Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ, παραμένει σε εγρήγορση και επαγρυπνά - «Νωρίς» για παγκόσμιο συναγερμό

tags :
Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ, παραμένει σε εγρήγορση και επαγρυπνά - «Νωρίς» για παγκόσμιο συναγερμό
Επαγρυπνά ο ΠΟΥ, συστήνοντας τα συνήθη μέτρα προστασίας θα ξανασυνέλθει σε 10 ημέρες γιατί είναι «νωρίς» για να σημάνει παγκόσμιο συναγερμο
Οι αποκλίνουσες απόψεις για το κατά πόσον συνιστά επείγουσα κατάσταση παγκόσμιου ενδιαφέροντος η γρήγορη εξάπλωση του νέου κοροναϊού, μεταξύ των μελών της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ώθησε τα μέλη της να προβούν σε καθησυχαστικές δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι είναι «λίγο νωρίς» για να κηρύξουν παγκόσμιο συναγερμό.
Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτην 23 Ιανουαρίου ότι είναι «λίγο νωρίς» για να σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, την ώρα που έχουν σημειωθεί από την επιδημία του ιού 18 θάνατοι και περισσότερα από 630 κρούσματα στην Κίνα.
Οι αξιωματούχοι του οργανισμού φοβούνται ότι η μετάδοση του ιού θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι πραγματοποιούν ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίων αργιών για το σεληνιακό νέο έτος, το οποίο αρχίζει το Σάββατο.
«Είναι λίγο νωρίς για να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του οργανισμού των 16 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων είχε διχασμένες απόψεις στο συμπέρασμά της.
«Μην σχηματίσετε λάθος άποψη όμως, πρόκειται σαφώς για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα.
Αλλά δεν έχει μετατραπεί ακόμη σε μια διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.
Δεν αποκλείεται να συμβεί αυτό», κατέληξε.
Η Κίνα έχει προχωρήσει σε λήψεις μέτρων στα οποία συμφωνεί και θεωρεί απαραίτητα ο ΠΟΥ.
«'Ελπίζουμε ότι θα είναι αποτελεσματικά και σύντομα στη διάρκεια τους...
Προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν προτείνει ευρύτερους περιορισμούς για τα ταξίδια ή το εμπόριο».
Οι υγειονομικές αρχές στο Hebei, νότια του Πεκίνου, δήλωσαν την Πέμπτη ότι ένας 80χρονος άνθρωπος που μολύνθηκε από τον κοροναϊό είχε πεθάνει εκεί, σημειώνοντας τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο έξω από το Hubei.

Έτσι, τα μέλη...
Παραμένουν σε επαγρύπνηση για την εξέλιξη της επιδημίας,
Συστήνουν τα συνήθη μέτρα πρόληψης και προστασίας από την μόλυνση με τον ιό
Στηρίζουν τις προσπάθειες διερεύνησης της ζωικής προέλευσης της επιδημίας, την ενημέρωση και τις προσπάθειες περιορισμού της λοίμωξης από τις κρατικές υγειονομικές αρχές σε τοπικό επίπεδο, αλλά και τις προσπάθειες ανεύρεσης εμβολίου
Θα ενημερώνονται για την εξέλιξη της εξάπλωσης – αντιμετώπισης,
Θα επανέλθουν στη συζήτηση σε 10 ημέρες ή και νωρίτερα αν κριθεί απαραίτητο, για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης