Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπαράζ έκδοσης ομολόγων από τις εισηγμένες προσεχώς, ΟΠΑΠ, Lamda, ΓΕΚΤΕΡΝΑ

tags :
Μπαράζ έκδοσης ομολόγων από τις εισηγμένες προσεχώς, ΟΠΑΠ, Lamda, ΓΕΚΤΕΡΝΑ
Στόχος τους να μειώσουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους σε μακροπρόθεσμο, να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια
Σε μπαράζ έκδοσης ομολόγων προχωρούν πολλές εισηγμένες εταιρείες εκμεταλλευόμενες την ευνοϊκή συγκυρία όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Στόχος τους να μειώσουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους σε μακροπρόθεσμο, να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια αλλά και να αποπληρώσουν παλαιότερα ομολογιακά δάνεια τους.
Έτσι, πιθανότητα μέσα στο Μάρτιο (και μετά την έκδοση του ομολόγου της Lamda Development) αναμένεται να προχωρήσει,  σε έκδοση ομολογιακού δανείου ο ΟΠΑΠ.
Το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο 2,5%.
Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΑΠ είχε αναμοκοινώσει στα τέλη Ιανουαρίου ότι προτίθεται να εξετάσει την πιθανότητα έκδοσης νέου κοινού ομολογιακού δανείου στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Στις αρχές Μαρτίου το ομολογιακό της Lamda Development

Στις αρχές Μαρτίου θα προχωρήσει η Lamda Development στην έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους 350 εκατ ευρώ για την κάλυψη των απαιτούμενων κεφαλαίων για τις επενδύσεις της πρώτης πενταετίας στον Ελληνικό.
Το επιτόκιο θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες στο 3% και ήδη καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον.
Από τα κεφάλαια που θα αντληθούν μέσω του ομολόγου, περίπου 150 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια που σκοπεύει να αντλήσει μέσω του εταιρικού ομολόγου προορίζονται για την επένδυση στο Ελληνικό ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία θα αποπληρώσει βραχυπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο, το ύψος του οποίου ανερχόταν στα τέλη της περασμένης χρονιάς στα 89 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για δάνειο η διάρκεια του οποίου παρατάθηκε αρχικά ως την 30η Νοεμβρίου 2019, με παράλληλη προπληρωμή ποσού 6 εκατ. ευρώ, και εν συνεχεία ως την 31η Μαρτίου 2020.
Το ύψος των κεφαλαίων, που θα επενδύσει η Lamda στο Ελληνικό, κατά την πρώτη 5ετία, συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος των 467 εκατ. ευρώ για τις δύο πρώτες δόσεις, ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.
Το ποσό θα καλυφθεί ως εξής: κατά 600 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια της ΑΜΚ, κατά 850 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό, κατά 400 εκατ. ευρώ από από πώληση και προπώληση κατοικιών και κατά 150 εκατ. ευρώ από μέρος ομολογιακού.
Τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ από το καθαρό ποσό της ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης.
Ήδη έχουν αντληθεί τα 650 εκατ. ευρώ, μέσω ΑΜΚ και έχουν υπογραφεί οι δανειακές συμβάσεις με Eurobank και Πειραιώς για την έκδοση τριών ομολογιακών δανείων, αθροιστικού ύψους ως 880 εκατ. ευρώ, καθώς και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης ως 303 εκατ. ευρώ.
Τα ομολογιακά δάνεια, που θα καλύψουν οι δύο τράπεζες θα εκδοθούν από τρεις θυγατρικές της Lamda Development, προκειμένου να τρέξουν συγκεκριμένα έργα στο project του Ελληνικού.

Προς έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να προχωρήσει η η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την χρηματοδότηση των μεγάλων έργων έργων που έχει πάρει ή ετοιμάζεται να εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της.   
Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του επιτοκίου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2,20% με 2,40%.
Η έκδοση ομολόγου βρισκόταν στα σχέδια της εισηγμένης, τον τελευταίο χρόνο.
Ωστόσο η ανάληψη του μεγάλου έργου του αεροδρομίου στο Καστέλι, αλλά και το Καζίνο του Ελληνικού όπως όλα δείχνουν, οδήγησαν στην απόφαση της Διοίκησης του Ομίλου να προχωρήσει στην έκδοση του ομολόγου.
Η κατασκευαστική περίοδο του έργου, του οποίου τα έργα ξεκίνησαν επίσημα την περασμένη εβδομάδα,  είναι πενταετής, ενώ την λειτουργία και κατασκευή του έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR Airports Limited.
Με βάση την συμφωνία, οι δύο μέτοχοι της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης ΑΕ» θα εκχωρήσουν ποσοστό 45,9% στο ελληνικό δημόσιο.
Αντίστοιχα η συμμετοχή της ΤΕΡΝΑ θα διαμορφωθεί περίπου στο 33% και της GMR στο 21%.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης