Η Viva διεκδικεί την Praxia Bank - Atlas Capital και Praxia μπαίνουν σε περιπέτειες - Θα εγκριθεί από ΤτΕ και SSM; - Αποσύρεται η Παγκρήτια

Η Viva διεκδικεί την Praxia Bank - Atlas Capital και Praxia μπαίνουν σε περιπέτειες - Θα εγκριθεί από ΤτΕ και SSM; - Αποσύρεται η Παγκρήτια
Είναι πολύ πιθανό Praxia και Diamond της Atlas Capital να μπουν σε μεγάλες περιπέτειες.
(upd5)Με την Viva τελικώς επιχειρεί να κάνει deal ο B. Diamond της Atlas Capital βασικός μέτοχος 100% στην Praxia Bank.
Μάλιστα η διοίκηση της Viva βρέθηκε στην ΤτΕ 24/1/2020 ώστε να παρουσιάσει την συμφωνία.... η οποία είναι διάτρητη. 
Να σημειωθεί ότι η συμφωνία είναι σε μια σελίδα μιας προφορικής συμφωνίας μεταξύ Atlas Capital και Viva χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε έλεγχος οικονομικός ή οτιδήποτε άλλο.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά, θα εγκριθεί το deal αυτό από την ΤτΕ και τον SSM, έχει fit and proper η Viva και ο επικεφαλής της X. Καρώνης;
Praxia και Diamond της Atlas Capital ότι θα μπουν σε μεγάλες περιπέτειες.

Στις 23 Ιανουαρίου 2020 ο Diamond της Atlas Capital ήρθε στην Αθήνα για να συναντηθεί με την Παγκρήτια τράπεζα.
Η συνάντηση πήγε καλά, διεξήχθηκε σε καλό κλίμα και ο Diamond ανέφερε στον Μιχάλη Σάλλα ότι η πρόταση του είναι άκρως ενδιαφέρουσα.
Ωστόσο ο Diamond ενημέρωσε ότι θα είχε συνάντηση και με την Viva.
Το παράδοξο είναι ότι είχε υπογράψει αποκλειστικότητα στις συνομιλίες η Atlas Capital με την Παγκρήτια και όπως αποδεικνύεται πίσω από την πλάη όλων διεξήγαγαν παράλληλες διαπραγματεύσεις.
Με βάση πληροφορίες η Viva για να πείσει τον Diamond ανέφερε ότι θα πάρει το ρίσκο ακόμη και εάν δεν εγκριθεί το deal από τις εποπτικές αρχές και εάν υπάρξει εμπλοκή θα καλύψει όλη την ζημία.
Η πρόταση της Viva είναι ότι θα αναλάβει την διαχείριση της Praxia έως ότου ληφθούν οι αποφάσεις από τον SSM περίπου 6-8 μήνες και στο διάστημα αυτό θα αναλάβει όλο το κόστος σχεδόν 20 εκατ ευρώ.
Τι θα γίνει εάν δεν εγκριθεί το deal;
Φθάνοντας στο σήμερα η Viva διεκδικεί την Praxia Bank ενώ η Παγκρήτια αποχώρησε από την διαδικασία.
Όπως ανακοινώθηκε από την Παγκρήτια: «Ολοκληρώθηκε το due diligence μεταξύ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της PRAXIA Bank, χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.
Η Παγκρήτια Τράπεζα συνεχίζει αυτόνομα το επιχειρηματικό της σχέδιο».
Ο Diamond για πολλοστή φορά φάνηκε ασυνεπής μεταξύ λόγων και έργων, καθώς ενώ συνομιλούσε με την Παγκρήτια πλέον βρίσκεται σε συμφωνία με την Viva, για μια ακόμη φορά προχειροδουλειές, ασυνέπεια και ψέμματα καθορίζουν την στρατηγική Diamond.
Βέβαια, η εξέλιξη αυτή δεν αλλάζει τον επιχειρηματικό σχεδιασμό της Παγκρήτιας τράπεζας ωστόσο βάζει σε μεγάλες περιπέτειες της Praxia Bank και τον Diamond της Atlas Capital.
Μπορεί η Viva να πάρει τραπεζική άδεια;
Υποστηρίζει ότι μετά την έλευση του fund που επένδυσε 67 εκατ έχει την κεφαλαιακή δυνατότητα να καλύψει την ελάχιστη απαίτηση για την τραπεζική άδεια.
Όμως υπάρχει η τεχνογνωσία, η τραπεζική εμπειρία για να εξελιχθεί σε τράπεζα το όλο σχήμα;
Σίγουρα δεν υπάρχει τραπεζική εμπειρία Viva και Praxia Bank θα μπούν σε μεγάλες περιπέτειες....ενώ ο Diamond δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα από τις συνεχώς αποτυχημένες πρωτοβουλίες του.
Τα ερωτήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ, τι θα γίνει με τα 130 εκατ γερμανικές καταθέσεις στην Praxia;
Τι θα απογίνουν οι 50 εργαζόμενοι της Praxia που έχουν απομείνει, θα απολυθούν όλοι μαζί με την Αναστασία Σακελλαρίου την CEO;
Μπορεί ένα σχήμα όπως η Viva που θέλει να μετατρέψει τους λογαριασμούς Viva σε τραπεζικούς λογαριασμούς να διαθέτει τραπεζική άδεια;
Τα ελάχιστα κεφάλαια που διαθέτει επαρκούν για να αναλάβει την τραπεζική άδεια της Praxia Bank
Και εν τέλει η τραπεζική άδεια δίδεται για να αναπτυχθεί ένα σχήμα ή για να παραμείνει στάσιμο;
Πολλοί και ορθά υποστηρίζουν ότι η μόνη λύση για την Praxia είναι το resolution δηλαδή η εξυγίανση, κλείσιμο της τράπεζας.
Η Praxia είτε θα έπρεπε να ενσωματωνόταν σε μια άλλη τράπεζα, είτε resolution.
To βασικό ερώτημα είναι μπορεί μετά το πείραμα των 500 εκατ καθώς τόσα κεφάλαια είχε η Atlas Capital να υπάρξει και δεύτερο πείραμα με ένα σχήμα που διαθέτει 70 εκατ κεφάλαια και τα οποία προσφάτως απέκτησε;

EBA: Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την απόκτηση τραπεζικής άδειας

Πέντε είναι τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority – EBA) προκειμένου να παραχωρηθεί σε κάποιο «σχήμα» τραπεζική άδεια.
Σημειώνεται ότι τα εν λόγω κριτήρια είναι εναρμονισμένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι τα ακόλουθα:

1) Αξιοπιστία αυτού που ζητά άδεια: Έχει ο προτεινόμενος αγοραστής την απαραίτητη ακεραιότητα και αξιοπιστία, π.χ. μη ύπαρξη ποινικού μητρώου ή δικαστικές διαδικασίες;
Μια άλλη πτυχή είναι η επαγγελματική επάρκεια του αγοραστή, δηλαδή το ιστορικό τους στη διαχείριση και / ή στην επένδυση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
2) Αξιοπιστία και εμπειρία της προτεινόμενης διοίκησης: Προτίθεται ο αγοραστής να εφαρμόσει αλλαγές στο διοικητικό προσωπικό της τράπεζας;
Εάν ναι, πρέπει να γίνει κατάλληλη και εκτεταμένη αξιολόγηση των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου.
3) Οικονομική ευρωστία αυτού που ζητά άδεια: Είναι ο προτεινόμενος αγοραστής σε θέση να χρηματοδοτήσει την προτεινόμενη εξαγορά και να διατηρήσει μια υγιή οικονομική δομή για το άμεσο μέλλον; Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του ποιος θα είναι υπεύθυνος για την παροχή πρόσθετων κεφαλαίων στην τράπεζα που αποτελεί στόχο εξαγοράς.
4) Επίδραση στην υπάρχουσα δομή της τράπεζας: Θα είναι η τράπεζα ακόμη σε θέση να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών;
Για παράδειγμα, μια τράπεζα δεν πρέπει να τεθεί υπό πίεση, επειδή κάποιο τμήμα του ποσού εξαγοράς «αποκτήθηκε» μέσω αύξησης του χρέους (σ.σ.: του αγοραστή).
Επίσης, η δομή του αγοραστή δεν πρέπει να είναι τόσο περίπλοκη ώστε να εμποδίζει τις αρμόδιες αρχές να εποπτεύουν αποτελεσματικά την τράπεζα.
5) Εξέταση του ενδεχόμενου «σχέσεων» με τα αδικήματα του ξεπλύματος χρήματος ή της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων: Μπορεί να εξακριβωθεί ότι τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για την εξαγορά δεν είναι προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας ή συνδέονται με την τρομοκρατία;
Η αξιολόγηση εξετάζει επίσης εάν η απόκτηση ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS