Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα επιλυθεί η διαμάχη με την Τουρκία, ως το τέλος της συνόδου

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα επιλυθεί η διαμάχη με την Τουρκία, ως το τέλος της συνόδου
Ο Stoltenberg υπογράμμισε ένα «μεγάλο παράδοξο», ότι ενώ κάποιοι αμφισβητούν τον διατλαντικό δεσμό, οι πολίτες υποστηρίζουν το ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σωστό να αμφισβητείται η εγγύηση ασφαλείας της δυτικής συμμαχίας αλλά πως ο ίδιος εργάζεται για την επίλυση της διαμάχης με την Τουρκία σχετικά τα σχέδια της Συμμαχίας για την άμυνα των χωρών της Βαλτικής.
Απαντώντας σε ερώτηση αν το θέμα μπορεί να επιλυθεί μέχρι το τέλος της συνόδου κορυφής του Λονδίνου, είπε: «Δεν θα το υποσχεθώ, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εργαζόμαστε πάνω σε αυτό.
Αλλά δεν είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ένα σχέδιο για την υπεράσπιση των χωρών της Βαλτικής».
Μιλώντας μετά το πρωινό που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ο Stoltenberg είπε πως το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να έχει ισχυρή υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και έκανε λόγο για ένα «μεγάλο παράδοξο», το οποίο συνίσταται στο ότι ενώ κάποιοι αμφισβητούν τον διατλαντικό δεσμό, οι πολίτες υποστηρίζουν το ΝΑΤΟ.
«Είχαμε κακή ρητορική αλλά εξαιρετικά καλή ουσία», είπε.
Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda είπε πως μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan σχετικά με τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία που εμποδίζει η Τουρκία, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια λύση.
Η Τουρκία λέει ότι δεν θα εγκρίνει το αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρι η Συμμαχία να προσφέρει μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη στην Άγκυρα στη μάχη της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία.
Μιλώντας σε μια εκδήλωση πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Duda είπε επίσης ότι εξαρτάται από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron να υποβάλει «συγκεκριμένες προτάσεις» για τη μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ, το οποίο, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο «βιώνει εγκεφαλικό θάνατο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης