Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Βλαχάκης (Κύκλος Χρηματιστηριακή): Σε αναζήτηση νέας ισορροπίας η αγορά

tags :
Βλαχάκης (Κύκλος Χρηματιστηριακή): Σε αναζήτηση νέας ισορροπίας η αγορά
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια διολίσθηση της αγοράς προς την περιοχή των 900 μονάδων με βασικό αρνητικό πρωταγωνιστή τις τράπεζες.
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια διολίσθηση της αγοράς προς την περιοχή των 900 μονάδων με βασικό αρνητικό πρωταγωνιστή τις τράπεζες.
Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής εμφανίζονται ως η βασική αιτία της αβεβαιότητας γύρω από τις εξελίξεις στα μεγέθη των τραπεζών.
Από την άλλη πλευρά , εντύπωση προκαλούν οι αποκλίνουσες εκτιμήσεις ξένων επενδυτικών οίκων σχετικά με την εξέλιξη των τραπεζικών μεγεθών και τις αντίστοιχες τιμές στόχους που παρουσιάζουν δημιουργώντας προβληματισμό σχετικά με πιθανές σκοπιμότητες.
Ετσι είδαμε σήμερα την JP Morgan να εμφανίζεται θετική για τις ελληνικές τράπεζες εμφανίζοντάς τις ως το αγαπημένο της trade στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης σε αντίθεση με την έκθεση της Goldman Sachs που πριν λίγες ημέρες μείωσε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών εκφράζοντας προβληματισμούς για την πορεία των μεγεθών τους.
Παρατηρούμε  ότι μία σειρά θετικών εγχώριων εξελίξεων όπως η σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους Διεθνείς οίκους αξιολόγησης αλλά και η συνέχιση της θετικής πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών που συνδυάστηκαν και από θετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Θεσμών δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν την χρηματιστηριακή αγορά μας η οποία εξακολουθεί να κινείται σε αρνητικό έδαφος από την αρχή του χρόνου.
Αναμενόμενη ήταν  η θετική αντίδραση του Γενικού Δείκτη μετα το πτωτικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων με το ζητούμενο να είναι , σε πρώτη φάση, η σταθεροποίηση πάνω από τις 910 μονάδες.
Προσπαθώντας  να εκτιμήσουμε τους παράγοντες που θα έχουν σημαντική επίδραση κατά το προσεχές διάστημα στη χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσαμε να επισημάνουμε μία σειρά θετικών παραγόντων αλλά και κάποιες εστίες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στις εξελίξεις.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω η συνεχής βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας και η συνεπακόλουθη μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα θετικών προσδοκιών.
Ο προγραμματισμός επενδυτικών έργων και η δρομολόγησή τους στο άμεσο μέλλον δημιουργούν επίσης ένα θετικό περιβάλλον προσδοκιών.
Τα παραπάνω δημιουργούν μία αισιοδοξία σχετικά με την μεσοπρόθεσμη πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς μας.
Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα όμως φαίνεται ότι υπάρχουν εξωγενείς επιρροές που θα μπορούσαν να ταλαιπωρήσουν για κάποιο διάστημα την αγορά μας, ανάλογα με την έκβασή τους.
Το θέμα του κορονοϊού που έχει δημιουργήσει παγκόσμια ανησυχία και αρνητικές εκτιμήσεις για την  επίπτωσή του στο παγκόσμιο ΑΕΠ, θα μας απασχολεί τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αποτελούν άλλον ένα αστάθμητο παράγοντα που επηρεάζει την εγχώρια αγορά.
Οι επόμενες αξιολογήσεις του αξιόχρεου του ελληνικού χρέους θα γίνουν στις 24 Απριλίου και γενικά μέχρι τον Απρίλιο δεν αναμένεται κάποια άλλη αξιοσημείωτη θετική εξέλιξη σχετικά με την αγορά μας που θα μπορούσε να δώσει κάποια άμεση ώθηση για την επίτευξη νέων υψηλών στον Γενικό Δείκτη.
Κατά συνέπεια ενώ παραμένουμε σε μία μακροχρόνια θετική τάση, οσον αφορά την πορεία της Ελληνικής Χρηματιστηριακής αγοράς, βραχυχρόνια υπάρχουν αρκετές εξωγενείς εστίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταλαιπωρία την αγορά μας.
Μία διάσπαση του επιπέδου στήριξης των 900 μονάδων θα μπορούσε να μας γυρίσει βραχυχρόνια σε επίπεδα περί τις 850-860 μονάδες.

Γιάννης Βλαχάκης
Σύμβουλος Διοίκησης
ΚΥΚΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης