Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποφάσεις και για τα δάνεια των ελλήνων ιδιωτών θα λάβει ο SSM για να μην δημιουργηθούν νέα NPEs

tags :
Αποφάσεις και για τα δάνεια των ελλήνων ιδιωτών θα λάβει ο SSM για να μην δημιουργηθούν νέα NPEs
Δεν υπάρχουν μαζικές ούτε οριζόντιες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια επισημαίνουν τράπεζες και διαχειριστές όσο και εάν αυτό θεωρείται απαραίτητο στην συγκεκριμένη συγκυρία
Αποφάσεις και για τους ιδιώτες δανειολήπτες αναμένεται να λάβει σύντομα ο SSM με μέριμνα ώστε να μην δημιουργηθεί μια νέα γενικά κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες.
Δεν υπάρχουν μαζικές ούτε οριζόντιες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια επισημαίνουν τράπεζες και διαχειριστές όσο και εάν αυτό θεωρείται απαραίτητο στην συγκεκριμένη συγκυρία.
Οι πάντες επισημαίνουν πως οι λύσεις θα δίνονται κατά περίπτωση, εξ' ου και πρέπει να υποβληθεί το σχετικό αίτημα του κάθε επιχειρηματία προς την τράπεζά του.
Ολα αυτά μπορεί να αναθεωρηθούν στο εγγύς μέλλον όμως προς το παρόν ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ο συγκεκριμένος.
Σιγή ιχθύος μέχρι στιγμής καλύπτει τα θέματα ιδιωτών μολονότι χθες η εταιρία διαχείρισης της Τράπεζας Πειραιώς, Intrum μίλησε για ρυθμίσεις και προς ιδιώτες.
Καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές σημείωναν χθες στο Bankingnews πως οι ιδιώτες καλύπτονται προς το παρόν από το άτυπο moratorium που επιβάλει το γεγονός ότι τα δικαστήρια δε λειτουργούν.
Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να διενεργηθούν πλειστηριασμοί ούτε όμως και να γίνουν ρυθμίσεις που στις περισσότερες περιπτώσεις επιβάλουν επέκταση της υποθήκης στοιχείο που επίσης δεν μπορεί να λάβει χώρα.
Προς το παρόν λοιπόν η πρώτη κατοικία αλλά και κάθε κατοικία δεν φαίνεται να απειλείται.
Η λύση ωστόσο αυτή δεν είναι κάτι το οποίο προτιμούν ή επιδιώκουν οι τράπεζες αφού το moratorium μπορεί να κάνει redefault δάνεια τα οποία είναι ρυθμισμένα και να καταγράψουν νέο πρόβλημα οι τράπεζες.
Εξού λοιπόν και ο SSM αναζητά λύσεις και για τους ιδιώτες μέσα από μια ταξινόμηση που θα επιχειρήσει με συγκεκριμένα κριτήρια ο SSM ώστε τελικώς να καταστεί απαραίτητη και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων των ιδιωτών πάλι ανά περίπτωση.
Εξάλλου όπως σημειώνουν έγκυρες τραπεζικές πηγές η κυβέρνηση έλαβε οριζόντια μέτρα με αναστολές πληρωμών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ώστε να είναι ενήμερες οι επιχειρήσεις γι' αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα ώστε να μπορούν να έχουν ενημερότητα και τελικώς να μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.
Το στοιχείο αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ιδιώτες θα αναγκαστούν στο τέλος της ημέρας να προχωρήσουν σε διαδικασίες επαναρρυθμίσεων έως ότου ισορροπήσει και πάλι η κατάσταση.
Οι τράπεζες διαθέτουν και κεφάλαια αλλά και ρευστότητας προς αυτήν την κατεύθυνση σημείωναν κύκλοι της αγοράς καθώς έχουν ήδη απελευθερωθεί κεφάλαια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Υπολογίζεται πως περίπου 7 δισ. εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών έχουν απελευθερωθεί για να δοθούν ως ρευστότητα στην οικονομία από τις αποφάσεις που ήδη έλαβε ο SSM για τον τρόπο υπολογισμού των εποπτικών κεφαλαίων.
Οι αποφάσεις που θα αφορούν ιδιώτες και επιχειρήσεις εκτιμάται πως θα προσδιοριστούν καλύτερα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Ειρήνη Σακελλάρη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης