Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί στην Ιταλία με 92.472 κρούσματα - 889 θάνατοι σε ένα 24ωρο - Διπλό το «χτύπημα» από κορωνοϊό και ΕΕ

Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί στην Ιταλία με 92.472 κρούσματα - 889 θάνατοι σε ένα 24ωρο - Διπλό το «χτύπημα» από κορωνοϊό και ΕΕ
Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι μεγάλο σχέδιο οικονομικής αποκατάστασης, τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός
(upd8) Δεν έχει τέλος ο θρήνος στην Ιταλία με τη χώρα να σπάει στις 28 Μαρτίου 2020 το φράγμα των 10.023 νεκρών, με 889 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 92.472 ενώ 12.384 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 86.498 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 9.134 άνθρωποι ενώ 10.950 είχαν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 889 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.974 νέα κρούσματα. 1.434 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
3.856 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 26.676 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 39.533 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 39.415 και οι νεκροί 5.944.
Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 12.383 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.344.
Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.930 , με 362 νεκρούς.
Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι ουσιαστικά σταθερός, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Image

Χτύπημα και από την ΕΕ

Διπλά πληγωμένη αισθάνεται η Ιταλία, τόσο από τα ανελέητα πλήγματα του κορωνοϊού όσο και από τη στάση της ΕΕ, που εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων στη Σύνοδο Κορυφής με προεξάρχουσα τη Γερμανία.
Την ιταλική οργή αποτύπωσε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο της ύπαρξής της.
«Η αδράνεια θα άφηνε στα παιδιά μας το τεράστιο βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας», εκτιμά ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα ll Sole 24 Ore τονίζοντας την ανάγκη για ένα μεγάλο σχέδιο, ένα «European Recovery and Reinvestment Plan» που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.
Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης (26/3/2/2020), «περισσότερο από μια διαφωνία, υπήρξε μια σκληρή και ειλικρινής αντιπαράθεση» με τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, επειδή βιώνουμε μια κρίση η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των συμπολιτών μας και αποτελεί την αιτία μιας σοβαρής οικονομικής κάμψης».
«Στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τραγικές επιλογές. Στην Ευρώπη οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές.
Αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος αυτής της χωρίς προηγούμενο πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του στα μάτια των πολιτών μας», προειδοποιεί o Conte.
Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «στους συναδέλφους μου που επιχειρηματολογούσαν με όρους ESM (σ.σ.: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), απάντησα πως δεν είναι ανάγκη να εξαντληθεί, επειδή δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα», υπογραμμίζει ο Conte.
«Ο ESM είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές απειλές που συνδέονται με ασύμμετρα σοκ. Ο κορωνοϊός αντίθετα προκαλεί ένα συμμετρικό σοκ, με αποτέλεσμα να ρίχνει στην ύφεση, με συγχρονισμένο και εντελώς αναπάντεχο τρόπο, τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας», επισημαίνει εκτιμώντας πως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την κρίση του 2008. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας» υπερτονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Mattarella: Η ΕΕ δεν έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της απειλής

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, σε νέο τηλεοπτικό μήνυμά του, αναφέρθηκε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε, σε όλη την ήπειρο, από τον κορωνοϊό.
Ο Mattarella τόνισε με έμφαση ότι η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει την σοβαρότητα της απειλής αυτής και να παρέμβει με συγκεκριμένο τρόπο, πριν να είναι αργά.
Ο Ιταλός πρόεδρος υπενθύμισε τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην συνέχεια υπογράμμισε: «Δεν το έπραξε, ακόμη, το συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Αναμένουμε να συμβεί με συγκεκριμένο τρόπο, τις επόμενες ημέρες.
Απαιτούνται νέες κοινές πρωτοβουλίες, ξεπερνώντας παλαιά πρότυπα, τα οποία είναι έξω από την πραγματικότητα της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ήπειρός μας.
Ελπίζω όλοι να κατανοήσουν πλήρως, πριν να είναι πολύ αργά, την σοβαρότητα της απειλής για την Ευρώπη.
Η αλληλεγγύη δεν απαιτείται μόνον από τις αξίες της Ένωσης, αλλά αποτελεί και κοινό συμφέρον».
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-03-27_15-06-03.jpg?itok=7U8iDrqS
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/italytwo.png?itok=KL1iU6H9
 
Renzi: Να ανοίξουν βιομηχανίες και σχολεία για να σηκώσει ρολά η χώρα

Να ξανανοίξουν οι βιομηχανίες και τα σχολεία της Ιταλίας, πριν από τις 12 Απριλίου, ημέρα του Καθολικού Πάσχα ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi.
Την ώρα που η Ιταλία βιώνει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές της κρίσης ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η "χώρα δεν μπορεί να μείνει κλειστεί" άποψη που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
«Ας κάνουμε λιγότερες αλλαγές στις υπεύθυνες δηλώσεις, και περισσότερα τεστ ανίχνευσης του ιού. Χρειάζεται ένα βαθμιαίο σχέδιο, αλλά η χώρα πρέπει να ξανασηκώσει τα ρολά», τόνισε ο Renzi σε συνέντευξή του στην καθολική εφημερίδα Avvenire.
Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών του αντιπάλων και των επιστημόνων, όμως, είναι πέρα για πέρα αρνητικές.
«Δεν μπορούμε να κρατήσουμε την χώρα κλειστή αιωνίως, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση», δήλωσε ο Janni Renza, διευθυντής του τομέα λοιμωδών νόσων του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας.
Ο καθηγητής ιολογίας Fabritzio Pregliasco θεωρεί σίγουρα πρώιμη μια ενδεχόμενη απόφαση για να ξανανοίξουν τα σχολεία και προσθέτει ότι «είναι ορθό να σκεφτόμαστε το μέλλον, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι με τον ιό αυτό, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα».
Το στέλεχος της Λέγκα, Jan Marco Centinaio τονίζει ότι «η ιδέα αυτή του Renzi επιβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν είναι σε θέση να αφουγκραστεί τις ανάγκες της Ιταλίας». Ο δε πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της κεντροαριστεράς, Carlo Calenta, δήλωσε ότι «η πρόταση του Renzi χαρακτηρίζεται από έλλειψη σοβαρότητας».
Σε ότι αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της δραματικής αυτής κρίσης, στον ιταλικό Νότο αυξάνεται η ανησυχία. Στο Παλέρμο της Σικελίας , έξω από τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται, πλέον, σε μόνιμη βάση, αυτοκίνητα των καραμπινιέρων και της αστυνομίας.
Τις τελευταίες δυο ημέρες, υπήρξαν πολίτες οι οποίοι ψώνισαν αλλά στην συνέχεια αρνήθηκαν να πληρώσουν διότι, όπως είπαν, έχουν χάσει την δουλειά τους.
Ο δήμαρχος του Παλέρμο απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση της Ρώμης να δοθεί έκτακτη οικονομική στήριξη στους πολίτες της Κάτω Ιταλίας, για να μην ενισχυθεί, στην τρομακτικά δύσκολη αυτή φάση, ο ρόλος της μαφίας και της παραοικονομίας της.   


bankingnews.gr

BREAKING NEWS