Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικανικό δικαστήριο κατηγορεί τη Huawei για κατασκοπία και παρακολούθηση Ιρανών διαδηλωτών

Αμερικανικό δικαστήριο κατηγορεί τη Huawei για κατασκοπία και παρακολούθηση Ιρανών διαδηλωτών
Το κινεζικό ΥΠΕΞ κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως την καταστολή των κινεζικών εταιρειών χωρίς λόγο
Για βιομηχανική κατασκοπεία και κλοπή μυστικών από έξι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες κατηγορούν την κινεζική Huawei αμερικανοί εισαγγελείς.
Επιπλέον, κατηγορούν τον κινεζικό κολοσσό ότι βοηθά την κυβέρνηση τυ Ιράν να παρακολουθεί συνομιλίες ιρανών πολιτών που μετέχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, κλιμακώνοντας τη μάχη των ΗΠΑ με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο.
Στο κατηγορητήριο, που συνέστησε το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, η Huawei Technologies Co κατηγορήθηκε για συνωμοσία και κλοπή εμπορικών μυστικών από έξι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ και για παραβίαση του νόμου περί εκβιασμών που χρησιμοποιείται συνήθως για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Το κατηγορητήριο, περιέχει επίσης ισχυρισμούς για συμμετοχή της εταιρείας σε χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως το Ιράν με το δικαστήριο να κατηγορεί τη Huawei ότι εγκατέστησε εξοπλισμό επιτήρησης στο Ιράν, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση, αναγνώριση και κράτηση διαδηλωτών κατά τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις του 2009 στην Τεχεράνη.
Η κυβέρνηση της Κίνας σχολιάζοντας την δικαστική δίωξη της Huawei  κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να βάλλονται κατά κινεζικών εταιρειών, ενώ ο επικεφαλής της Huawei σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας δήλωσε ότι κανένας χειριστής δεν έχει πρόσβαση σε εξοπλισμό παρακολούθησης της εταιρείας απορρίπτοντας τις κατηγορίες για συνεργασία με τοπ Ιράν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο επιμένουν ότι η κινεζική εταιρεία συχνά κατασκοπεύει πελάτες της για λογαριασμό του Πεκίνου, για το λόγο αυτό έχουν εντάξει πέρυσι την Huawei στη μαύρη λίστα των εταιρειών που απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Το κατηγορητήριο είναι "μέρος μιας προσπάθειας αμετάκλητης βλάβης της φήμης και της επιχειρηματικότητας της Huawei για λόγους που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό και όχι με την επιβολή του νόμου", δήλωσε η Huawei σε δήλωση.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως την καταστολή των κινεζικών εταιρειών χωρίς λόγο υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες πράξεις βλάπτουν σοβαρά την αξιοπιστία και την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης