Σύψας (λοιμωξιολόγος): Όπου υπάρχει συνωστισμός ο ιός τείνει να μεταδίδεται πιο γρήγορα

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Όπου υπάρχει συνωστισμός ο ιός τείνει να μεταδίδεται πιο γρήγορα
Αν ανέβει ο δείκτης των κρουσμάτων, θα πάρουμε νέα μέτρα με αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία είπε ο κ.Σύψας
Τη θέση ότι όπου υπάρχει συνωστισμός, ο ιός τείνει να μεταδίδεται πιο γρήγορα διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Ν. Σύψας, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους υπαίθριους συνωστισμούς, οι οποίοι, όπως είπε, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων και αν χρειαστεί σε λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
«Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία.
Στα σχολεία υπάρχει κάποιος έλεγχος, ξέρουμε ποιος είναι ο διπλανός σου.
Σε πλατείες και παραλίες, που δεν υπάρχουν κανόνες, γίνεται μη ελεγχόμενη διασπορά.
Και δεν μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση στη συνέχεια.
Όπου υπάρχει συνωστισμός ο ιός τείνει να μεταδίδεται πιο γρήγορα.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δούμε αύξηση των κρουσμάτων.
Αν ανέβει ο δείκτης, αν χρειαστεί, θα αναστείλουμε και θα πάρουμε νέα μέτρα, με αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία μας» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Σύψας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στον περιορισμό της μετάδοσης του κορωναϊού, αλλά «δεν τον σκοτώνουν».
«Μπαίνοντας σε μια κανονικότητα με κανόνες, τότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε ωραία το καλοκαίρι μας» είπε ο κ.Σύψας, αναφέροτνας ότι υπάρχει ένας διττός στόχος.
«Αρχικά, πρέπει να γίνει στοχευμένος έλεγχος σε κλειστές δομές και ιδρύματα και στη συνέχεια θα επεκταθούμε σε κοινωνία και σπίτια.
Θέλουμε να δούμε επιδημιολογικά την έκταση του κορωνοϊού στην κοινωνία και να προβούμε σε έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση νέων κρουσμάτων.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμβατική επιδημία στην κοινότητα, καθώς τα πρώτα 3000 τεστ που έγιναν από συνεργεία του ΕΟΔΥ ήταν αρνητικά» τόνισε ο κ.Σύψας, επισημαίνοντας ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω θαλάσσης ή άμμου, αλλά χρειάζεται προσοχή με την ξαπλώστρα, η οποία, όπως είπε, «πρέπει κάθε φορά να απολυμαίνεται ή να χρησιμοποιείται μόνο μια φορά την ημέρα και μετά να απολυμαίνεται».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS