Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε πραγματικούς όρους η Attica bank θα χρειαστεί από 220-250 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια αφαιρώντας και τις προνομιούχες μετοχές – Η ΤτΕ ζητάει πολύ υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τις μικρότερες τράπεζες

tags :
  Σε πραγματικούς όρους η  Attica bank θα χρειαστεί από 220-250 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια αφαιρώντας και τις προνομιούχες μετοχές – Η ΤτΕ ζητάει πολύ υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τις μικρότερες τράπεζες
Σε πραγματικούς όρους η Attica bank θα χρειαστεί 220-250 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες που ειδικά στις μικρές τράπεζες είναι πολύ μεγαλύτερες.
Η επικρατούσα άποψη ότι με core tier 1 πάνω από 9% π.χ. 9,5% μια τράπεζα είναι επαρκής δεν ισχύει.
Ειδικά μάλιστα για τις μικρές τράπεζες η ΤτΕ είχε ζητήσει να διαθέτουν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 14% με 15%.

Άρα το 9% που αναφέρεται ως core tier 1 δεν ισχύει για τις μικρές τράπεζες.
Οι μικρότερες τράπεζες πάντα πρόβαλλαν τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας ως ασφάλεια.
Διέθεταν από 15% έως 19% ωστόσο πάντα λησμονούσαν να αναφέρουν ότι οι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας δεν ήταν μέριμνα των διοικήσεων αλλά απαίτηση της ΤτΕ.
Η περίπτωση της Attica bank – μιας τράπεζας που παρά την δυσχερή κατάσταση της οικονομίας δεν εμπνέει ανησυχίες- είναι χαρακτηριστική.
Διέθετε στο παρελθόν 19% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και 17% βασικά ίδια κεφάλαια tier 1.
Μετά το PSI+ και τις πρόσθετες προβλέψεις τα κεφάλαια από 522 εκατ που ήταν υποχώρησαν στα 239 εκατ ευρώ.
Τα 239 εκατ διαμορφώνουν τον συνολικό δείκτη στο 9,9% και τα βασικά ίδια κεφάλαια στο 8,5%.
Τα πραγματικά κεφάλαια της τράπεζας είναι όμως 139 εκατ καθώς πρέπει να αφαιρεθούν και τα 100 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές του ελληνικού δημοσίου.
Με κεφάλαια όμως 139 εκατ οι δείκτες υποχωρούν στο 5%.
Η τράπεζα για να μπορέσει να εμφανίζει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 14% που απαιτείται στις μικρές τράπεζες θα χρειαστεί από 220-250 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια.
Το ερώτημα είναι ποιος θα επενδύσει 220-250 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης