Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές εν μέσω νέων ανησυχιών για τον κορωνοϊό - Στο -0,12% ο Nikkei, ο Kospi -0,68%

Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές εν μέσω νέων ανησυχιών για τον κορωνοϊό - Στο -0,12% ο Nikkei, ο Kospi -0,68%
Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,11% στις 2.891,56 μονάδες
Πτώση κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (12/5) οι περισσότερες αγορές τξς Ασίας, καθώς οι αναφορές νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα και την Κίνα μετρίασαν την αισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,12% στις 20.366,48 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος υποχώρησε κατά -1,07% στις 5.403 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,68% στις 1.922,17 μονάδες, την ίδια στιγμή που η πτώση για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία διαμορφώνεται στο -1,55% και τις 4.567,19 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,47% στις 24.240 μονάδες, ενώ η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν διαμορφώθηκε στο -1,21% και τις 10.879,47 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε οριακή πτώση της τάξεως του -0,11% στις 2.891,56 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,41% στις 11.013,86 μονάδες.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε περισσότερα από 100 νέα κρούσματα μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, 64 εκ των οποίων αφορούν τη Σεούλ, προκαλώντας νέες ανησυχίες στους επενδυτές αναφορικά με το ενεδεχόμενο νέων κρουσμάτων στην Ανατολική Ασία.
Στην Κίνα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε μόλις ένα νέο κρούσμα το τελευταίο 24ωρο, ενώ τις προηγούμενες δύο ημέρες ανακοινώθηκαν 30 νέα κρούσματα, 6 εκ των οποίων αφορούν την πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία.
«Η στροφή προς το ρίσκο έχει μειωθεί σήμερα», ανέφερε ο αναλυτής της Mizuho Bank, Hayaki Narita, διευκρινίζοντας ότι «αυτό αποτελεί μία απλή αναγνώριση ότι το άνοιγμα των οικονομιών είναι γεμάτο κινδύνους».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής συναλλαγών και έρευνας της Harvest Volatility Managemen, Mike Zigmont, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι κοιτάζουν μπροστά και λένε ότι η πανδημία συνέβη και η ζημία έχει περάσει στην οικονομία και τις επιχειρήσεις μας, ενώ τώρα σχεδιάζουμε την ανάπτυξη μετά το μακελειό».
Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει ότι οι επενδυτές «αποτιμούν τις μετοχές σαν να πρόκειται να επιστρέψουμε σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον ανάπτυξης», διευκρινίζοντας ότι «δεν ξέρω γιατί οι επενδυτές αισθάνονται τόσο άνετα με αυτές τις προσδοκίες».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω της μετρίασης που σημειώθηκε στις τιμές τροφίμων και μη εδώδιμων προϊόντων.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, έναντι ετήσιας ανόδου 4,3% τον Μάρτιο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωθεί στο 3,7%.
Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 14,8% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 18,3% του Μαρτίου, ενώ οι τιμές μη εδώδιμων προϊόντων κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 0,4% έναντι 0,7% τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά τις τιμές του χοιρινού κρέατος, η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 96,9% τον Απρίλιο του 2020, καταγράφοντας επίσης επιβράδυνση σε σχέση με το 116,4% του προηγούμενου μήνα.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,9% τον Απρίλιο, έναντι πτώσης -1,2% τον Μάρτιο του 2020.
Παράλληλα, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία για τον ίδιο μήνα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά -3,1% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης -1,5% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -2,5%.
Τόσο οι τιμές εμπορευμάτων όσο και οι τιμές βιομηχανικών προϊόντων υποχώρησαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο απότομος πληθωρισμός στις τιμές παραγωγού αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω την κερδοφορία των κινεζικών εργοστασίων, η οποία υποχώρησε κατά -36,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Αργότερα εντός της εβδομάδας οι ΗΠΑ θα δημοσιεύσουν τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας και τις λιανικές πωλήσεις της χώρας, ενώ αναμένονται και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στην Αυστραλία.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS