Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία πουλά όπλα στη Λιβύη από το 2015 - Το γνώριζαν Ελλάδα, ΗΠΑ και ΟΗΕ

Η Τουρκία πουλά όπλα στη Λιβύη από το 2015 - Το γνώριζαν Ελλάδα, ΗΠΑ και ΟΗΕ
Το 2015 είχε εντοπιστεί τέτοιο φορτίο σε πλόιο στην Κρήτη για το ποίο κλήθηκε κλιμάκιο του ΟΗΕ που συνέταξε σχετική έκθεση
Την αποκάλυψη ότι η Τουρκία πωλούσε όπλα στη Λιβύη από το 2015 εν γνώσει μάλιστα της Ελλάδας κάνει σε δημοσίευμα τη η Real News.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ελλάδα γνώρισε από το 2015 τα μυστικά σχέδια των τουρκικών υπηρεσιών να εφοδιάσουν με όπλα και οπλικά συστήματα το καθεστώς του Λίβυου Fayez al Sarraj με σκοπό να "δέσει" στο άρμα της τον αδύναμο  πρόεδρο της Λιβύης ώστε στη συνέχεια να τον χρησιμοποιήσει για τα επεκτατικά της σχέδια στη Μεσόγειο.
 Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες , σε συνεργασία με ξένες αντίστοιχες υπηρεσίες, ανάμεσά τους και αμερικανούς, είχαν καταφέρει να διασταυρώσουν τις πληροφορίες αρχικά με χερσαίες μετακινήσεις οπλικών συστημάτων από την Τουρκία στη Λιβύη τις οποίες ακολούθησαν και μέσω θάλασσας από τη νότια Κρήτη.
Κι όλα αυτά ενώ η Τουρκία ήταν μια από τις χώρες που είχε υπογράψει την επιβολή εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, ένα μέτρο πίεσης για να σταματήσει η εμφύλια σύρραξη.
Οι πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν λόγο για κρατικές και ιδιωτικές βιομηχανίες της Τουρκίας που εμπλέκονταν στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τρίπολη.
Συγκεκριμένα, το καλοκαιρό του 5015, ανοικτά της Κρήτης στο νότιο κρητικό πέλαγος στελέχη του Λιμενικού, μετά από ειδοποιήσει που έλαβαν από την ΕΥΠ και αμερικανούς πράκτορες, εγκλώβισαν φορτηγό πλοίο το οποίο αν και στα επίσημα έγγραφα μετέφερε οικοσκευή στη Λιβύη μετέφερε όπλα.
Το φορτηγό πλοίο Haddad 1 με ξένη σημαία είχε αποπλεύσει από τουρκικό λιμάνι και μετέφερε 450.000 καραμπίνες κατάλληλες για πολεμικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες πυρομαχικά τα οποία είχαν κατασκευαστεί από τουρκική βιομηχανία.
Για το λόγο αυτό είχε κληθεί στην Κρήτη κλιμάκιο του ΟΗΕ που είχε εξετάσει το φορτίο και είχε συντάξει σχετική έκθεση.
Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν και το Μάρτιο του 2017  όταν άνδρες του λιμενικού έκανα σάλτο σε πλοίο "φάντασμα" μεταξύ Κω και Ρόδου. Το  πλοίο με σημαία Μάλτας είχε τελικό προορισμό το Σουδάν αν και ο πραγματικό του προορισμός ήταν το λιμάνι της Μαστράτα στη Λιβύη.
Και τον Ιανουάριο του 2018 πλοίο με σημαία Τανζανίας πιάστηκε στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος με 29 κοντέινερ με πυρομαχικά στο λιμάνι της Μερσίν στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης