Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις ασιατικές με το «βλέμμα» στις κεντρικές τράπεζες - Στο +0,74% ο Shanghai Composite, ο Kospi +0,58%

tags :
Θετικό κλίμα στις ασιατικές με το «βλέμμα» στις κεντρικές τράπεζες - Στο +0,74% ο Shanghai Composite, ο Kospi +0,58%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,19% στις 26.341,50 μονάδες
Με άνοδο έκλεισαν σήμερα Τρίτη (3/3) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα προχωρήσουν σε συντονισμένα μέτρα στήριξης προκειμένου να θωρακίσουν την παγκόσμια οικονομία απέναντι στην έξαρση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα ενισχύθυκε κατά +0,74% στις 2.992,90 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,90% και τις 11.484,21 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,19% στις 26.341,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,41% στις 11.327,72 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,69% στις 6.435,70 μονάδες, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,58% στις 2.014,15 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -1,22% στις 21.082,73 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις από τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που αφορούν τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τα τη Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά -0,7 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 38,4 μονάδες συνολικά, ενώ ο δείκτης βιοτικού επιπέδου σημείωσε πτώση της τάξεως των -0,2 μονάδων, στις 37,6 μονάδες συνολικά.
Ο δείκτης αύξησης του εισοδήματος κατέγραψε οριακή πτώση κατά -0,1 μονάδες, στις 39,8 μονάδες συνολικά, την ίδια στιγμή που ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε κατά -2,4 μονάδες, στις 39,4 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη πρόθεσης των καταναλωτών να προχωρήσουν σε αγορές διαρκών αγαθών, σημειώθηκε πτώση κατά -0,2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 36,8 μονάδες συνολικά.
«Οι επενδυτές έχουν πείσει τους εαυτούς τους ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα έχουν μία ακόμα περισσότερο ευνοϊκή πολιτική προκειμένυ να υποβαθμίσουν οποιαδήποτε ψυχολογική ζημία», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της CFRA, Sam Stovall, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των τραπεζών.
Από την πλευρά του, ο επικαφαλής οικονομολόγος του Bank Policy Institute, Bill Nelson, δήλώσε ότι «η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας πιθανώς, θα μπορούσαν να ανακοινώσουν συντονισμένες μειώσεις επιτοκίων την Τετάρτη», προσθέτοντας ότι «αυτή η μείωση θα ήταν τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ή ακόμα και 0,75 μονάδες».
«Ο μόνος τρόπος να έχουμε μία θετική αντίδραση από τις αγορές είναι οι κεντρικές τράπεζες να ανακοινώσουν περισσότερα απ' όσα αναμένονται», διευκρίνισε ο κ. Nelson.
Επιπλέον, ο αναλυτής της Mizuho Bank στη Σιγκαπούρη, Vishnu Varathan, διευκρίνισε ότι τα μέτρα των τραπεζών θα προσφέρουν «ανακούφιση» στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές που έχουν επηρεαστεί από τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και τη συνολική δραστηριότητα.
Κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας την άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και τη συνερδρίαση του ΟΠΕΚ αργότερα εντός της εβδομάδας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +0,85% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 52,34 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,33% στα 47,37 δολ. ανά βαρέλι.
Χθες (2/3) οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη τα οποία άγγιξαν το +5%, εν μέσω προσδοκιών ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα προχωρήσουν σε νέα μείωση της παραγωγής τους μετά τον Μάρτιο προκειμένου να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη (5/3), ενώ η συνάντηση του Οργανισμού με τη Ρωσία και τα υπόλοιπα κράτη που συμμετέχουν στη συμφωνία θα λάβει χώρα μία μέρα μετά.
Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών των G-7 αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη αργότερα εντός της ημέρας, προκειμένου να καταλήξουν σε μία συντονισμένη «απάντηση» απέναντι στην έξαρση του κορωνοϊού.
«Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν μετά το μήνυμα των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως ότι θα είναι ενωμένες στην καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό και τη συνθηκολόγηση της Ρωσίας στη συμφωνία εμβάθυνσης των περικοπών παραγωγής κατά τη συνάντηση αυτής της εδβομάδας», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Edward Moya.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης