Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Κυβερνήσεις και θεσμοί πρέπει να δράσουν άμεσα - Μεγάλο σοκ για την οικονομία η εξάπλωση του κορωνοϊού

Lagarde: Κυβερνήσεις και θεσμοί πρέπει να δράσουν άμεσα - Μεγάλο σοκ για την οικονομία η εξάπλωση του κορωνοϊού
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, τόνισε ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην οικονομική δραστηριότητα
Σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους κινήθηκε σήμερα (12/3/2020) η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, κατά τις δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της κήρυξης πανδημίας για τον κορωνοϊό.
Η Lagarde, για ακόμα μία φορά, τόνισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεσα δράση για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων.
«Κυβερνήσεις και Θεσμοί πρέπει να δράσουν άμεσα.
Μεγάλο σοκ για την οικονομία η εξάπλωση του κορωνοϊού» επεσήμανε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «η εξάπλωση της νόσου έχει προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην οικονομική δραστηριότητα».
Σύμφωνα με την ίδια, «η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού εμποδίζει τα σχέδια παραγωγής στον τομέα της μεταποίησης, ενώ τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού επηρεάζουν δυσμενώς την οικονομική δραστηριότητα».
Μάλιστα, τόνισε ότι οι τελευταίοι δείκτες υποδηλώνουν επιδείνωση των βραχυπρόθεσμών προοπτικών ανάπτυξης.
«Λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ο γενικός πληθωρισμός ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά κατά τους προσεχείς μήνες» επεσήμανε και επανέλαβε την έκκληση της για λήψη δημοσιονομικών μέτρων.
«Aπαιτούνται κυβερνητικά μέτρα, όπως η παροχή πιστωτικών εγγυήσεων, προκειμένου να συμπληρωθούν και να ενισχυθούν τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που λαμβάνονται σήμερα» τόνισε αν και χαιρέτισε «τη δέσμευση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων να ενεργήσουν τώρα έντονα και από κοινού, ως απάντηση στις επιπτώσεις της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού».
«Θα ξεπεράσουμε το σοκ του κορωνοϊού μόνο εάν δράσουμε άμεσα και συντονισμένα» τόνισε.
Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως «οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
Κανείς δεν περιμένει από τις κεντρικές τράπεζες να πρωτοταστήσουν».
Όπως διεμήνυσε η ΕΚΤ θα κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να συστήσουν ένα πλήρες και φιλόδοξο σχέδιο δράσης.
Πάντως, η Lagarde επεσήμανε ότι «θα υπάρξει ανάκαμψη, αλλά είναι δύσκολο να το προσδιορίσουμε χρονιά.
Η φύση του σοκ από τον κορωνοϊό θα είναι προσωρινή».

Η νομισματική πολιτική

Αναφερόμενη στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου (αμετάβλητα επιτόκια, ενίσχυση TLTROs, αύξηση του QE), η Lagarde τόνισε «αποφασίσαμε να παράσχουμε σημαντική ρευστότητα στον χρηματοπιστωτικό τομεά της ευρωζώνης», ενώ συμπλήρωσε «πως τα νέα μέτρα θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης».
Μάλιστα, επεσήμανε ότι η απόφαση για τα μέτρα ήταν ομόφωνη αν και μερικά μέλη συμμετείχαν εξ αποστάσεως.
Πάντως, η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε πως η νομισματική πολιτική θα αναπροσαρμοστεί σε περίπτωση που χρειαστεί.
«Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε την πολιτική μας όπου χρειαστεί» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων της τόνισε
«θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ευελιξία στο πρόγραμμα QE.
Δεν θα παραβιάσουμε τους κανόνες αγοράς τίτλων».
Μάλιστα, η Lagarde επεσήμανε ότι «εάν χρειαστεί να μειώσουμε τα επιτόκια θα το κάνουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης