Δανία: Στα ύψη η δημοτικότητα της πρωθυπουργού Frederiksen, στο 79%

Δανία: Στα ύψη η δημοτικότητα της πρωθυπουργού Frederiksen, στο 79%
Στα ύψη η δημοτικότητα της Δανέζας πρωθυπουργού Mette Frederiksen
Στο εντυπωσιακό 79% φθάνει το ποσοστό των πολιτών της Δανίας που εγκρίνουν τους χειρισμούς της πρωθυπουργού Mette Frederiksen, όπως απορρέει από δημοσκόπηση (26/3-1/4) που διενέργησε η Epinion.
Μάλιστα, το ποσοστό είναι κατά 40% αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα στις αρχές Μαρτίου 2020, πριν δηλαδή εφαρμοστούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Μόλις το 5% είναι δυσαρεστημένο με την κα Frederiksen (-18%).
Η Δανία ενδέχεται να άρει σταδιακά μετά το Πάσχα των Καθολικών τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, αν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό παραμείνουν σταθεροί, είχε δηλώσει στις 30 Μαρτίου η πρωθυπουργός Mette Frederiksen.
Η σκανδιναβική χώρα τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις 11 Μαρτίου.
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε ελαφρά, πιο αργά από την προπερασμένη εβδομάδα», τόνισε η κα Frederiksen σε μια συνέντευξη Τύπου.
«Αν περάσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, συνεχίζοντας να στεκόμαστε μαζί, μένοντας χώρια, και αν οι αριθμοί παραμείνουν σταθεροί για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τότε η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια σταδιακή, αθόρυβη και ελεγχόμενη επαναλειτουργία της κοινωνίας, μετά το Πάσχα», είπε.
Αυτό πιθανώς να περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των σχολείων και εργασία κατά βάρδιες για να αποφευχθεί η κίνηση σε ώρα αιχμής και η συνάθροιση πολλών ατόμων στο ίδιο σημείο, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.
Οι αρχές έχουν απαγορεύσει συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων και διέταξαν το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, βρεφονηπιακών σταθμών, εστιατορίων, καφετεριών, βιβλιοθηκών, γυμναστηρίων και κομμωτηρίων.
«Παρατηρούμε ενδείξεις ότι πετύχαμε στην επιβράδυνση της μετάδοσης του κορωνοϊού στην Δανία.
Η μετάδοση εξαπλώνεται βραδύτερα από όσο φοβόμασταν», τόνισε.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ αναμένει η κεντρική τράπεζα για το 2020

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Δανίας έως και 10% αναμένει η κεντρική τράπεζα για το 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει τη σκανδιναβική οικονομία.
Η τράπεζα, η οποία είχε προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2020, αναφέρει ωστόσο ότι τα ισχυρά δημόσια οικονομικά θέτουν τη Δανία σε ευνοϊκή θέση για να ανακάμψει στη συνέχεια, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η τελευταία εκτίμησή της είναι πιο απαισιόδοξη από εκείνη των οικονομολόγων στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, καθώς η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί ότι η οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές θα συνεχίσει να υποφέρει από αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό.
"Η ανάπτυξη της οικονομίας της Δανίας φτάνει σε απότομο τέλος στις αρχές του 2020", αναφέρει η κεντρική τράπεζα.
Ανάλογα με το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης, η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί μεταξύ 3% και 10% φέτος, με το κύριο σενάριο να προβλέπει μια συρρίκνωση 5%.
Λιγότερο απαισιόδοξοι είναι οι οικονομολόγοι των Danske Bank και Nordea , οι οποίοι εκτιμούν συρρίκνωση του ΑΕΠ με ρυθμό 2,5% και 3%, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS