Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Ο Cavusoglu ήταν προσεκτικός - Αναμένουμε αποκλιμάκωση και ενέργειες από την Άγκυρα, όχι μόνο δηλώσεις

Πέτσας: Ο Cavusoglu ήταν προσεκτικός - Αναμένουμε αποκλιμάκωση και ενέργειες από την Άγκυρα, όχι μόνο δηλώσεις
Ο Στ. Πέτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι ο Τούρκος υπουργός τάσσεται υπέρ του ανοικτού διαύλου επικοινωνίας
«Ο κ. Cavusoglu ήταν προσεκτικός, δεν γίναμε σοφότεροι»,  δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ,  Στ. Πέτσας,  σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, στο «Βήμα» της Κυριακής.
Ο κ. Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι ο Τούρκος υπουργός τάσσεται υπέρ του ανοικτού διαύλου επικοινωνίας, σημειώνοντας ότι «μου αρέσει που μιλά για διάλογο».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο διάλογο για τα ΜΟΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα προχωρήσει κανονικά».
Επεσήμανε πως είναι μακριά η προσφυγή στη Χάγη είναι μακριά, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διάλογος και στη συνέχεια να υπογραφεί συνυποσχετικό, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δείχνει ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της.
Μάλιστα, επανέλαβε εμφατικά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «δεν φοβάται θερμό επεισόδιο».
Ακόμη, ο κ. Πέτσας διαμήνυσε ότι η Αθήνα αναμένει από την Άγκυρα έμπρακτη αποκλιμάκωση και ενέργειες, όχι μόνο δηλώσεις, προσθέτοντας πως αποτελούν προϋπόθεση για ενδεχόμενη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη –Erdogan ή και για τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.
Υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί διπλωματικά και από τις ΗΠΑ και από τη Ρωσία, υπενθύμισε την ομόφωνη καταδίκη της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου ικανοποιήθηκαν πλήρως οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, σημειώνοντας ότι η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει αντανακλαστικά και «όλοι οι ευρωπαίοι είναι στοιχισμένοι γύρω μας».
Αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Εastmed, επεσήμανε ότι αναζητείται ημερομηνία στις αρχές Ιανουαρίου  και συμπλήρωσε πως τα κράτη δείχνουν αντανακλαστικά απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Όπως είπε, η Τουρκία είναι «ένα κράτος δεν μπορεί να μπλοκάρει τις ενέργειες άλλων κρατών που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο».
Συμπλήρωσε πως το έργο είναι βιώσιμο και μπορεί να προσφέρει διαφοροποιημένη πηγή ενέργειας από το ρωσικό αέριο.
Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη,  με τον Αμερικανό Πρόεδρο, D. Trump, στις αρχές του επόμενου έτους, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι εκτός από τα εθνικά θέματα , θα συζητηθούν και στόχος είναι να προχωρήσουν, θέματα που αφορούν τις επενδύσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό, τις νέες τεχνολογίες,  ενώ θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν την παιδεία και τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Για το κοινωνικό μέρισμα ανέφερε ότι θα καταβληθεί είτε πριν, είτε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, υπενθύμισε ότι διευρύνθηκε και θα ωφεληθούν 300.000 νοικοκυριά και περίπου 1 εκατ., ενώ φέτος το ποσό είναι 1,6 δισ. συνυπολογιζομένων της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και της λεγόμενης 13ης σύνταξης που όμως δόθηκε, όπως είπε, προεκλογικά τον Μάιο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η λεγόμενη 13η σύνταξη θα είναι πάγια παροχή, σύμφωνα με τον στόχο της κυβέρνησης και έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2020.
Όπως είπε, «οι συνταξιούχοι με εμάς δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα ... μόνο καλυτέρευση μπορούν να περιμένουν», ενώ στο τέλος της άνοιξης θα γίνει γνωστή η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο πρώτο εξάμηνο η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% , δείχνοντας πως θα γίνει κλιμακωτά όπως και η πρώτη μείωση σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «στο βουνό».
Τέλος, για τις επικρίσεις ότι υπήρξε αστυνομική βία στο Κουκάκι, ανέφερε ότι αρμόδιοι να κρίνουν είναι οι εισαγγελείς που ήταν παρόντες στην επιχείρηση και τα αρμόδια όργανα της Αστυνομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, δεν μπορούν να βγαίνουν συμπεράσματα και να διογκώνονται γεγονότα από βιντεάκια που χρησιμοποιούνται για την αντιπολιτευτική ατζέντα, υπάρχει το προανακριτικό υλικό που έχει στη διάθεσή της και πρέπει να επιβεβαιώσει η Αστυνομία και οι εσωτερικές διαδικασίες και δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης