Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Το ράλι των αγορών οφείλεται αποκλειστικά στα QE των Fed, ΕΚΤ και BoJ

Morgan Stanley: Το ράλι των αγορών οφείλεται αποκλειστικά στα QE των Fed, ΕΚΤ και BoJ
Χωρίς τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των τριών κορυφαίων τραπεζών οι μετοχές θα είχαν πολύ χαμηλότερα κέρδη
Την πάγια θέση του ότι η συνεχής άνοδος της Wall Street αλλά και αρκετών ακόμη αγορών οφείλεται αποκλειστικά στο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της Fed, εκφράζει σε μία ακόμη έκθεσή του ο Michael Wilson, κορυφαίος αναλυτής της Morgan Stanley.
Όπως τονίζει «υπάρχουν τρεις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες που θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τους ισολογισμούς της.
Η Fed κατά 60 δισ. δολάρια, η ΕΚΤ κατά 25 δισ. δολάρια και η Τράπεζα της Ιαπωνίας κατά 15 δισ. δολάρια».
Αποτέλεσμα αυτής της εκτίμησης είναι ο αναλυτής της Morgan Stanley να εκτιμά ότι ο S&P 500 θα φθάσει έως τα τέλη του 2020 το επίπεδο των 3.250 μονάδων (σ.σ.: άνοδος 1,8% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα).
Τόνισε ακόμη ότι μέσω της εφαρμογής του QE οι τρεις κορυφαίες τράπεζες ουσιαστικά «πιέζουν» τη μεταβλητότητα των αγορών, ενώ η Fed παρεμβαίνει σε εβδομαδιαία βάση στην αγορά repo, με αντίστοιχες δημοπρασίες, προκειμένου να οδηγήσει σε πτώση τα επιτόκια overnight repo και να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στη συγκεκριμένη αγορά.

Βέβαια αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι ο ισολογισμός της Fed να φθάσει και πάλι σε νέο ιστορικό υψηλό, παρά το γεγονός ότι στις αρχές του 2019 η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι θα τον μείωνε έστω και σταδιακά.
Με δεδομένη την εβδομαδιαία επέκταση του ισολογισμού τους κατά 100 δισ. δολάρια, Fed, BoJ και ΕΚΤ, στηρίζουν όλα τα ριψοκίνδυνα επενδυτικά assets, μεταξύ των οποίων φυσικά και οι μετοχές.

«Ποιο μερίδιο, άραγε, του ράλι που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο οφείλεται σε πραγματική βελτίωση οικονομικών και εταιρικών δεδομένων και ποιο μερίδιο στην πολιτική της Fed;», θέτει το ερώτημα ο Wilson, απαντώντας ότι η Fed είναι αυτή που καθορίζει την πορεία των μετοχών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης