Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Να είμαστε διπλά προσεκτικοί στη νέα καθημερινότητα

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Να είμαστε διπλά προσεκτικοί στη νέα καθημερινότητα
Την υπευθυνότητα των πολιτών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων εξήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τη θέση ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί στη νέα καθημερινότητα που άρχισε από σήμερα Δευτέρα 4/5 διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο πρωθυπουργός μετέβη με τα πόδια από το Μέγαρο Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι από σήμερα αρχίζει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ότι αυτό που αποκομίσαμε από την κρίση είναι η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στο κράτος και στη συμπεριφορά των συμπολιτών μας, επισημαίνοντας ότι ο καθένας έκανε αυτό που του αναλογούσε.
Όπως είπε, η σημερινή του επίσκεψη σηματοδοτεί τη μετάβαση στην επόμενη φάση, τη σταδιακή αποδέσμευση από τον ασφυκτικό κλοιό των περιοριστικών μέτρων.
«Πολύ χαίρομαι που σας επισκέπτομαι για πρώτη φορά διά ζώσης μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας.
Έχουμε ήδη επικοινωνήσει προφανώς πολλές φορές και τηλεφωνικά, αλλά και μέσω skype για να μπορέσω να σας ενημερώνω για τις εξελίξεις στο μέτωπο της μάχης την οποία δίνουμε για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά η σημερινή μου επίσκεψη σηματοδοτεί και με θεσμικό τρόπο τη μετάβαση στην επόμενη φάση αυτής της μεγάλης μάχης την οποία δίνουμε.
Όπως γνωρίζετε, από σήμερα προχωράμε πια στη σταδιακή αποδέσμευση της κοινωνίας και της οικονομίας από τον ασφυκτικό κλοιό των περιοριστικών μέτρων, τα οποία επιβλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και στα οποία πρέπει να τονίσω ότι οι Έλληνες πολίτες συμμορφώθηκαν με πειθαρχία και με πάρα πολύ υψηλό αίσθημα ευθύνης αλλά και αλληλεγγύης.
Και καθώς περνάμε τώρα στην επόμενη φάση, όπου δεν θα απαιτείται πια επίσημη ενημέρωση των αρχών για οποιαδήποτε μετακίνηση, αυτή η αίσθηση της ατομικής ευθύνης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, γιατί καθώς θα κινούμαστε τώρα περισσότερο, θα πρέπει να φροντίζουμε τους τρεις βασικούς κανόνες τους οποίους έχουμε θέσει: την ατομική υγιεινή, τη μάσκα - όποτε αυτή επιβάλλεται - και τις αποστάσεις.
Βέβαια, αυτοί είναι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να μας συνοδεύουν στη νέα μας καθημερινότητα.
Και θέλω να τονίσω ότι η λήψη αυτών των προληπτικών μέτρων είναι μια πράξη σεβασμού στους συμπολίτες μας για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να έχουμε αυτήν την καθοδική πορεία της επιδημίας.
Πρέπει τώρα να είμαστε διπλά προσεκτικοί.
Οι πρώτες ενδείξεις που έχω από το πρωί παρακολουθώντας τα ΜΜΜ, είναι ότι και σήμερα οι συμπολίτες μας συμμορφώνονται στις υποδείξεις των ειδικών.
Και θέλω να κάνω μια δημόσια ενθάρρυνση, αυτές οι καλές συνήθειες να συνεχίσουν να εκδηλώνονται και τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι να έχουμε και τα επόμενα θετικά νέα ότι τα καταφέραμε πράγματι, και τώρα που απελευθερώνουμε την οικονομική δραστηριότητα να μη δούμε μια νέα έξαρση των κρουσμάτων.
Σε κάθε περίπτωση θέλω επίσης να σας πω ότι η πρόθεση μου είναι αυτή την επικοινωνία να την θεσμοθετήσουμε, να έχει τακτικά χαρακτηριστικά. Θεωρώ θεσμική μου υποχρέωση να σας ενημερώνω προσωπικά για όλα τα βασικά ανοιχτά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
Οπότε και πάλι να σας ευχηθώ, στο γραφείο σας, καλή επιτυχία για την ανάληψη των καθηκόντων σας, καλή δύναμη.
Θα την χρειαστούμε όλοι» είπε ο κ.Μητσοτάκης στο σύντομο διάλογο με την κα.Σακελλαροπούλου μπροστά στις κάμερες.

Σακελλαροπούλου: Αναδείχθηκαν θετικά στοιχεία

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, αναδείχθηκαν κάποια θετικά στοιχεία.
«Πράγματι οι συνθήκες απομόνωσης που ζήσαμε στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, νομίζω ότι ανέδειξαν κάποια θετικά στοιχεία.
Αυτή η εντυπωσιακή ωριμότητα που επέδειξε το κοινωνικό σύνολο στη συμμόρφωση με τους περιορισμούς, με τα υγειονομικά μέτρα που υπέδειξαν οι αρμόδιοι επιστήμονες και οι κρατικοί φορείς, αυτό ήτανε κάτι που  νομίζω μας τιμά όλους και μας χαροποιεί.
Είδαμε ότι αναδείχθηκε η μεγάλη συμβολή τους εθνικού συστήματος υγείας όχι μόνο χάρη στον ηρωισμό των γιατρών, νοσηλευτών, διασωστών αλλά και όλων των άλλων.
Ο ιδιωτικός τομέας, όλοι οι συμπολίτες που συνέβαλαν, οι εργαζόμενοι, οι αποκαλούμενοι ντελιβεράδες, οι άνθρωποι στα σούπερ μάρκετ, οι πάντες.
Ο σημαντικός ρόλος και η αυτοσυγκράτηση της εκκλησίας στην κρίσιμη στιγμή.
Όλοι πραγματικά νομίζω ότι ο καθένας από τη μεριά του, ανέδειξε το καλύτερο στοιχείο που όφειλε εδώ.
Και είχαμε και άλλα θετικά όπως για παράδειγμα μεγάλα βήματα στην ψηφιακή τεχνολογία.
Προσπάθησα αυτές τις μέρες να σκεφτώ τα θετικά που μπορούμε να κρατήσουμε από  αυτή τη μεγάλη δοκιμασία που περάσαμε και εμείς και  η ανθρωπότητα και συνεχίζει βέβαια να περνάει.
Νομίζω ότι η Ελλάδα κατάφερε να γίνει ένα υπόδειγμα στη διαχείριση αυτή διότι σώθηκαν ζωές και γιατί καταφέραμε να εντυπωσιάσουμε όπως παρακολουθεί κάθε μέρα κανείς τον ξένο τύπο.
Νομίζω ότι αυτή η επιτυχία έφερε τα μέτρα χαλάρωσης που αναφέρατε.
Ότι μπορούμε δηλαδή από σήμερα να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, γιατί αυτό εξαρτάται από την συνεχή επίδειξη ωριμότητας που επισημάνατε κι εσείς.
Και θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι θα πειθαρχούμε και θα δεχόμαστε την εφαρμογή των μέτρων γιατί βέβαια τα προβλήματα που είχε ο τόπος μας περιμένουν.
Η οικονομική κρίση και πάλι, τα προβλήματα, δηλαδή, πως θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας από αυτή τη σκοπιά, η κλιματική κρίση που υπήρχε και θα πρέπει όλες οι πολιτικές να προσαρμόζονται και σε αυτή. Φαντάζομαι ότι θα συζητήσουμε και γι’ αυτά στη συνέχεια.
Και βέβαια το βάρος στην κυβέρνηση θα πέφτει πάντοτε για να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε έτσι, χάρη στη συνεργασία που επιδείχθηκε αυτή την περίοδο» είπε η κα.Σακελλαροπούλου.
«Νομίζω ότι αποκτήσαμε ξανά εμπιστοσύνη.
Εμπιστοσύνη στους θεσμούς, εμπιστοσύνη στο κράτος, εμπιστοσύνη στην συμπεριφορά τους συμπολίτη μας.
Διότι αυτή η ιστορική προσπάθεια δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει επιτυχία αν δεν αισθανόμαστε ότι όλοι κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και όλοι επωμιζόμαστε με δίκαιο τρόπο το βάρος είτε το βάρος του περιορισμού στο σπίτι είτε αύριο το βάρος της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Και αυτή την εμπιστοσύνη που τόσο πολύ ήταν το ζητούμενο τα χρόνια της κρίσης και ξαφνικά φαίνεται να την έχουμε κατακτήσει, είναι στο χέρι μας η ευθύνη, είναι δικιά μας περισσότερο, θα έλεγα, και ακόμα περισσότερο της εκτελεστικής εξουσίας να μπορέσει να την διαφυλάξει και γιατί όχι να την ενισχύσει ακόμα περισσότερο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

bankingnews.gr

BREAKING NEWS