκληση.
Η Ουκρανία πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα της F-16 αργότερα φέτος, με Ουκρανούς πιλότους να εκπαιδεύονται για να χειριστούν τα μαχητικά αεροσκάφη.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της ανάπτυξής τους, εγείροντας ανησυχίες ότι τα πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να είναι εξοπλισμένα για να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες.
«Το πρωταρχικό και πιο πιθανό πυρηνικό όπλο που μπορεί να φέρει το F-16 είναι η βόμβα βαρύτητας B61[-12] – η οποία συντηρείται και βελτιώνεται συνεχώς τόσο για μεγαλύτερη ακρίβεια όσο και για μικρότερο μέγεθος» εξηγεί στο πρακτορείο Sputnik η συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Karen Kwiatkowski, πρώην αναλύτρια του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

10_mu2023_kwiatkowski_750x516_20230724.jpg.webp
H Karen Kwiatkowski, συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και πρώην αναλύτρια του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ

«Κλειδί» για την επιχειρησιακή δυνατότητα των F-16 η πυρηνική βόμβα B61-12

«Η βόμβα B61-12 είναι σε παραγωγή από το Νοέμβριο του 2022, με το πρόγραμμα να αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2026. Οι εν λόγω βόμβες θα καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες των ΗΠΑ μέχρι τη δεκαετία του 2040. Τα μοντέλα F-16 C και D μπορούν να μεταφέρουν αυτό το ωφέλιμο φορτίο», πρόσθεσε η Kwiatkowski.
Επισημαίνεται ότι οι B61-12 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση της οικογένειας Β61 των αμερικανικών αεροπορικών πυρηνικών βομβών βαρύτητας που αναπτύχθηκαν για να ενισχύσουν τις πυρηνικές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Μπορούν λοιπόν να μεταφερθούν από τα μαχητικά B-2A, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, F-35, καθώς και το αγγλο-γερμανο-ιταλικό Panavia Tornado.
Το πρωτότυπο βομβαρδιστικό stealth B-21 έχει επίσης σχεδιαστεί για να μεταφέρει τη βόμβα.
Για την ιστορία, η πρώτη μονάδα δοκιμών βόμβας «ελεύθερης πυρηνικής πτώσης» B61-12 είχε πέσει από ένα F-15E στο πεδίο δοκιμών Tonopah στη Νεβάδα την 1η Ιουλίου 2015.

«Σχεδόν απίθανο οι Ευρωπαίοι να προμηθεύσουν τη Ουκρανία με την ... "πυρηνική" εκδοχή των F-16»

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023, το TWZ δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός F-16 στην αεροπορική βάση Volkel στην Ολλανδία, που φερόταν να μεταφέρει μια δοκιμαστική εκδοχή της πυρηνικής βόμβας B61-12 κάτω από το φτερό του.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Volkel είναι μία από τις πολλές βάσεις στην Ευρώπη που φιλοξενεί αμερικανικά B61.
Τον Οκτώβριο του 2022, το Politico ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν επισπεύσει την ανάπτυξη των B61-12 στις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ενισχύοντας έτσι τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Ρωσίας για τον εξ ... Εσπερίας κίνδυνο.

f-16_B61-12.JPG

Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία έχουν υποσχεθεί μερικούς από τους γηρασμένους στόλους F-16 στο καθεστώς του Κιέβου.
Πάντως, «εάν τα F-16 πρόκειται να πετάξουν από Ουκρανούς πιλότους και να επανδρωθούν από ουκρανικά πληρώματα εδάφους, δεν πρόκειται να τους επιτραπεί η πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα από καμία χώρα του ΝΑΤΟ», υποστήριξε η Kwiatkowski.
Η πρώην αναλύτρια του Πενταγώνου επεσήμανε ότι ένα μαχητικό F-16 που φέρει πυρηνικό όπλο θα μπορούσε εύκολα να αναγνωριστεί, καθώς η B-61-12 είναι μακρύτερη από τις συνήθεις συμβατικές βόμβες που είθισται να μεταφέρει το μαχητικό τζετ.
«Υπάρχουν εικόνες εκεί έξω για να βοηθήσουν στην αναγνώριση αυτών των όπλων και οι υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την κίνηση και την ανάπτυξη πυρηνικών ωφέλιμων φορτίων», εξήγησε η συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και πρώην αναλύτρια του Πενταγώνου.

Η απόφαση για τη μεταφορά των F-16 έχει πολιτική σκοπιμότητα, όχι επιχειρησιακό σκεπτικό

Στο τελευταίο και πλέον κρίσιμο σημείο της ανάλυσής της η Karen Kwiatkowski εξηγεί γιατί η μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία είναι ένα πυροτέχνημα των ΗΠΑ με σκοπό τη δημιουργία πολιτικής σύγχυσης στη Ρωσία, με άλλα λόγια ένας ανώφελος αντιπερισπασμός.
Ουδεμία σχέση έχει η παραδοσή τους με την απόκτηση κάποιου επιχειρησιακού πλεονεκτήματος για το καθεστώς του Κιέβου.
Κι εξηγεί αναλυτικά τους λόγους:
Πρώτον, η παράδοση ευρωπαϊκών παλαιότερων μοντέλων F-16 έχει σχεδιαστεί άμεσα για την εκκαθάριση του ... stock και συνακόλουθα την πυροδότηση ... νέων αγορών αμερικανικών οπλικών συστημάτων από κράτη εντός και εκτός ΝΑΤΟ.
«Δεύτερον, τα μηνύματα γύρω από τα F-16 είναι τέτοια που έχουν γίνει κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία, και ως εκ τούτου, η αποστολή αυτών των πλατφορμών στην Ουκρανία μεταφέρει το μέτωπο της μάχης στη δυτική πλευρά της Ουκρανίας, αυξάνει τη ζημιά για το Κίεβο πριν από μια αναπόφευκτη συμφωνία ειρήνης και δημιουργεί περαιτέρω φόβο στην Ευρώπη.
Αυτός μπορεί να είναι ο κύριος λόγος για το «δώρο» των F-16», επισήμανε η πρώην Αντισυνταγματάρχης, εξυπονοώντας ότι η διασπορά ηθικο-πολεμικού πανικού στην Ευρώπη, θα ωθήσει τα κράτη της σε περισσότερες εξοπλιστικές αγορές από τις ΗΠΑ.
Τρίτον, ενώ τα μοντέλα F-16 A και B, κοινά στις ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις, δεν μπορούν να φέρουν τις πυρηνικές βόμβες B-61 όπως έχουν σχεδιαστεί, μπορούν όμως να χρησιμεύσουν ως «δολώματα» ή «θυσίες» για να κλιμακώσουν σκόπιμα τη σύγκρουση, σύμφωνα με την Kwiatkowski.
«Για να σωθεί η επιρροή τους και οι παρασκηνιακοί ελιγμοί των ΗΠΑ, -ιδίως ενόσω πλησιάζουμε σε εκλογές που πιθανότατα θα ανατρέψουν την κυβέρνηση Biden- η σύγχυση γύρω από τα F-16 και τα υποτιθέμενα πυρηνικά θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει την πραγματική χρήση πυρηνικού όπλου κάπου μέσα ή κοντά στην Ουκρανία και τα πρώην εδάφη της», κατέληξε η στρατιωτική αναλυτής, εκθέτοντας την τακτική των Ηνωμένων Πολιτείων, που φυσικά δεν αγνοούν διόλου στη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης