Σταϊκούρας: Θέτουμε τις βάσεις για να αντιμετωπιστεί το επενδυτικό κενό, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας

Σταϊκούρας: Θέτουμε τις βάσεις για να αντιμετωπιστεί το επενδυτικό κενό,  που είναι το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας
Σημασία δεν έχουν μόνο οι καλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά αυτοί να είναι και διατηρήσιμοι, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών
H οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση και έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, όπως αποκαλύπτουν συγκεκριμένα δεδομένα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το Σάββατο (25/1/2020) στην Σπάρτη σε οικονομικό forum-συμπόσιο με θέμα «Κοιτώντας Μπροστά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε Ρυθμούς Ανάπτυξης;» που διοργάνωσαν ο Δήμος Σπάρτης και το «Sparta Forum», στo πλαίσιo των εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών.
«Ξεκινώντας από αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017, επιτυγχάνοντας – όπως όλα δείχνουν – υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης το 2019, και προβλέποντας ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2020, υπερδιπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού όρου (αρχίζουν μάλιστα να καταγράφονται εκτιμήσεις και για 3% το 2020). Σημασία όμως δεν έχουν μόνο οι καλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά αυτοί να είναι και διατηρήσιμοι.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, κάνει ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της χώρας και την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, με πολιτικές που έχουν αναπτυξιακή διάσταση και συνδυάζουν, επιτυχώς, την οικονομική αποδοτικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών παραθέτοντας τα πεπραγμένα των 6 πρώτων μηνών στο πεδίο της οικονομίας, όπως «κάλυψη δημοσιονομικών κενών, μειώσεις φόρων, αποκρατικοποιήσεις, και συστημική λύση για τη μείωση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών».
Σύμφωνα με τον κ.  Σταϊκούρα η κυβέρνηση θέτει τις  βάσεις για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, δηλαδή το επενδυτικό κενό.

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε πέντε προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα πάει καλύτερα:
 
1η Προϋπόθεση: Η ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, σε περιβάλλον υγιών και πειθαρχημένων δημόσιων οικονομικών.
Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από το «χτύπημα» της φοροδιαφυγής, που για εμάς ισοδυναμεί με αγώνα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αυτό επιδιώκεται με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ειδικά σε περιοχές με πολύ υψηλή τιμή αξία ακινήτων, την ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Εμείς, χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι καταργούμε τις κοινωνικές και εισοδηματικές τάξεις, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές για όλους τους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, προκειμένου να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες.
 
2η Προϋπόθεση: Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Αυτή θα επιτευχθεί:
- με την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων,
- με την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
- με τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, και
- με τη σταδιακή τόνωση της πιστωτικής επέκτασης.
Οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού, με αποτέλεσμα η πρόσβαση των πιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές κεφαλαίου – σταδιακά – να αποκαθίσταται, καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιρειών και νοικοκυριών να βελτιώνεται.
Παρά όμως τα σημάδια σταθεροποίησης της κατάστασης, το μεγάλο ζητούμενο του τραπεζικού συστήματος παραμένει η σημαντική συρρίκνωση του ύψους των «κόκκινων δανείων».
Και προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά και αποτελεσματικά.
 
3η Προϋπόθεση: Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την επενδυτική ελκυστικότητα της οικονομίας.
- Με απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος.
- Με περιορισμό της ρυθμιστικής γραφειοκρατίας.
- Με υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
- Με δημιουργία ενός παραγωγικού Κράτους, το οποίο θα βλέπει θετικά την προσέλκυση επενδύσεων και θα μεριμνά για την εμπέδωση κουλτούρας διαφανούς και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Με παροχή υψηλής ποιότητας γνώσεων σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, με διεύρυνση των επιλογών, μέσα από ένα σύστημα ανοικτών οριζόντων και ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες.
Με λίγα λόγια, με τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και με την αξιοποίηση όλων των συντελεστών παραγωγής, παραδοσιακών και νέων.
 
4η Προϋπόθεση: Η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Με ένα κράτος που θα δημιουργήσει ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, εποπτεύοντας την αγορά με ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Αλλά και με επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με υπευθυνότητα, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και επιδεικνύοντας αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη.
 
5η Προϋπόθεση: Η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους και η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου από το 2021.
Η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού, και η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης και της επενδυτικής κοινότητας.
Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, το σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, και η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, θα βελτιώσουν τις παραμέτρους βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Δίνοντας τη δυνατότητα, εντός του 2020, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τη δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS