Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μπλόκα παντού, έλεγχοι με drone και ελικόπτερα, διπλάσια πρόστιμα για τον κορωνοϊο το Πάσχα – Στους 108 οι νεκροί, με 3 νέους θανάτους

tags :
Μπλόκα παντού, έλεγχοι με drone και ελικόπτερα, διπλάσια πρόστιμα για τον κορωνοϊο το Πάσχα – Στους 108 οι νεκροί, με 3 νέους θανάτους
Σταδιακή η μετάβαση στην επόμενη ημέρα - Στα 2.224 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
(upd6) Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη διασφάλιση των περιοριστικών μέτρων για το Πάσχα.
Από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, όπου πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις μέσω τηλεδιασκέψεων, έχουν δοθεί σαφείς εντολές σε όλες τις υπηρεσίες να εφαρμόζουν κατά γράμμα όλα τα μέτρα και να επιβάλουν χωρίς διακρίσεις τις προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες, που αυξήθηκαν με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις για το διάστημα από τις 21.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη.
Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.
Για την παραβίαση αυτού του περιορισμού το πρόστιμο γίνεται από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 300 ευρώ για τον οδηγό και 150 για τον συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες.
Η ίδια ποινή ισχύει για την απόπειρα μετακίνησης εκτός νομού, αλλά επεκτάθηκε για το παραπάνω διάστημα και για μετακινήσεις εντός νομού αλλά εκτός αστικού ιστού, δηλαδή στα εξοχικά.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, έχουν ενταθεί οι αστυνομικές περιπολίες στις αγορές για την αποφυγή συνωστισμού, αλλά και για κλοπές και άλλα αδικήματα.
Παράλληλα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τα διόδια που υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή αποχώρησης προς την επαρχία, ισχύουν τα εξής μέτρα:
-Υπάρχουν μπλόκα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες άλλες μεγάλες πόλεις.
-Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.
- Αυστηρή επιτήρηση των ναών.
Ειδικά για την Κυριακή προβλέπεται η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου, το Τατόι κ.λπ. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drone και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της Ασφάλειας.

Τσιόδρας: 17 νέα κρούσματα - 108 νεκροί - 2.224 ασθενείς - 71 διασωληνωμένοι


Στα 17 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο (17/4) στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Image
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.224, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 568 (25,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 927 (41,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών, 14 (19,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το 83,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Image
Παράλληλα 35 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 108 θανάτους συνολικά στη χώρα. 29 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Image

Πέτσας: Στρατηγικό σχέδιο για σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα από 27/4

Τη θέση ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα από τις 27 Απριλίου και μετά διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε πάντως πως η επόμενη ημέρα θα προβλέπει περιορισμούς για την επάνοδο στην κανονικότητα των ευάλωτων πληθυσμών.
«Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο για να έχουμε σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα από τις 27 Απριλίου και μετά.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της τήρησης των μέτρων μέχρι τις 27 Απριλίου και όχι στη φάση χαλάρωσης και με γνώμονα αυτό γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη συμμόρφωση των πολιτών.
Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες συμμορφώνονται με τα μέτρα και δεν παρατηρείται μαζική απειθαρχία» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να απλωθεί σε βάθος χρόνου η κορύφωση της πανδημίας ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας και να ανταποκριθεί στις ανάγκες ζήτησης».
«Αυτό το καταφέραμε σε πρώτη φάση και με αυτός είναι ο γνώμονας και για μετά, καθώς αναμένεται να νοσήσουν και άλλοι άνθρωποι, οπότε η μετάβαση στην καθημερινότητα θα γίνει σταδιακά.
Θέλουμε να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες, δηλ. τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, γι’ αυτό και για τις ομάδες αυτές θα καθυστερήσει η επάνοδος» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως αρχικά θα υπάρχουν ομάδες με λιγότερο κίνδυνο, όπως όσοι έχουν καταστήματα λιανεμπορίου όπου θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, ενώ για το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει σταδιακή μετάβαση των παιδιών, καθώς υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.
«Το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή μετάβαση θα ανακοινωθεί έγκαιρα και θα ξεδιπλωθεί μέσα στον Μάιο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αναφέρθηκε καιστα μέτρα στήριξης της οικονομίας, λέγοντας πως από τη στιγμή της κρίσης της πανδημίας «τα έσοδα του κράτους πέφτουν και οι δαπάνες για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων ανεβαίνουν, γι’ αυτό και θα χρησιμοποιηθούν χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο του κράτους, αλλά με σύνεση, καθώς δεν γνωρίζει κανείς πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση».
«Η Ελλάδα κατάφερε να βγει στις αγορές και να μαζέψει 8,5 δισ. ευρώ ενώ αποπλήρωσε το πιο ακριβό τμήμα του δανείου της στο ΔΝΤ, ύψους 2,7 δις» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να έχει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στις αγορές.
Επίσης ανέφερε ότι στο κυβερνητικό σχέδιο θα υπάρχουν διάφορες παρεμβάσεις για τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και τον εξωτερικό τουρισμό με τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να υπάρχουν ώστε να νιώθουν οι πολίτες ασφαλείς.
Όσον αφορά στην πρώτη κατοικία, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι εξετάζεται η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά τις 30 Απριλίου και ταυτόχρονα εξετάζεται το σχέδιο για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα ισχύσει όταν θα ξεκινήσει να ισχύει.
«Το θέμα της παράτασης το συζητάμε με τους θεσμούς ώστε να έχουμε μια συμφωνία προς το καλό όλων, καθώς είναι οξύμωρο να λέμε "μένουμε στο σπίτι" και κάποιοι να πετάγονται από το σπίτι τους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας.

Οικονόμου (υφ.Προστασίας του Πολίτη): Δεν απαγορεύεται το ψήσιμο, απαγορεύονται ο συνωστισμός και οι άσκοπες μετακινήσεις

Τη θέση ότι δεν απαγορεύεται το ψήσιμο αλλά ότι απαγορεύεται ο συνωστισμός και οι άσκοπες μετακινήσεις διατύπωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι «μέχρι τώρα συμπεράσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα».
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ.Οικονόμου υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά ως προς στην ανταπόκριση προς τα μέτρα σε σχέση με τις άλλες χώρες και εξήγησε πως το αστυνομικό προσωπικό θα ενεργήσει με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα σε κάθε περίπτωση.
Παράλληλα, τόνισε ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που παρά τις εκκλήσεις, τις συστάσεις και τους περιορισμούς δεν υπακούν, υποστηρίζοντας πως αυτοί θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
«Σε περίπτωση συνάθροισης πιστών σε εκκλησίες θα υπάρξει παρέμβαση.
Η πλειοψηφία ιερέων και πολιτών, όμως, δείχνει να συμμορφώνεται» είπε ο κ.Οικονόμου προσθέτοντας ότι είναι σε συνεννόηση με τους ιερείς.
Στη συνέχεια έκανε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα.
«Να σεβαστούμε την ιερότητα των ημερών και τη δύσκολη θέση των ιερέων», είπε ο κ.Οικονόμου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να μη δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή κοινωνική συμβίωση.
«Αν τα πάμε καλά αυτό το τριήμερο θα παίξει σημαντικό ρόλο για να βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά στην άρση των μέτρων» υποστήριξε ο κ.Οικονόμου.

Λουκέτο στις επιχειρήσεις έως και τις 27 Απριλίου

Κλειστές θα παραμείνουν  έως τις ‪27 Απριλίου‬  όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε  το Σάββατο 11 Απριλίου 2020 στο ΦΕΚ, καθώςέληγε η προηγούμενη σχετική απόφαση, και από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ' οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.
Επίσης παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ).
Καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων.
Επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops- in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Αντιθέτως επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.
Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης