Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο θάνατος του al-Baghdadi, δε σημαίνει θάνατο του ISIS

Ο θάνατος του al-Baghdadi, δε σημαίνει θάνατο του ISIS
Ο al-Baghdadi έδωσε στους τζιχαντιστές του ISIS, την εμπειρία ενός χαλιφάτου του 21ο αιώνα – δίνοντας σάρκα και οστά σε κάτι που προηγουμένως ήταν μόνο μια ιδέα, ένα όραμα
Ο Trump μπορεί να καυχηθεί ότι ο θάνατος του Abu Bakr al-Baghdadi αποτελεί μια σημαντική νίκη εναντίον του ISIS, δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι αυτή η νίκη θα είναι καθοριστική για την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο θάνατος του Abu Bakr al-Baghdadi γέννησε μια σειρά ερωτημάτων στα οποία οι ειδήμονες περί της τρομοκρατίας καλούνται να δώσουν απαντήσεις.

Τα ερωτήματα....
Κατ'αρχάς γιατί βρέθηκε εκεί όπου σκοτώθηκε τελικά από την αμερικανική επιχείρηση.
Κατά δεύτερον, τι σημαίνει ο θάνατος του al-Baghdadi για το μέλλον του λεγόμενου ISIS.
Ποια θα είναι η πορεία της τρομοκρατικής οργάνωσης, θα αποδυναμωθεί με το θάνατο του ηγέτη της, ή θα έχει συνέχεια; μπορεί να οδηγήσει στην αποδυνάμωση ή και το τέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης;
Η επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων έγινε στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, κοντά στο χωριό Μπαρίσα, ελάχιστα μόλις χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.

Ο τόπος....
Η παρουσία του διαβόητου ηγέτη του ISIS στη συγκεκριμένη περιοχή εξέπληξε ακόμη και ειδικούς όπως επισημαίνει το Al Jazeera, αλλά και η Deutsche Welle Η επαρχία Ιντλίμπ απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από την περιοχή εκείνη στα συροϊρακινά σύνορα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες εντοπιζόταν ο al-Baghdadi.
Φαίνεται πως το ISIS εξακολουθεί να έχει την τεχνογνωσία για την αξιοποίηση της τοπογραφίας της εν λόγω περιοχής, διότι επί σειρά ετών είχε τον έλεγχό της και έτσι ξέρει πώς να κινείται εκεί, ωστόσο παραμένει άγνωστο πώς ακριβώς έφτασε μέχρι εκεί ο al-Baghdadi.
Αποδεικνύεται επίσης ότι το ISIS εξακολουθεί να έχει τα μέσα, τους πυρήνες, στα στρατεύματα σε Ιράκ και Συρία αλλά και στις μυστικές υπηρεσίες.
Το Πεντάγωνο κάνει λόγο για 18.000 μαχητές.
Η επαρχία Ιντλίμπ αλλά και κάποιες όμορες επαρχίες, είναι το τελευταίο μεγάλο τμήμα της Συρίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών.
Σε πολλά μέρη κυριαρχούν τζιχαντιστές, οι οποίοι όμως διάκεινται εχθρικά προς το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος.
Το χωριό Μπαρίσα και η ευρύτερη περιοχή φέρονται να ελέγχονται από την Ανσάρ αλ Ταουχίντ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Η CIA για πρώτη φορά άρχισε να λαμβάνει «σημαντικές» πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του al-Baghdadi το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες κρύβεται σε ένα χωριό βαθιά μέσα σε ένα τμήμα της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από αντίπαλες φονταμενταλιστικές ομάδες, ενώ όπως επισημαίνουν οι New York Times (NYT), οι Σύροι και οι Ιρακινοί Κούρδοι ήταν εξαιρετικά χρήσιμοι για την παροχή αυτών των πληροφοριών.
Αλλά η τελική άκρη που βοήθησε στην οργάνωση της επιδρομής, ήρθε μετά τη σύλληψη και την ανάκριση μίας από τις συζύγους του al-Baghdadi και ενός ταχυδρόμου, όπως αναφέρουν οι NYT.
Κάτοικοι του χωριού Μπαρίσα είπαν σε ρεπόρτερ του Al Jazeera ότι στο σπίτι όπου επιτέθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις έμενε εδώ και δυο περίπου χρόνια ένας άνδρας, τον οποίο γνώριζαν όλοι με το όνομα Abu Mohammed, ένας άνθρωπος που δεν είχε ποτέ επαφές με γείτονες, ούτε δέχθηκε ποτέ επισκέψεις.

Η προσφορά του al-Baghdadi… Και τώρα τι;
Τι σημαίνει όμως ο θάνατος του al-Baghdadi για το μέλλον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους;
Ο Ιορδανός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Hassan Abu Hanieh, εκτιμά ότι η εξέλιξη δεν συνεπάγεται την αποδυνάμωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο al-Baghdadi κατάφερε να δώσει στους οπαδούς του ISIS, μια χειροπιαστή εμπειρία ενός Ισλαμικού κράτους - ενός χαλιφάτου που ιδρύθηκε τον 21ο αιώνα – έδωσε σάρκα και οστά σε κάτι που προηγουμένως ήταν μόνο μια ιδέα, ένα όραμα.
Πλέον, τα υπόλοιπα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης και οι μελλοντικοί οπαδοί του έχουν ένα σαφές όραμα για το τι αγωνίζονται - την ανάσταση του χαλιφάτου του Al-Baghdadi.
Παρά το γεγονός ότι τελευταία η οργάνωση έχει χάσει πολλούς ηγέτες πρώτης γραμμής, όπως τους al-Anbari και Abu Mohamed al-Adnani, η οργάνωση εξακολουθεί να είναι ισχυρή και να διαθέτει λειτουργικές δομές.
Κατ'αυτόν τον τρόπο διατηρεί την ισχύ της όχι μόνον σε Ιράκ και Συρία, αλλά και σε άλλες οκτώ σχεδόν χώρες, στις οποίες έχει παρακλάδια.
Γι΄ αυτό και θα είναι σχετικά εύκολο να αποκτήσει άλλον ηγέτη στη θέση του Al-Baghdadi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης