Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε Γενικό Λογιστήριο και υπ. Εργασίας τα τεχνικά κλιμάκια – Στο επίκεντρο προϋπολογισμός, ΠΔΕ και ασφαλιστικό νομοσχέδιο

tags :
Σε Γενικό Λογιστήριο και υπ. Εργασίας τα τεχνικά κλιμάκια – Στο επίκεντρο προϋπολογισμός, ΠΔΕ και ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Η πέμπτη αξιολόγηση δεν θα είναι τόσο ανέφελη όσο τουλάχιστον ελπίζει η κυβέρνηση
Σε ρυθμούς πέμπτης αξιολόγησης κινείται από σήμερα η Αθήνα.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα ξεκινούν από νωρίς το πρωί τις επισκέψεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να ξεσκονίσουν σε πρώτη φάση την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2019 και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Το οποίο σχέδιο νόμου αναμένονταν να δοθεί χθες σε δημόσια διαβούλευση, πράγμα που δεν έγινε διότι έπρεπε πρώτα να πάρει το πράσινο φως από την τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων.
Ωστόσο διατάξεις από το νέο ασφαλιστικό νόμο έχουν δει το φώς της δημοσιότητας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει και την σύμφωνη γνώμη των θεσμών γι’ αυτές.               
Η πέμπτη αξιολόγηση δεν θα είναι τόσο ανέφελη όσο τουλάχιστον ελπίζει η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις νέες φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε για το 2020,ενώ ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος που θα χρηματοδοτήσει αυτές τις παροχές.
Ειδικά για τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% κλειδί θα αποτελέσει η εν εξελίξει άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και η ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα της εφορίας.
Από το ραντάρ των τεχνικών κλιμακίων θα περάσει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο υποεκτελείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.
Οι προσπάθειες από τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Ανάπτυξης να ανεβάσουν στροφές στον τομέα των επενδύσεων δεν έχουν ακόμη φανεί στον προϋπολογισμό, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πρόκειται για τη μεγάλη χαίνουσα πληγή της οικονομίας.
Τα κονδύλια που διατέθηκαν για αναπτυξιακούς σκοπούς ανήλθαν το 2019 σε 5,642 δισ. ευρώ έναντι (αναθεωρημένου) στόχου για 6,1 δισ. ευρώ.
Υπάρχει βέβαια κάποια χρονική υστέρηση ανάμεσα στις αιτήσεις των πληρωμών που καταβάλλονται με αυτές που αποτυπώνονται ως δαπάνες στον προϋπολογισμό, αλλά και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτευχθεί ο τελικός στόχος για τις δημόσιες επενδύσεις.
Εκεί όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται να πατάει γερά στα πόδια της είναι στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Στο υπουργείο Οικονομικών τρέφουν προσδοκίες για πλεόνασμα μεγαλύτερο από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 3,7% του ΑΕΠ το 2019 βασιζόμενοι στα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Σε ταμειακή βάση το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται μια ανάσα από τα 5 δισ. ευρώ, επωφελούμενο βέβαια και από το μεγάλο μαχαίρι των 500 εκατ. ευρώ στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Εμείς αυτό που κρατάμε είναι ότι σε αυτή την χρονική φάση το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, να ανοίξει παράθυρο που θα επιτρέπει τη λογιστική μεταφορά, από έτος σε έτος, των πόρων από το υπερπλεόνασμα.
Το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου με την ατζέντα του οργάνου να είναι γεμάτη από ελληνικά θέματα. Από αυτά ξεχωρίζει η συζήτηση για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.   
Σε ότι αφορά τις συζητήσεις για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα κατά πως φαίνεται αυτές θα απασχολήσουν το Eurogroup της 11ης Ιουνίου, αφού προηγουμένως έρθει εισήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης