Τελευταία Νέα
Διεθνή

O πρόεδρος Putin προειδοποιεί για μια δεύτερη Σρεμπρένιτσα αν δεν δοθεί αμνηστία για την ανατολική Ουκρανία

tags :
O πρόεδρος Putin προειδοποιεί για μια δεύτερη Σρεμπρένιτσα αν δεν δοθεί αμνηστία για την ανατολική Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει πως θα πρέπει να χορηγηθεί αμνηστία στους κατοίκους του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, για να μην γίνουν στόχος επιθέσεων, πριν από οποιαδήποτε παράδοση
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε σήμερα Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, πως οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, μπορεί να γίνουν στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων αν παραχωρηθεί στο Κίεβο ο απόλυτος έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία.
Μιλώντας μια μέρα μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky στην τετραμερή σύνοδο κορυφής του Παρισιού, ο Ρώσος πρόεδρος ανέσυρε από την μνήμη τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995 στον πόλεμο της Βοσνίας.
Ο Putin υποστήριξε πως θα πρέπει να χορηγηθεί αμνηστία στους κατοίκους του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δύο προπύργια των ανταρτών, πριν από οποιαδήποτε παράδοση.
«Ο νόμος περί αμνηστίας δεν έχει ψηφιστεί.
Ενώ η ουκρανική πλευρά επιμένει: ‘δώστε μας την ευκαιρία να κλείσουμε τα σύνορα χρησιμοποιώντας το στρατό μας’.
Αλλά μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί μεγι αν τά».
«Θα συμβεί μια Σρεμπρένιτσα, τόσο απλά», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στη σφαγή περισσοτέρων από 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και εφήβων από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας – στη χειρότερη μαζική σφαγή σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στον πόλεμο που μαίνεται από το 2014 στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους χθες στο Παρίσι, Putin και Zelensky συμφώνησαν στην ανταλλαγή όλων των εναπομείναντων κρατουμένων του πολέμου.
Ωστόσο, πολλά ερωτήματα για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής παραμένουν αναπάντητα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης