Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα και πιέσεις στις αγορές - Οι επενδυτές ανησυχούν για δεύτερο κύμα κορωνοϊού - Πτώση -2,05% για S&P 500, στο -0,05% ο DAX

Νευρικότητα και πιέσεις στις αγορές - Οι επενδυτές ανησυχούν για δεύτερο κύμα κορωνοϊού - Πτώση -2,05% για S&P 500, στο -0,05% ο DAX
Οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, ωστόσο δεν λείπει η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων
Νευρικότητα και πιέσεις επικράτησαν σήμερα (12/5) στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, καθώς οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, ωστόσο δεν λείπει η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίες.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό, καθώς σε ορισμένες χώρες παρατηρήθηκε αναζωπύρωση νέων κρουσμάτων.
Ασταμάτητος επελαύνει ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ, με τα ποσοστά των μολύνσεων να «χτυπούν» επίπεδα ρεκόρ σε πολλές μητροπολιτικές περιοχές αλλά και σε πολλές μικρότερες κοινότητες σε όλη τη χώρα.
Αυτό αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση που έχει στα χέρια της η task force του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό.
Πολλές χώρες στην Ασία, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν παρουσιάσει αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αρχές αναγκάστηκαν να επιβάλλουν ξανά μέτρα που περιορίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση.
Σθεναρά αναμένεται να αντιταχθεί ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στα αρνητικά επιτόκια την Τετάρτη 13 Μαΐου, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump.
Ο Jerome Powell θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να περιορίσει την κερδοσκοπία στη Wall Street, αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέας μείωσης στο επιτόκιο αναφοράς.
Από την άλλη, μεγάλη πίεση προς τη Fed ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την καθιέρωση αρνητικών επιτοκίων, ως ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Donald Trump είναι κατηγορηματικός.
«Οι υπόλοιπες χώρες απολαμβάνουν οφέλη από την καθιέρωση των αρνητικών επιτοκίων.
Και οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το δώρο».
Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλλον υπολογίζει στην άνοδο που θα φέρει στη χρηματιστηριακή αγορά η πτώση των επιτοκίων.
Όμως πάντα υπάρχει ένα κόστος επιτοκίου αναφορικά με τις αξίες στις αγορές, οπότε, μάλλον, ο Donald Trump θα πρέπει να επανεξετάσει τις απόψεις του.
Αργότερα εντός της εβδομάδας οι ΗΠΑ θα δημοσιεύσουν τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας και τις λιανικές πωλήσεις της χώρας, ενώ αναμένονται και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στην Αυστραλία.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση -1,89% στις 23.764 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση -2,05% στις 2.870 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης  Nasdaq κατέγραψε απώλειες -2,06% κλείνοντας στις 9.002 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 32,2 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση -0,05% κλείνοντας στις 10.819 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο ενισχύθηκε +1,02% στις 17.559 μονάδες.
Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση 0,8% σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο 2020 σε μηνιαία βάση, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008.
Η πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι περιορίστηκε η ζήτηση για καύσιμα και για υπηρεσίες, όπως τα αεροπορικά ταξίδια, αφού οι άνθρωποι παρέμειναν στα σπίτια τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε πτώση 0,8% τον περασμένο μήνα ύστερα από υποχώρηση κατά 0,4% τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Δεκέμβριο του 2008.
Για το 12μηνο έως τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% ύστερα από αύξηση κατά 1,5% τον Μάρτιο.
Περαιτέρω πτώση κατέγραψε ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (12/5) στοιχεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB), εν μέσω ανησυχιών ότι οι πωλήσεις θα καταγράψουν σημαντική πτώση τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, ο δείκτης αισιοδοξίας της NFIB διαμορφώθηκε στις 90,9 μονάδες, έναντι 96,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω πτώση στις 84,8 μονάδες.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά τις προσδοκίες πωλήσεων για τους επόμενους έξι μήνες κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του 30 μονάδων, στις -42 μονάδες συνολικά, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η NFIB.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι συνθήκες θα αρχίσουν να βελτιώνονται σταδιακά μετά το επόμενο εξάμηνο, με τον σχετικό υποδείκτη να αυξάνεται κατά 24 μονάδες, αντισταθμίζοντας την πτώση του Μαρτίου.
«Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων σχετικά με τις μελλοντικές συνθήκες δείχνει ότι η ύφεση αναμένεται να είναι βραχύβια», δήλωσε η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, επικαλούμενη μεταξύ άλλων και το πακέτο οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις.
«Η πλήρης ισχύ της ύφεσης δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή, καθώς προγράμματα όπως είναι αυτό της προστασίας πληρωμών ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ακόμα και αν η αναστολή λειτουργίας μείωσε την επιχειρηματική δραστηριότητα», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της NFIB, William Dunkelberg.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ένα μεγάλο ποσοστό των ανέργων αναμένει επαναπρόσληψη μετά το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά η εικόνα περιπλέκεται περισσότερο μετα επιδόματα ανεργίας, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις προηγούμενες αμοιβές».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Duke Energy ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 899 εκατ. δολαρίων ή 1,24 δολαρίων ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο, σε σχέση με τα 900 εκατ. δολάρια ή 1,24 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,14 δολάρια, χαμηλότερα από τα 1,19 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.
Τα έσοδα μειώθηκαν στα 5,949 δισ. δολάρια από τα 6,163 δισ. δολάρια και ήταν επίσης χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 6,329 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία ενέργειας τόνισε επίσης πως είδε βελτιωμένα αποτελέσματα στον τομέα αερίου και υποδομών και ανάπτυξη σε νέα projects στον τομέα των εμπορικών ανανεώσιμων πηγών.
Η εταιρεία συνεχίζει να αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το 2020 ύψους 5,05-5,45 δολάρια, με την προϋπόθεση ότι θα επέλθει οικονομική ανάπτυξη αργότερα φέτος.

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη (12/5) με τους επενδυτές να ανησυχούν για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό, καθώς σε ορισμένες χώρες παρατηρήθηκε αναζωπύρωση νέων κρουσμάτων.
Έναν άνευ προηγουμένου υπόγειο πόλεμο, μεταξύ Βρυξελλών, Βερολίνου και Φρανκφούρτης έχει προκαλέσει η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας που κρίνει μερικώς παράνομο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η απόφαση απειλεί να στρέψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Γερμανίας, του μεγαλύτερου κράτους μέλους της ΕΕ.
Επίσης, προκαλεί αμφιβολίες για την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έναντι του εθνικού δικαίου, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε διαφορά μεταξύ της ΕΚΤ και του μεγαλύτερου μετόχου της, της Bundesbank.
Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε μια προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της ΕΚΤ ως «ακατανόητη» και «χωρίς νόημα».
Αυτή η απόφαση άνοιξε την πόρτα σε πιθανές νομικές προκλήσεις κατά της ΕΕ από άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, των οποίων οι αυταρχικές κυβερνήσεις διαφωνούν ήδη με τις Βρυξέλλες, έχουν αναφέρει οι αναλυτές.
Ανοιχτό αφήνει ο υποδιοικητής της Bank of England, Ben Broadbent, το ενδεχόμενο υιοθέτησης αρνητικών επιτοκίων.
«Σίγουρα, η επιτροπή είναι προετοιμασμένη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ανταποκριθεί στο ρόλο της τη στιγμή που οι κίνδυνοι παραμένουν πτωτικοί.
Ναι, είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί πιο χαλαρή νομισματική πολιτική» τόνισε ο Broadbent μιλώντας στο CNBC.
Υπενθυμίζεται ότι η ΒοΕ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% την περασμένη Πέμπτη (7/5/2020) έχοντας μειώσει τα επιτόκια δύο φορές τα επιτόκια από το 0,75% μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.    
Την εκτίμηση ότι το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20% με 25% λόγω της πανδημίας εξέφρασε η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας, KfW.
Μάλιστα, αναφέρει ότι η δραστηριότητα πιθανόν έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδό της τον Απρίλιο εάν τελικά αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Με τη χαλάρωση πολλών περιορισμών, η κατάσταση στην οικονομία αναμένεται, τουλάχιστον εν μέρει, να εξομαλυνθεί έως το καλοκαίρι, ανέφερε η KfW, προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολύ ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.
Η KfW ανέφερε ότι αναμένει πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% το 2020 πριν αναπτυχθεί κατά 5% το 2021.
Οι προβλέψεις αυτές είναι πολύ κοντά στις εκτιμήσεις που έκανε η γερμανική κυβέρνηση στα τέλη Απριλίου για συρρίκνωση 6,3% φέτος και ανάπτυξη 5,2% την επόμενη χρονιά.
Στο μέτωπο των εταιρικών ειδήσεων, η μετοχή της Vodafone σημείωσε άλμα +5,8%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του πλανήτη, ανακοίνωσε αύξηση 2,6% στα ετήσια κέρδη.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Allianz υποχώρησε -2,7%.
Η γερμανική ασφαλιστική ανακοίνωσε ότι δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, με τις εκροές από την Pimco να ανέρχονται σε 50 δισ. ευρώ περίπου.
«Βουτιά» -10% κατέγραψε η μετοχή της Thyssenkrupp, καθώς ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι οι ζημιές στο β΄τρίμηνο του 2020 θα ανέλθουν στα 948 εκατ. ευρώ, λόγω της πανδημίας.
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στα 2,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα λειτουργικά κέρδη της Allianz το πρώτο τρίμηνο.
Η ασφαλιστική ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά 3,7% στο ίδιο διάστημα.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας ανήλθαν στα 1,4 δισ. ευρω, καταγράφοντας κάμψη 3,7%.
Ο δείκτης κεφαλαιοποίησης Solvency II της ασφαλιστικής διαμορφώθηκε στο 190%.
Ο όμιλος απέσυρε και το guidance για λειτουργικά κέρδη 12 δισ. ευρώ φέτος λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημια του κορωνοϊού.
Η Vodafone Group ανακοίνωσε πως αναμένει σημαντική οικονομική επίδραση από τον κορωνοϊό στις αγορές της στη χρήση 2021, καθώς και ότι δεν θα έχει ανοσία στις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία, καθώς ανακοίνωσε στροφή στα προ φόρων κέρδη για τη χρήση 2020.
Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα EBITDA της χρήσης, δεδομένων των αβεβαιοτήτων.
Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, τα προσαρμοσμένα EBITDA μπορεί να είναι αμετάβλητα εως ελαφρώς χαμηλότερα στη χρήση 2021, χε σχέση με την επαναπροσδιορισμένη γραμμή αναφοράς για το 2020.
Για τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, η εταιρεία εμφάνισε προ φόρων κέρδη 795 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις ζημιές των 2,61 δισ. Ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Η εταιρεία εμφάνισε συρρίκνωση των ζημιών, στα 920 εκατ. ευρώ, έναντι των 8,02 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα για τη χρήση αυξήθηκαν 3% στα 44,97 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 45,42 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.
Η Alstom ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της χρήσης μέχρι τις 31 Μαρτίου, υποχώρησαν σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν παρά τα μέτρα περιορισμού, που μείωσαν τις δραστηριότητες στις περισσότερες εγκαταστάσεις παραγωγής και συντήρησης προς το τέλος του έτους.
Η γαλλική εταιρεία τρένων ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 467 εκατ. ευρώ από τα 681 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 407 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων και τόκων για την περίοδο αυξήθηκαν στα 545 εκατ. Ευρώ από τα 408 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 8,20 δισ. Ευρώ από τα 8,07 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 8,19 δισ. ευρώ.
Η Deutsche Post ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου υποχώρησαν καθώς η πανδημία συνέχισε να πλήττει τις δραστηριότητές της σε όλη την περίοδο, και εξαιτίας των αρνητικών επιδόσεων στις δραστηριότητες ηλεκτρικών οχημάτων.
Η γερμανική εταιρεία logistics και μεταφορών, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 301 εκατ. Ευρώ σε σχέση με τα 746 εκατ. Ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 0,9% σε ετήσια βάση, στα 15,49 δισ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 592 εκατ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα των 590 εκατ. Ευρώ που ανέμενε η εταιρεία.
Ζημιές για το δεύτερο τρίμηνο του έτους χρήσης ανακοίνωσε η Thyssenkrupp την Τρίτη, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε όλες τις επιχειρηματικές γραμμές του γερμανικού βιομηχανικού κολοσσού.
Σύμφωνα με το Reuters, ο όμιλος ανακοίνωσε καθαρή ζημιά 948 εκατ. ευρώ το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, ενώ δήλωσε ότι το τρέχον τρίμηνο οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 δισ.
«Ο πλήρης αντίκτυπος της κρίσης στις επιχειρήσεις μας δεν είναι ακόμη προβλέψιμος. Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι οι οικονομικές διαταραχές θα αφήσουν πολύ βαθιά σημάδια», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Martina Merz.
Η E.ON ανακοίνωσε ζημιές στο α΄ τρίμηνο, ενώ επιβεβαιώσε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης.
Η γερμανική εταιρεία ενέργειας ανακοίνωσε ζημιές 327 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της περιόδου, σε σχέση με τα κέρδη των 387 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 691 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 17,67 δισ. ευρώ από τα 9,13 δισ. ευρώ.
Ο τομέας δικτύων ενέργειας ανακοίνωσε πωλήσεις 4,71 δισ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας του ότι συμπεριλαμβάνονται οι δραστηριότητες της Innogy στη Γερμανία.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 1,46 δισ. ευρώ στο τρίμηνο.
Κοιτάζοντας προς τα εμπρός, η E.ON αναμένει καθαρά έσοδα 1,7-1,9 δισ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα ΕΒΙΤ μεταξύ 3,9-4,1 δισ. ευρώ το 2020.
Η Ryanair πρόκειται να αποκαταστήσει περίπου το 40% των κανονικών προγραμμάτων πτήσεών της από την 1η Ιουλίου, ενώ κάνει σχεδιασμούς για το πώς θα ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρουν οι FT, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης γνωστοποίησε σήμερα τα σχέδιά της να επαναλάβει τις πτήσεις από τις περισσότερες από τις 80 βάσεις της στην Ευρώπη. Σημειώνεται πως από τα μέσα Μαρτίου, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή οι περιορισμοί στις πτήσεις λόγω της Covid-19, η Ryanair λειτουργεί με έναν «σκελετό» 30 πτήσεων μεταξύ της Ιρλανδίας, της Βρετανίας και της Ευρώπης. Από τον Ιούλιο όμως οι πτήσεις θα αυξηθούν σε σχεδόν 1.000 την ημέρα.
Η Ryanair ανέφερε πως τα σχέδιά της εξαρτώνται από το αν θα αρθούν οι κυβερνητικοί περιορισμοί στις ενδοευρωπαϊκές πτήσεις καθώς και από τα μέτρα διαφύλαξης της υγείας που θα ληφθούν στα αεροδρόμια.

Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές εν μέσω νέων ανησυχιών για τον κορωνοϊό - Στο -0,12% ο Nikkei, ο Kospi -0,68%

Πτώση κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (12/5) οι περισσότερες αγορές τξς Ασίας, καθώς οι αναφορές νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα και την Κίνα μετρίασαν την αισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,12% στις 20.366,48 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος υποχώρησε κατά -1,07% στις 5.403 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,68% στις 1.922,17 μονάδες, την ίδια στιγμή που η πτώση για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία διαμορφώνεται στο -1,55% και τις 4.567,19 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,47% στις 24.240 μονάδες, ενώ η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν διαμορφώθηκε στο -1,21% και τις 10.879,47 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε οριακή πτώση της τάξεως του -0,11% στις 2.891,56 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,41% στις 11.013,86 μονάδες.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε περισσότερα από 100 νέα κρούσματα μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, 64 εκ των οποίων αφορούν τη Σεούλ, προκαλώντας νέες ανησυχίες στους επενδυτές αναφορικά με το ενεδεχόμενο νέων κρουσμάτων στην Ανατολική Ασία.
Στην Κίνα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε μόλις ένα νέο κρούσμα το τελευταίο 24ωρο, ενώ τις προηγούμενες δύο ημέρες ανακοινώθηκαν 30 νέα κρούσματα, 6 εκ των οποίων αφορούν την πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία.
«Η στροφή προς το ρίσκο έχει μειωθεί σήμερα», ανέφερε ο αναλυτής της Mizuho Bank, Hayaki Narita, διευκρινίζοντας ότι «αυτό αποτελεί μία απλή αναγνώριση ότι το άνοιγμα των οικονομιών είναι γεμάτο κινδύνους».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής συναλλαγών και έρευνας της Harvest Volatility Managemen, Mike Zigmont, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι κοιτάζουν μπροστά και λένε ότι η πανδημία συνέβη και η ζημία έχει περάσει στην οικονομία και τις επιχειρήσεις μας, ενώ τώρα σχεδιάζουμε την ανάπτυξη μετά το μακελειό».
Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει ότι οι επενδυτές «αποτιμούν τις μετοχές σαν να πρόκειται να επιστρέψουμε σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον ανάπτυξης», διευκρινίζοντας ότι «δεν ξέρω γιατί οι επενδυτές αισθάνονται τόσο άνετα με αυτές τις προσδοκίες».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω της μετρίασης που σημειώθηκε στις τιμές τροφίμων και μη εδώδιμων προϊόντων.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, έναντι ετήσιας ανόδου 4,3% τον Μάρτιο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωθεί στο 3,7%.
Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 14,8% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 18,3% του Μαρτίου, ενώ οι τιμές μη εδώδιμων προϊόντων κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 0,4% έναντι 0,7% τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά τις τιμές του χοιρινού κρέατος, η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 96,9% τον Απρίλιο του 2020, καταγράφοντας επίσης επιβράδυνση σε σχέση με το 116,4% του προηγούμενου μήνα.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,9% τον Απρίλιο, έναντι πτώσης -1,2% τον Μάρτιο του 2020.
Παράλληλα, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία για τον ίδιο μήνα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά -3,1% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης -1,5% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -2,5%.
Τόσο οι τιμές εμπορευμάτων όσο και οι τιμές βιομηχανικών προϊόντων υποχώρησαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο απότομος πληθωρισμός στις τιμές παραγωγού αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω την κερδοφορία των κινεζικών εργοστασίων, η οποία υποχώρησε κατά -36,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης