Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα - Στο -0,19% ο Shanghai Composite, ο Kospi -0,90%

tags :
Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα - Στο -0,19% ο Shanghai Composite, ο Kospi -0,90%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,45% στις 23.901,75 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (8/4) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19 και να μετριάσουν τον αντίκτυπο του ιού στην οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,90% στις 1.807,14 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,86% και τις 5.206,90 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,45% στις 23.901,75 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει σημαντική πτώση -3,90% στις 4.592,48 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε με ήπια πτώση της τάξεως του -0,19% στις 2.815,37 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,58% στις 10.368,83 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,41% στις 10.137,47 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία, ο οποίος έκλεισε στο +2,13% και τις 19.353,24 μονάδες.
Χθες, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι επτά νομοί της χώρας θα τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 7 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα θα αρθούν μόλις γίνει σαφές ότι η ζωή των ανθρώπων δε βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.
Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το πακέτο στήριξης ύψους 993 δισ. δολ. το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει σε πρώτη φάση τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας, και εν συνεχέια να συμβάλλει στη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.
Στη Νότια Κορέα, ο πρόεδρος της χώρας, Moon Jae-in, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, προκειμένου να στηρίξει την εγχώρια ζήτηση, εν με΄σων της κρίσης του COVID-19.
Όσον αφορά το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, οι βιομηχανικές παραγγελίες της Ιαπωνίας καέγραψαν άνοδο τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι βιομηχανικές παραγγελίες της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά +2,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί άνοδος κατά +2,9%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά -2,9%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά -2,4%, έναντι ετήσιας πτώσης -0,3% και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -3%.
Για το σύνολο του πρώτου τριμήνου, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες θα υποχωρήσουν κατά -2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η ετήσια πτώση αναμένεται να διαμορφωθεί στο -0,6%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία του Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά +0,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν σημαντική πτώση της τάξεως του -14,6%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διαμορφωθεί στα 12,5 δισ. δολ. ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020 οι εισαγωγές κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -23,9%.
Στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street ανέστρεψαν το ράλι που σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά, καθώς ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,16% στις 2.659,41 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στο -0,12% και τις 22.653,86 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον τεχνολογικό Nasdaq, και συγκεκριμένα στο -0,33% και τις 7.887,26 μονάδες.
«Το πρόσφατο ράλι εξαφανίστηκε γρήγορα παρά τις πρόσφατες προσπάθειες στήριξης τόσο από τις δημοσιονομικές όσο και από τις νομισματικές αρχές, καθώς οι αγορές έρχονται αντιμέτωπες με την αμείωτη αύξηση των απωλειών, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της ING, Prakash Sakpal και Nicholas Mapa.
Από την πλευρά του, ο ειδικός παγκόσμιων επενδύσεων της J.P. Morgan Private Bank, Patrick Schaffer, δήλωσε ότι «είανι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να μεγαλοποιούμε τις προσωρινές τάσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι δύσκολο να φανταστούμε γεμάτα τα γήπεδα του μπέιζμπολ με ανθρώπους που πίνουν μπύρα και βλέπουν αγώνες».
«Ο κόσμος σήμερα δεν αναμένει από την οικονομία να επιστρέψει από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά ότι θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν σταδιακά ορισμένα τμήματα της οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Schaffer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης