Ψηφίστηκε από την Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας - Με 154 ναι και 95 όχι πέρασε η ρύθμιση για τα τραπεζικά στελέχη

Ψηφίστηκε από την Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας - Με 154 ναι και 95 όχι πέρασε η ρύθμιση για τα τραπεζικά στελέχη
O ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την απόσυρση της επίμαχης διάταξης
Νόμος του κράτους, χωρίς εκπλήξεις στην διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή, είναι πλέον ο νέος Ποινικός Κώδικας.
Μεταξύ άλλων ψηφίστηκαν κρίσιμες διατάξεις όπως η δίωξη για κακουργηματική απιστία κατά τραπεζικών στελεχών μόνο μετά από έγκληση καθώς επίσης η δυνατότητα χρήσης παρανόμως αποκτηθέντος υλικού από τους εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος και Διαφθοράς για τη διαλεύκανση υποθέσεων.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν επί της αρχής, Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση ενώ η τροπολογία για τα τραπεζικά στελέχη και το άρθρο 9 που αφορά το ξέπλυμα χρήματος εγκρίθηκαν με ονομαστική ψηφοφορία.
Το αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η αντιπολίτευση.
Για την τροπολογία που αφορά την δίωξη σε τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας κατ' έγκληση σε σύνολο 249 παρόντων, υπέρ ψήφισαν 154 και κατά 95.
Για το άρθρο 9 που αφορά την αποδέσμευση χρημάτων σε περιπτώσεις ξεπλύματος σε 18 μήνες, σε 251 παρόντες, υπέρ ψήφισαν 156 βουλευτές, κατά 87 και «παρών» 8.
Από την ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία απείχε το ΚΙΝΑΛ το οποίο όμως συμμετείχε στην ψήφιση του άρθρου 9.

Τι προηγήθηκε

Tα στελέχη των τραπεζών δεν πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη με αυτεπάγγελτο τρόπο αλλά μόνον μετά από μήνυση, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τσιάρας, κατά τη συζήτηση για την τροποποίηση στους Ποινικούς Κώδικες.

Αναφερόμενος στη  διάταξη που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τους νέους ποινικούς κώδικες και θεσμοθετεί το ακαταδίωκτο για το αδίκημα της απιστίας,  το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των τραπεζιτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι  «θα πρέπει τα τραπεζικά στελέχη να εγκαλούνται.
Όχι σε μια λογική αυτεπάγγελτου να οδηγούνται στις δικαστικές αρχές» για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.
Επισήμανε πως με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο «λαμβάνονται όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες με τους ελέγχους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και με τον έλεγχο της Τράπεζας Ελλάδας».
«Πρέπει να σταθούμε μπροστά στον καθρέφτη της ατομικής μας ευθύνης» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, επισημαίνοντας ότι «όλοι οι οίκοι αξιολόγησης λένε πως η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις: τις μεταρρυθμίσεις και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων».
Το άρθρο 5 του νομοσχεδίου προβλέπει πως η διάταξη του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα για την απιστία αλλάζει ώστε να αποσαφηνίζεται πως «αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος η δίωξη ασκείται μόνο κατ' έγκληση».
Το άρθρο 6 προβλέπει πως «εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως με αντικείμενο πράξεις απιστίας για την δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα νόμο ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει έγκληση, δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ότι επιθυμεί την πρόοδό τους».
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την απόσυρση της επίμαχης διάταξης, την οποία έχει χαρακτηρίσει εκτρωματική.
Ειδική αναφορά έκανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στην τοποθέτησή της, τονίζοντας ότι η προτεινόμενη διάταξη για την απιστία τραπεζικών στελεχών, ενέχει σοβαρά ζητήματα νομικά ίσως και συνταγματικά και πως εισάγει εξαιρέσεις χωρίς επαρκή αιτιολογία ζητώντας να γίνει δεκτή η πρόταση που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής με την οποία επιχειρείται να συγκεράσει και την ρύθμιση και την ασφάλεια δικαίου.

Αχτσιόγλου: Προκλητική και προσβλητική η ασυλία της ΝΔ στα τραπεζικά στελέχη

«Η κυβέρνηση εγγυάται ασυλία σε τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της περιουσίας των τραπεζών.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά προκλητική και προσβλητική για την ελληνική κοινωνία ρύθμιση, η οποία θίγει τους κόπους του ελληνικού λαού που στήριξε τις τράπεζες προκειμένου να αναδιαρθρωθούν, και πρέπει οπωσδήποτε να αποσυρθεί», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους ποινικούς κώδικες στη Βουλή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
«Ουσιαστικά το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της περιουσίας της τράπεζας θα διώκεται μόνο εφόσον υπάρχει έγκληση από τα ίδια τα στελέχη, από την ίδια τη διοίκηση της τράπεζας. Πρόκειται για μία πρόβλεψη η οποία είναι κατάφορα αντισυνταγματική και προσβάλλει την αρχή της ισότητας», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι «εφαρμόζεται το “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”.
Δηλαδή τα ίδια τα στελέχη της τράπεζας θα είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν έγκληση προκειμένου να διώξουν τους εαυτούς τους για το αδίκημα της απιστίας».
Οι τράπεζες, επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου, «είναι κόμβος της εθνικής οικονομίας, παίζουν κορυφαίο ρόλο στην ισορροπία του συνολικού οικονομικού συστήματος της χώρας και τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες πολίτες τις υποστήριξαν με πολλαπλές θυσίες, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Δεν μπορεί κανείς να προσφέρει ασυλία στο αδίκημα της απιστίας χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι οι τράπεζες δεν είναι μία απλή ιδιωτική επιχείρηση, αλλά ένα κεφάλαιο που έχει στηρίξει ο ελληνικός λαός πολλαπλώς, προκειμένου να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα η ελληνική οικονομία».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η ρύθμιση για τη ασυλία καταλαμβάνει το τεράστιο εύρος του αδικήματος της απιστίας και των ενεργειών που βλάπτουν την περιουσία της τράπεζας, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση θαλασσοδανείων ή την επένδυση σε μία “φούσκα”.
Έρχεται να καταλάβει το σύνολο της πολιτικής που ασκεί μία τράπεζα, η οποία μπορεί να επιλέγει να δίνει δάνεια χωρίς εγγυήσεις, χωρίς εξασφαλίσεις, για να γίνει πιο ανταγωνιστική από μία άλλη». Αυτή η ασυλία, πρόσθεσε, «έρχεται να καταλάβει και όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις.
Άρα, κορυφαίες υποθέσεις διώξεων διοικητικών τραπεζικών στελεχών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή, κυρίως για θαλασσοδάνεια, δεν θα διώκονται πλέον και στο εξής θα πάψουν να ισχύουν».
Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «είναι ψευδές πως η ρύθμιση έρχεται μόνο για να διευκολύνει τις τράπεζες στο να κάνουν κούρεμα κόκκινων δανείων.
Δεν επικεντρώνεται και δεν περιορίζει το πεδίο εφαρμογής της μόνο στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους, καταλαμβάνει όλο το εύρος των πολιτικών που μπορεί να κάνει μία τράπεζα».
Υπενθύμισε, τέλος, ότι διευκόλυνση των τραπεζών στο πλαίσιο κουρέματος των κόκκινων δανείων υπάρχει ήδη με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017. 

Τροπολογία από το Κίνημα Αλλαγής


Τροπολογία, με την οποία επιδιώκουν την αποτροπή ακαταδίωκτου για τα τραπεζικά στελέχη σε υποθέσεις κακουργηματικής απιστίας, κατέθεσαν πέντε βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.
Οι βουλευτές προτείνουν τη διατήρηση των γενικών καθοδηγητικών κανόνων του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 390 ΠΚ), χωρίς την «αδόκιμη» αναφορά σε περιπτώσεις εξαιρέσεων, για την ποινική δίωξη του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας όταν αυτή στρέφεται κατά τραπεζικού ιδρύματος.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατατέθηκε από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, προτείνεται να ενταχθεί σε ειδικό νόμο (ν.4472/2017), ρύθμιση με την οποία για την άσκηση ποινικής δίωξης για το συγκεκριμένο αδίκημα να υπάρχει προηγούμενη βεβαίωση από την ΤτΕ σχετικά με την πρόκληση ζημίας, κατά παράβαση των κανόνων της χρηστής διοίκησης και επιμελούς διαχείρισης.
«Έτσι, διατηρείται ο κανόνας της αυτεπάγγελτης δίωξης όλων των περιπτώσεων κακουργηματικής απιστίας και, συνεπώς, δεν υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της τρίμηνης προθεσμίας για την υποβολή εγκλήσεως, η οποία αν παρέλθει άπρακτη επιφέρει το ακαταδίωκτο των στελεχών που επέφεραν εν γνώσει τους βλάβη στην περιουσία του τραπεζικού ιδρύματος», αναφέρουν οι υπογράφοντες την τροπολογία Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαράλαμπος Καστανίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Καμίνης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Βουλευτές ΝΔ: Με τον νέο Ποινικό Κώδικα η τάξη και η νομιμότητα θα επικρατήσουν

Στην «αντεπίθεση» πέρασαν σήμερα βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που πήραν τον λόγο στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα χαιρετίζοντας την αυστηροποίηση των διατάξεων, γιατί, όπως είπαν, «μπαίνει τέλος στην ιδιότυπη ασυλία για όσους μέχρι σήμερα κατασκεύαζαν μολότοφ και έκαιγαν αθώους πολίτες, σπίτια και αστυνομικούς».
«Ενισχύεται το οπλοστάσιο της πολιτείας κατά της τρομοκρατίας», είπε η βουλευτής της ΝΔ Ζωή Ράπτη και πρόσθεσε ότι «μετατρέπεται, εκ νέου, από κακούργημα σε πλημμέλημα που είχε σκανδαλωδώς θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, η χρήση εκρηκτικών υλών, οι γνωστές μολότοφ, η οποία πλέον τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη».
Η βουλευτής υπογράμμισε ότι μπαίνει τέρμα στην ιδιότυπη ασυλία που υπήρχε μέχρι σήμερα σε όσους κατασκεύαζαν μολότοφ για να κάψουν αστυνομικούς.
Το ίδιο ισχύει και για όσους επιχειρούν να κάψουν κτήρια, όπως τα Αστυνομικά Τμήματα Ζωγράφου και Πεντέλης, το κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, είπε και κατήγγειλε «την προκλητική διάταξη που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ο δράστης που κατείχε εκρηκτικές βόμβες δεν ετιμωρείτο εάν πριν συλληφθεί παρέδιδε με τη θέλησή του τα υλικά αυτά».
Μπαίνει «τέλος στην άτυπη ατιμωρησία» κάθε οργάνωσης τύπου Ρουβίκωνα, καθώς προβλέπεται φυλάκιση έως τρία έτη για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτήρια, είπαν πολλοί βουλευτές της ΝΔ κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης.
Από το βήμα της Ολομέλειας, η νεοεκλεγείσα βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, συγκέντρωνε ίσως τα περισσότερα χειροκροτήματα των συναδέλφων της από τα έδρανα της ΝΔ, όταν θύμιζε στην αίθουσα ένα προς ένα τα ονόματα των θυμάτων της Marfin.
«Ξαφνιάζομαι με τις απόψεις ορισμένων συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ, περί κατοχής και μεταφοράς βομβών, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, εν καιρώ ειρήνης», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να σας θυμίσω τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη 36 ετών, την Παρασκευή Ζούλια 35 ετών, και την τεσσάρων μηνών έγκυο Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών.
Θυμάστε κύριοι συνάδελφοι;
Τα θύματα της τραγωδίας στη Marfin είναι.
Θύματα που κάηκαν ζωντανά εξαιτίας κάποιας μολότοφ, μιας μολότοφ που κάποιος τη μετέφερε στο σημείο της τραγωδίας. Ενδεχομένως μέσα σε κάποιο σακίδιο.
Γι΄αυτά τα θύματα που χάθηκαν τόσο άδικα αλλά και στις οικογένειες τους οφείλουμε να πράξουμε το αυτονόητο».
Ακολούθησε στο βήμα ο Μακάριος Λαζαρίδης ο οποίος απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με το μπάχαλο από το 2008».
«Στο δικό σας DNA είναι το μπάχαλο και το χάος, ενώ στο δικό μας είναι η τάξη και η νοικοκυροσύνη, με πιο πρόσφατο κρούσμα όσα υποστηρίζει και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τρεις τελευταίες ημέρες μετά την επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έφτασε στο σημείο, χθες, ο κ. Τζανακόπουλος να μας πει ότι δεν βρήκαν και καλάζνικοφ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο! Αν αυτό δεν είναι στήριξη στην τρομοκρατία, τι είναι κύριε Τζανακόπουλε;», ανέφερε ο Μακάριος Λαζαρίδης και πρόσθεσε: «ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με το μπάχαλο και το χάος από το 2008.
Ποτέ δεν αποδοκίμασε όσα έγιναν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, με τον κ. Τσίπρα μάλιστα να δικαιολογεί όσα έγιναν εκείνη την περίοδο».
Ο κ. Λαζαρίδης μίλησε και για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", επισημαίνοντας τη δήλωση του Γεράσιμου Μπαλαούρα τον Ιανουάριο του 2016 πως η οργάνωση «είχε ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου», καθώς και την κατάθεση στελεχών της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως ο Νίκος Μανιός και ο Παναγιώτης Λάμπρου, ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη κατηγορούμενων για συμμετοχή στην «17 Νοέμβρη».
Νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε υπογραμμίσει ότι «δεν υπάρχουν όπλα με ιδεολογική ασυλία».
«Όσοι αυτόκλητοι φίλοι του λαού επιμένουν να υποστηρίζουν την επιλεκτική ανομία, καλό θα είναι να δουν ποιες ήταν οι συνέπειες αυτής της επιλογής στη χώρα και στην κοινωνία μας», είπε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.
«Η προστασία της ελευθερίας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας δεν είναι δεξιά ή αριστερή επιλογή.
Αποτελεί θεμελιώδη αρχή για μια ευνοούμενη και δημοκρατική πολιτεία», τόνισε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Τάσος Χατζιβασιλείου, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικώς στο άρθρο 187 Α, για να πει ότι ορθώς η κυβέρνηση προχωρεί στην αυστηροποίηση του πλαισίου για κάθε είδους τρομοκρατική δραστηριότητα.
«Είδαμε προσφάτως φωτογραφίες με γιάφκες εντός πανεπιστημίων, όπου συγκεντρωνόταν εξοπλισμός και υλικό για παρασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
Κι όλα αυτά δίπλα σε αίθουσες όπου καθημερινά μπαίνουν εκατοντάδες φοιτητές», είπε ο κ. Χατζηβασιλείου και αναρωτήθηκε: "'Αραγε, πόσο απέχουν όλα αυτά από την τέλεση σοβαρότερων εγκλημάτων; Τί εμποδίζει εκείνον που σήμερα κρατάει μια μολότοφ, από το να κρατήσει αύριο ένα περίστροφο;".

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS