Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία - Yeni Safak: Έτοιμη η άδεια για έρευνες ανατολικά της Κρήτης

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία - Yeni Safak: Έτοιμη η άδεια για έρευνες ανατολικά της Κρήτης
Μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, θα δοθεί άδεια για έρευνα στο Oruc Reis αναφέρει η τουρκική εφημερίδα
Στα ύψη παραμένει η τουρκική προκλητικότητα, καθώς δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι είναι έτοιμη η άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ανατολικά της Κρήτης και βάσει των όσων ορίζει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak με τίτλο «η άδεια της Κρήτης είναι έτοιμη» υποστηρίζει πως μετά την ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, θα δοθεί άδεια για έρευνα στο Oruc Reis στα ανατολικά της Κρήτης.
Αν και ο ΟΗΕ έχει διατυπώσει με ξεκάθαρο τρόπο πως η ανάρτηση των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την αποδοχή της ως νόμιμη, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η ανάρτηση τους από τον ΟΗΕ σημαίνει ταυτόχρονα ότι η περιοχή ανακηρύσσεται ως τουρκική ΑΟΖ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία, «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».
«Αρχικά, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TP) θα λάβει αδειοδότηση για έρευνες ανατολικά της Κρήτης», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι έρευνες το Oruc Reis θα σταλεί στην περιοχή.
Image

Το Oruc Reis στο οικόπεδο 15

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρώτη αποστολή του Oruc Reis θα είναι το τεμάχιο 15 κάτω από την Κρήτη, ένα τεμάχιο το οποίο βρίσκεται «υπό ελληνική κατοχή».
Όπως αναφέρεται, οι έρευνες αλλά και οι γεωτρήσεις των Τουρκικών Πετρελαίων στην περιοχή θα ξεκινήσουν εντός του έτους.
Βάσει του δημοσιεύματος, η Ελλάδα από το 2011 εκμεταλλευόμενη την εσωτερική αναταραχή στη Λιβύη ανακοίνωσε «μονομερείς» σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.
Το 2014 η Ελλάδα διακήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για την αδειοδότηση δύο τεμαχίων, του τεμαχίου 15 και 20 που βρίσκονται κάτω από την Κρήτη, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μισό του τεμαχίου 15 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Το ήμισυ του λεγόμενου τεμαχίου 15 της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να σφετεριστεί 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την ΑΟΖ της Λιβύης, βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης θα ξεκινήσουν πρώτα από το λεγόμενο τεμάχιο 15, το οποίο βρίσκεται υπό την κατοχή της Ελλάδας», υποστηρίζει το δημοσίευμα.
«Επομένως, με την ανάρτηση στα ΗΕ των συντεταγμένων των δυτικών συνόρων των τουρκικών θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο, το σχέδιο να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου και της Κρήτης πέφτει στο κενό και ο EastMed θα καταλήξει στα σκουπίδια» επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα, τονίζοντας ότι πλέον για οποιοδήποτε έργο στην περιοχή γύρω από την Κρήτη θα απαιτείται πρώτα η άδεια της Τουρκίας και της Λιβύης.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου, και συγκεκριμένα ανήμερα της επετείου της τραγωδίας στα Ίμια, το Oruc Reis είχε μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημαίνοντας συναγερμό στην Αθήνα, η οποία έστειλε από την πρώτη στιγμή τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς προκειμένου να παρακολουθεί την πορεία και τις ενέργειες του τουρκικού σκάφους.
Image
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS