Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μεσόγειο από τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης - Η Άγκυρα διεκδικεί την υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μεσόγειο από τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης - Η Άγκυρα διεκδικεί την υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ κατέθεσε συντεταγμένες για τη «Γαλάζια Πατρίδα»
(upd6) Σε μια ακόμα ακραία προκλητική ενέργεια προχώρησε η Τουρκία, η οποία σχεδιάζοντας βήμα – βήμα τη στρατηγική της για τη «Γαλάζια Πατρίδα» κατέθεσε στον ΟΗΕ σχέδιο με συγκεκριμένες συντεταγμένες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, βάσει του οποίου αξιώνει περιοχές ακόμη και δυτικά του 28ου μεσημβρινού, ο οποίος «κόβει» στη μέση τη Ρόδο.
Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος Erdogan και ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Fayez al-Serraj υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.

Μάλιστα, την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας με την Τουρκία επιβεβαίωσε και η κυβέρνηση του Fayez al-Serraj, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σε επιστολή του με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2019 προς τον ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Feridun Sinirloglu υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές στην ανατολική Μεσόγειο, ότι «έχει ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32°16'18"E» και για αυτό απαιτεί «κάθε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δυτικά του σημείου αυτού να γίνεται σε συμφωνία μεταξύ των επηρεαζόμενων κρατών στην περιοχή, με βάση την αρχή της ισότητας με στόχο την επίτευξη ισότιμης οριοθέτησης».
Μάλιστα ο Sinirloglu θέτει ως όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα δυτικά τον 28ο Μεσημβρινό ο οποίος «κόβει» κάθετα και στη μέση την Ρόδο, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει πως η Τουρκία διεκδικεί ακόμη και την υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης.
Συνεπώς, η Τουρκία και στην πρόθεση της να σχηματίσει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, επί της ουσίας «σβήνει» όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Τουρκία.
Aπό την πλευρά της, η Αθήνα κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.
Επιπλέον επεσήμανε ότι «μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα.
Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος υποστήρικε ότι στόχος της συμφωνίας είναι «η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου».
Μάλιστα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι η Τουρκία δεν είχε τη δυνατότητα να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες με κάποιες άλλες χώρες αλλά θα μπορούσε να το κάνει στο μέλλον.
Η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύουν από το 2014 υπό τον Κ. Haftar πολιτικές παρατάξεις αντίθετες στην κυβέρνηση του Fayez al-Serraj, ανακοίνωσε από την πλευρά της πως το Μνημόνιο Συνεννόησης για τα θαλάσσια σύνορα είναι «παράνομο».
Η αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις επιτροπή του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη αποκάλεσε το Μνημόνιο Συνεννόησης «κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης» και απειλή για «την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Ο ΥΠΕΞ κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για εξηγήσεις - Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Χριστοδουλίδη - Soucri

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Ειδικότερα, όπως κάνουν γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις.
Επίσης, επισημαίνουν πως υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Sameh el Soucri αντίστοιχα.
Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κα Mogherini.

Η Αίγυπτος καταδικάζει τα Μνημόνια Κατανόησης Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια

Χωρίς νομική βάση χαρακτήρισε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών τα δύο μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη.
«Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε συγκεκριμένα το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, σε μία είδηση που καταγράφει και η μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ».
«Είναι γνωστό ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης δεν υπάρχουν υπουργοί και εκπροσώπηση διάφορων περιφερειών της Λιβύης και έτσι ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος, και η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας Skhirat» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.
«Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου", πρόσθεσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Το Κάιρο κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να αντιταχθεί σε αυτήν την «αρνητική κίνηση» που έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, εν μέσω διεθνών προσπαθειών για να υπάρξει μία συνολική λύση της κρίσης στη Λιβύη κατά τρόπο που να προστατεύεται η ενότητα της χώρας και να αποκαθίστανται οι εθνικοί θεσμοί της.
Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε την ανησυχία της Χώρας του Νείλου για το πώς τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες για τη Λιβύη , στο Βερολίνο, καταλήγει η «Αλ Αχράμ».

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Και ενώ έχει προηγηθεί η εν λόγω επιστολή, η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών  στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας τους στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες, ζήτημα που θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την έντονη αντιπαράθεση για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Τουρκία, στην Ελλλάδα, στην Κύπρο και στην ΕΕ.
Βάσει του «μνημονίου συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan και ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης,  , οι δυο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στο θαλάσσιο χώρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν από δύο εβδομάδες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.
Όπως επισημαίνεται, η διένεξη αντιπαραθέτει την Τουρκία με διάφορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου που έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων και των οικονομικών ζωνών τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να αναζητεί συμμάχους στην περιοχή.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν και μια νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Τουρκίας.
Στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», με τίτλο «Στο τραπέζι ο χάρτης της Μεσογείου» αναφέρει ότι το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση μεταξύ Erdogan Fayez al-Serraj ήταν η υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Με τη συμφωνία η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο.
Μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Image


Haftar (κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη):  Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία - Απειλή για την ειρήνη στη Μεσόγειο

Μπορεί η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης με επικεφαλής τον Fayez al-Serraj να επιβεβαίωσε σήμερα (28/11) την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, ωστόσο δεν έκανε γνωστή καμιά λεπτομέρεια.
Η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύουν από το 2014 υπό τον Κ. Haftar πολιτικές παρατάξεις αντίθετες στην κυβέρνηση του Fayez al-Serraj, ανακοίνωσε από την πλευρά της πως το Μνημόνιο Συνεννόησης για τα θαλάσσια σύνορα είναι «παράνομο».
Η αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις επιτροπή του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη αποκάλεσε το Μνημόνιο Συνεννόησης «κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης» και απειλή για «την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Αντίδραση Δένδια: Αδόκιμη κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

Τελείως αδόκιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος  Δένδιας κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης» είπε ο κ.Δένδιας.
Σχολιάζοντας την επιστολή της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ.Δένδιας σημείωσε πως το υπουργείο έχει ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «παντελώς απαράδεκτους» και ενημέρωσε πως «η Ελλάδα θα απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς με αναλυτική απάντηση την οποία θα στείλουμε στα Ηνωμένα Έθνη, σε όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί

Για νομικά αβάσιμους, εσφαλμένους και αυθαίρετους ισχυρισμούς έκανε χθες (27/11/2019) λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ.
Το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη», συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη» και τονίζει με κάθε τρόπο ότι «η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην από 13 Νοεμβρίου επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα ΗΕ για δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καινοφανείς και έχουν κατ’ επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα ΗΕ.
Όπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής.
Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.
Επίσης, η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών  οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη», συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη.
Η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως.
Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Γεννηματά: Η Τουρκία αποθρασύνεται – Οι προκλήσεις της δεν έχουν όριο

Την θέση ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν έχουν όριο διατυπώνει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στην επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, με την οποία η Άγκυρα φέρεται να έχει αξιώσεις για περιοχές δυτικά της Ρόδου.
«Η Τουρκία αποθρασύνεται.
Οι προκλήσεις της δεν έχουν όριο.
Η επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ είναι μνημείο αυθαιρεσίας με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες.
Είναι  απαράδεκτη.
Είναι ιταμή απόπειρα να παραβιάσει και παρερμηνεύσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί άμεσα και να αντιδράσει αποτελεσματικά» αναφέρει η κα.Γεννηματά.

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και ζητά οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο κόντρα σε κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και τη σημερινή συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαική Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Τουρκία σύμφωνα με την επιστολή που κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών δια του Μόνιμου Αντιπροσώπου της συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος και της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την επιστολή αυτή η Τουρκία προσπαθώντας να εκμηδενίσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος κατέθεσε συγκεκριμένες συντεταγμένες οι οποίες προσδιορίζουν τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ισχυριζόμενη ότι τα ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου δίνουν στην Ελλάδα θαλάσσιες ζώνες μόνο στα χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων και στην Κυπριακή Δημοκρατία των 12 ναυτικών μιλίων προβάλλοντας το επιχείρημα πως όλη η υπόλοιπη υφαλοκρηπίδα στην περιοχή θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Ενώ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κατά παράβαση κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (Άρθρο 121), μία Σύμβαση που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο, τα νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη.
Η Τουρκία, μία υπό ένταξη χώρα, οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:
- Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί απέναντι στην τουρκική προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να εκμηδενίσει τις ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου που αποτελούν και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
- Σε τι πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης που με τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας;»

H επιστολή της Τουρκίας
Image

Image

Image
Image
Image
(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 28/11 09:27)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης