Δεν επιτρέπει η διμερής συνθήκη έκδοσης Βρετανίας - ΗΠΑ, την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Δεν επιτρέπει η διμερής συνθήκη έκδοσης Βρετανίας - ΗΠΑ, την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ
Τα μόνα αδικήματα που εμπίπτουν στις προβλέψεις για έκδοση βάσει της διμερούς Συνθήκης, είναι τα βίαια εγκλήματα και η τρομοκρατία
Η Βρετανία δεν πρέπει να στείλει τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Julian Assange στις ΗΠΑ για να δικασθεί με κατηγορίες κατασκοπείας, διότι η σχετική συνθήκη που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες απαγορεύει την έκδοση για πολιτικά αδικήματα, δήλωσε σήμερα 26/2, ο συνήγορός του έξω από δικαστήριο του Λονδίνου.
Κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο Βασιλικό Δικαστήριο του Γούλγουϊτς στο Λονδίνο για την πιθανή έκδοση του 48χρονου Assange, ο συνήγορός του Edward Fitzgerald δήλωσε πως η έκδοση για πολιτικά αδικήματα δεν επιτρέπεται βάσει της Αγγλο-Αμερικανικής Συνθήκης Έκδοσης του 2003.
Τα μόνα αδικήματα που εμπίπτουν στις προβλέψεις για έκδοση βάσει της Συνθήκης αυτής είναι τα βίαια εγκλήματα και η τρομοκρατία.
«Δεν πρόκειται για μία υπόθεση τρομοκρατίας ή ένα βίαιο έγκλημα, και δεν επιτρέπεται η έκδοση για πολιτικό αδίκημα.
Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Julian Assange και για τα οποία ζητείται η έκδοσή του, είναι—βάσει της ίδιας της αίτησης εκδόσεώς του—πολιτικά αδικήματα», δήλωσε ο Fitzgerald.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως το δικαστήριο οφείλει να εξετάσει διάφορες προβλέψεις για προστασία του Assange, που περιέχονται τόσο στο Διεθνές Δίκαιο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Όπως τόνισε, «θα είναι ιδιαίτερα παράδοξο» εάν το δικαστήριο αποδειχθεί ανίσχυρο να αποτρέψει την έκδοση του Assange, ο οποίος αντιμετωπίζει 18 διαφορετικές κατηγορίες, όπως υποκλοπή από υπολογιστές (χάκινγκ) και παραβίαση του νόμου για την δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.
Σε περίπτωση καταδίκης του, ο ιδρυτής των WikiLeaks αντιμετωπίζει φυλάκιση πολλών δεκαετιών.
Εν τούτοις, ο James Lewis αμφισβήτησε εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης τον ισχυρισμό του Assange πως η κατασκοπεία αποτελεί πολιτικό αδίκημα.
Όπως τόνισε στις αρχές της εβδομάδας, ο Assange έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές δημοσιεύοντας το περιεχόμενο των απόρρητων μηνυμάτων μέσω του WikiLeaks.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS