Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τραπεζικές μετοχές δεν ακολουθούν το ράλι των ομολόγων Τier 2 με την Εθνική 3,90% και Πειραιώς 5,95% - Η Alpha εξέδωσε σήμερα 6/2 στο 4,25%

Οι τραπεζικές μετοχές δεν ακολουθούν το ράλι των ομολόγων Τier 2 με την Εθνική 3,90% και Πειραιώς 5,95% - Η Alpha εξέδωσε σήμερα 6/2 στο 4,25%
Οι τραπεζικές μετοχές αξιολογούν και αποτιμούν πραγματικά δεδομένα και έτσι εξηγείται γιατί το ράλι των τραπεζικών ομολόγων δεν συνοδεύεται με ράλι στις μετοχές.
(upd) Ένα εντυπωσιακό ράλι σημειώνεται στις ελληνικές τράπεζες το οποίο δεν αφορά τις μετοχές αλλά τα ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης tier 2 που ενισχύουν τα κεφάλαια.
Είναι τέτοιας η κλίμακα του ράλι που η Εθνική εξέδωσε ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 στο 8,25% και πλέον η απόδοση έχει υποχωρήσει στο 3,90% ή 3,80% στην πώληση.
Η μέση τιμή του ομολογιακού της Εθνικής διαμορφώνεται στις 117,50 μονάδες βάσης.
Αντιστοίχως της Πειραιώς εκδόθηκε στο 9,75% και πλέον έχει υποχωρήσει στο 5,95% με τιμή 114,4 μονάδες βάσης.
Σήμερα 6 Φεβρουαρίου 2020 η Alpha bank εξέδωσε ομολογιακό tier 2 με επιτόκιο 4,25%.
Πριν καιρό το bankingnews είχε αναφέρει ότι θα κινηθεί πέριξ του 5%, ενώ το πιθανότερο σενάριο ήταν η απόδοση της έκδοσης της Alpha bank ύψους 500 εκατ να διαμορφωθεί μεταξύ 4,50% ή 4,20% κατ΄ εκτίμηση.
Τα ερωτήματα είναι δύο
1)Γιατί σημειώνουν ράλι τα ομολογιακά των τραπεζών
2)Γιατί δεν ακολουθούν το ράλι των τραπεζικών ομολόγων οι μετοχές;

Απαντήσεις

Το ελληνικό δημόσιο έχει καταφέρει να δανείζεται με επιτόκια που αποτελούν ιστορικά χαμηλά π.χ. πρόσφατα δανείστηκε στα 15 χρόνια με επιτόκιο 1,91% και έχει υποχωρήσει η απόδοση στο 1,74%.
Τα ελληνικά ομόλογα είναι πόλος έλξης αφενός γιατί καταγράφονται ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης λόγω ποσοτικής χαλάρωσης αφετέρου γιατί πολλοί επενδυτές αναζητούν… θετικά επιτόκια.
Στην Ευρώπη υπάρχουν ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, τα οποία φθάνουν στα 13,88 τρισεκ. δολάρια.
Έτσι λοιπόν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα με αποδόσεις 1,15% στην 10ετία ή 1,74% στην 15ετία εύλογα αποτελούν πόλο έλξης.
Αναλογικά ακολουθούν και τα τραπεζικά ομόλογα, οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν, δεν υπάρχει πιθανότητα αθέτησης ή bail in με εμπλοκή καταθετών.
Άπαξ και ο κρατικός και τραπεζικός κίνδυνος έχουν δραστικά μειωθεί όπως δείχνουν και τα CDS credit default swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας, οι επενδυτές αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα και ελληνικά τραπεζικά ομόλογα.
Έτσι εξηγείται το ράλι στα τραπεζικά ομόλογα της Ελλάδος.
Το δεύτερο ερώτημα όμως είναι και το πιο κρίσιμο.
Γιατί ενώ τα τραπεζικά ομόλογα σημειώνουν ράλι λόγω αγοραστικού ενδιαφέροντος, οι μετοχές δεν ακολουθούν;
Η βασική αιτία σχετίζεται
Α)Οι αποδόσεις των κρατικών και εταιρικών ομολόγων είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης της ΕΚΤ μέσω της νομισματικής πολιτικής, ότι συμβαίνει στα ομόλογα δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
Η χειραγώγηση προκαλεί την κερδοσκοπία είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία.
Β)Οι τραπεζικές μετοχές δεν ακολουθούν γιατί ήδη αποτιμούν όλα τα θετικά νέα και το κυριότερο οι ελληνικές τράπεζες έχουν αδύναμα κεφάλαια, χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Οι εκδόσεις tier 2 ενισχύουν τα κεφάλαια αλλά δεν αναβαθμίζουν την ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων.

Συμπέρασμα

Το ράλι στα τραπεζικά ομόλογα είναι χειραγωγούμενο λόγω της εικονικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η ΕΚΤ σε όλη την Ευρώπη.
Οι τραπεζικές μετοχές αξιολογούν και αποτιμούν πραγματικά δεδομένα και έτσι εξηγείται γιατί το ράλι των τραπεζικών ομολόγων δεν συνοδεύεται με ράλι στις μετοχές.
Ομόλογα και μετοχές είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι που έχουν διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης