Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μήνυμα Αναστασιάδη σε Erdogan μέσω... Merkel - Στην Τουρκία μεταβαίνει η Γερμανίδα καγκελάριος (24/1)

Το μήνυμα Αναστασιάδη σε Erdogan μέσω... Merkel - Στην Τουρκία μεταβαίνει η Γερμανίδα καγκελάριος (24/1)
Η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί αύριο (24/1/2020) την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να έχει επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο

Μήνυμα για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Ανασταδιάδης, στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, μέσω της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel.
Ειδικότερα, ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Merkel ενόψει της αυριανής (247/1/2020) συνάντησης της στην Τουρκία με τον Erdogan.
Ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο να διαβιβάσει στον Erdogan μήνυμα για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα της κυπριακής πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου, για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Από την πλευρά της, η Merkel διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει στον Τούρκο πρόεδρο τόσο το μήνυμα του κ. Αναστασιάδη, ενώ παράλληλα θα υπογραμμίσει τις θέσεις της ΕΕ.
Παράλληλα, ανέφερε ακόμα ότι θα ενημερώσει τον κ. Αναστασιάδη τις αμέσως επόμενες μέρες, για τα αποτελέσματα της συνάντησης της με τον Erdogan.

Η συνάντηση Merkel-Erdogan

Πάντως, στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Steffen Seibert, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στον «ουσιαστικό» ρόλο της Τουρκίας στην πρόσφατη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, ενόψει και της επίσκεψης της Merkel στην Κωνσταντινούπολη.
Τόνισε ότι το συγκεκριμένο ταξίδι έχει περισσότερο οικονομικά ζητήματα στο επίκεντρο.
Σχετικά με την επιλογή του χρόνου της επίσκεψης της Καγκελαρίου στην Τουρκία απάντησε πως «(..) Γνωρίζετε ότι μόλις έγινε εδώ στο Βερολίνο η Διάσκεψη για τη Λιβύη, στην οποία και η Τουρκία διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο, καθώς διαθέτει μεγάλη επιρροή στην μία από τις δύο πλευρές της διένεξης», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα τα βρίσκονται στο τραπέζι και πρέπει να συζητηθούν – μεταξύ των οποίων και η κατάσταση στη Συρία.
Επιπλέον, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός της, η Merkel θα συναντηθεί με το Γερμανο-τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο και Τούρκους επιχειρηματίες, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και ασφαλώς με τον Erdogan, με τον οποίο θα εγκαινιάσει και τη νέα πανεπιστημιούπολη του Γερμανο-τουρκικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης