Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο λόγω OPEC+, στα 20 δολ. ή +6,4% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 26,6 δολ.

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο λόγω OPEC+, στα 20 δολ. ή +6,4% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 26,6 δολ.
Οι χώρες του OPEC+ αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο του 2020
(upd4) Άνοδο καταγράφουν σήμερα Παρασκευή 1η Μαΐου οι τιμές στο πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, καθώς οι χώρες του OPEC+ ξεκινούν τις νέες περικοπές στην παραγωγή τους, σε μία προσπάθεια να επαναφέρουν τη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας.
Ωστόσο, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η μείωση στην παραγωγή του OPEC+ δεν είναι σε θέση να ισορροπήσει πλήρως την αγορά, εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου πτώσης στη ζήτηση, γεγονός που έχει προκαλέσει υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Την ίδια στιγμή, η Νορβηγία ανακοίνωσε χθες ότι θα μειώσει την παραγωγή της κατά 250 χιλ. βαρέλια ημερησίως για τον Ιούνιο, και κατά 134 χιλ. βαρέλια ημερησίως για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
-Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,6% στα 26,66 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +6,42% στα 20,05 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει χθες νέο «άλμα» της τάξεως του +25%.
Image
Image
Σημειώνεται ότι η τιμή για το αμερικανικό WTI υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο του 2020, ενώ οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται μέχρι στιγμής στο -70%.
Εφόσον οι χώρες του OPEC+ συμμορφωθούν πλήρως με τις περικοπές που προβλέπει η συμφωνία, η πτώση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να περιοριστεί στα 13,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο του 2020, ενώ τον Ιούνιο του 2020 οι αναλυτές προβλέπουν ότι η πτώση στη ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 6,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Παρά το γεγονός ότι η αγορά πετρελαίου βελτιώθηκε δραστικά τον Απρίλιο, δε σταθεροποιήθηκε με κάποιον μαγικό τρόπο», επισημαίνουν οι αναλυτές της Rystad Energy, διευκρινίζοντας ότι «το πρόβλημα με τους αποθηκευτικούς χώρους παραμένει μεγάλο».
Μάλιστα, οι αναλυτές του Reuters εκτιμούν ότι ακόμα και μετά την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα προκαλέσει την ανάκαμψη της ζήτησης, οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να υποχωρήσουν περαιτέρω το 2020, ενώ οι περικοπές των μεγαλύτερων παραγωγών στον κόσμο δε μπορούν να ισορροπήσουν πλήρως την αγορά ενέργειας.
«Η ζήτηση είναι πιθανό να απογοητεύσει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις εξαιτίας των υψηλών πιέσεων που ασκεί η αύξηση των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της JBC Energy, εκτιμώντας ότι η ζήτηση είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική το επόμενο διάστημα.
Οι χώρες του OPEC+ ξεκινούν σήμερα τη μείωση της παραγωγής τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου του 2020, ενώ την επόμενο εβδομάδα οι ρυθμιστικές αρχές στην πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσουν ψηφοφορία προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες.
Από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος του έτους η Νορβηγία θα ενισχύσει την προσπάθεια του OPEC+, μέσω των περικοπών που ανακοίνωσε χθες (30/4), ενώ η υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Tina Brou, δήλωσε ότι η έναρξη της παραγωγής σε αρκετά κοιτάσματα θα καθυστερήσει μέχρι το 2021.
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» δέχθηκαν σημαντική ώθηση τις προηγούμενες δύο ημέρες, μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληρφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού στη χώρα αυξήθηκαν κατά 9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, στα 527,6 εκατ. βαρέλια συνολικά, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στα 10,6 εκατ. βαρέλια.
Μάλιστα, η άνοδος των αποθεμάτων στις ΗΠΑ ήταν μικρότερη σε σύγκριση και με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, το οποίο ανακοίνωσε αύξηση κατά 10 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση της τάξεως των 3,7 εκατ. βαρελιών, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση κατά 2,5 εκατ. βαρέλια, και έναντι ανόδου 1 εκατ. βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα.
Image
Image

«Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που τα στοιχεία για τα αποθέματα και τη ζήτηση προϊόντων υποδηλώνουν μία κορύφωση της κατάστασης στην αμερικανική αγορά», επισημαίνει η AxiCorp, αναφερόμενη στο πρόβλημα της υπερπροσφοράς και στη δυσκολία εξεύρεσης αποθηκευτικών χώρων.
Χθες, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η πτώση στη ζήτηση πετρελαίου θα διαμορφωθεί στο -9% κατά μέσο όρο το 2020, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2012, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τη ζήτηση άνθρακα θα ανέλθει στο -8%.
Την ίδια στιγμή, ο εκτελιστικός διευθυντής του ΔΟΕ, Fatih Birol, εκτιμά ότι το πρόβλημα με τους αποθηκευτικούς χώρους πετρελαίου παγκοσμίως θα μπορούσε να κορυφωθεί στα μέσα Ιουνίου, ενώ κάλεσε για ακόμα μία φορά τον OPEC+ να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στην παραγωγή του, προκειμένου να βοηθήσει την ταχύτερη σταθεροποίηση της αγοράς.
«Εάν οι αποθήκες γεμίσουν κι άλλο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου δε θα είναι βιώσιμη μέχρι να επιλυθεί πραγματικά το πρόβλημα», υπογραμμίζε η Rystad Energy, διευκρινίζοντας ότι «με την παγκόσμια χωρητικότητα να βρίσκεται περίπου στο 80% με 90%, οι επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν την κατάσταση ώς ένα ποτήρι το οποίο είναι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

Chevron: Κατά +35,8% αυξήθηκαν τα κέρδη το α΄ 3μηνο 2020, στα 3,6 δισ. δολ. - Στα 31,5 δισ. δολ. τα έσοδα

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα κέρδη της Chevron Corporation για το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία, προειδοποιώντας ωστόσο πως όσο παραμένουν χαμηλά οι τιμές του πετρελαίου, τα αποτελέσματα θα είναι υποτονικά.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της πετρελαϊκής εταιρείας αυξήθηκαν κατά +35,8% στα 3,6 δισ. δολ. (1,93 δολ. ανά μετοχή) έναντι 2,65 δισ. δολ. (1,39 δολ. ανά μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, τα συνολικά έσοδα της Chevron υποχώρησαν κατά -10,5% σε ετήσια βάση, στα 31,5 δισ. δολ. ενώ τα έσοδα από πωλήσεις κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -13,1% στα 29,71 δισ. δολ.
Για το σύνολο του 2020, η εταιρεία αναμένει ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα μειωθούν περαιτέρω, στα 14 δισ. δολ. την ίδια στιγμή που τα λειτουργικά έξοδα θα περιοριστούν κατά 1 δισ. δολ.
«Τα οικονομικά αποτελέσματα της επόμενης περιόδου αναμένεται να είναι υποτονικά όσο παραμένουν οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Chevron μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο η Chevron είχε δηλώσει ότι θα μειώσει κατά -20% τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες για το σύνολο του 2020 στα 16 δισ. δολ. έναντι 20 δισ. δολ. προηγούμενως.
«Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου σημείωσας αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω των περιθωρίων στις κατάντη δραστηριότητες και της αυξημένης παραγωγής στην περιοχή Permian», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Michael Wirth.
Ωστόσο, ο κ. Wirth διευκρίνισε ότι «οι τιμές των εμπορευμάτων κατέγραψαν σημαντική πτώση τον Μάρτιο και η αδυναμία συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης που προέκυψε από την πανδημία του Covid-19».

Exxon Mobil: Ζημίες 610 εκατ. δολ. για το α΄ 3μηνο 2020 λόγω κορωνοϊού - Στα 56,16 δισ. δολ. τα έσοδα

Ζημίες κατέγραψε η Exxon Mobil για το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πετρελαϊκή εταιρεία, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού είχε σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου και άσκησε άνευ προηγουμένου πιέσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρέια κατέγραψε ζημίες ύψους 610 εκατ. δολ. (0,14 δολ. ανά μετοχή) έναντι κερδών 2,35 δισ. δολ. (0,55 δολ. ανά μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, τα έσοδα της Exxon Mobil υποχώρησαν κατά -12% σε ετήσια βάση, στα 56,16 δισ. δολ. έναντι 63,63 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019 και έναντι 67,17 δισ. δολ. το προηγούμενο τρίμηνο.
Ωστόσο, η πτώση των εσόδων ήταν μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι τα συνολικά έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα διαμορφωθούν στα 53,5 δισ. δολ.
Η παργωγή ισοδύναμων πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του +2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Η Exxon Mobil δήλωσε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες κατά -30% για το σύνολο του 2020, στα 23 δισ. δολ. ενώ η μείωση των λειτουργικών εξόδων θα ανέλθει στο -15%.
«Ο στόχος μας κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 είναι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις σε προνομιακά βιομηχανικά έργα ώστε να δημιουργήσουμε αξία, να διατηρήσουμε τη ρευστότητα για τη διανομή μερίσματος και να κάνουμε κατάλληλη χρήση του ισολογισμού μας», δήλωσε η εταιρέια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Ο Covid-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμηα ζήτηση, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά στις αγορές και την άνευ προηγουμέων πίεση στις τιμές και τα περιθώρια των εμπορευμάτων», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Darren Woods, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει καιτο βιοτικό επίπεδο θα αυξηθεί, γεγονός που θα ενισχύσει τη ζήτηση για τα προϊόντα μας και θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της βιομηχανίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης