Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας μετά το νέο κραχ στη Wall - Στο +0,06% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,34%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας μετά το νέο κραχ στη Wall - Στο +0,06% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,34%
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,47% στις 1.672,44 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (17/3) οι αγορές της Ασίας, μετά τη νέα «βουτιά» που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, η οποία μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 1987.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,06% στις 17.011,53 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +5,83% στις 5.293,40 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,85% στις 23.260 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,47% στις 1.672,44 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα κατέγραψε ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,34% στις 2.779,64 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,49% στις 10.202,75 μονάδες.
Χθες ο δείκτης S&P 500 σημείωσε «βουτιά» της τάξεως του -11,98% στις 2.386,16 μονάδες, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2018, ενώ οι απώλειες σε σύγκριση με τα υψηλά του Φεβρουαρίου αγγίζουν το -30%.
Όσον αφορά τον δείκτη Nasdaq, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -12,32% στις 6.904,59 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχει καταγράψει ποτέ, και συγκεκριμένα στο -12,93% και τις 20.188,52 μονάδες.
Κατά την τελευταία ώρα τις συνεδρίασης οι πιέσεις στις αγορές αυξήθηκαν, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η οικονομία ενδέχεται να οδηγηθεί σε ύφεση λόγω του κορωνοϊού και ότι οι πολίτες στις ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως σημείωσε πτώση της τάξεως του -2,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -3,1% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ετήσια πτώση της τάξεως του -2,5%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1% έναντι μηνιαίας ανόδου +1,2% τον Δεκέμβριο και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο +0,8%.
Οι αποστολές της χώρας αυξήθηκαν κατά +0,6% σε μηνιαία βάση, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019.
Σημειώνεται ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μηνιαία πτώση των αποστολών κατά -0,2% και μηνιαία άνοδο των αποθεμάτων κατά +1,5%.
Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από την έξαρση του κορωνοϊού και την μελλοντική παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +2,56% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 30,82 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +4,45% στα 30,29 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν κάτω από τα 30 δολ. ανά βαρέλι, καθώς όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν περιορισμούς στις εγχώριες μετακινήσεις και τα ταξίδια προς το εξωτερικό, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση προκειμένου να συμπληρώσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δε θα αποδειχθεί αρκετό προκειμένου να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Αυτά τα στρατηγικά αποθέματα γεμίζουν γρήγορα», αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, διευκρινίζοντας ότι «εάν τα αποθέματα γεμίζουν, αναστέλλοντας τη ζήτηση, οι τιμές του πετρελαίου είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσουν περαιτέρω και οι παγκόσμιες αγορές θα πρέπει να ελπίζουν ότι η διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας θα επιλυθεί πριν φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο δε θα υπάρχει επιστροφή».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Jeffrey Halley τόνισε ότι «δεν υπάρχει εποικοδομητική bullish υπόθεση για το πετρέλαιο αυτή τη στιγμή», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το Brent θα εγκατασταθεί στο εύρος των 25 δολ. με 30 δολ. ανά βαρέλι».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης