Deutsche Welle: Μεταρρυθμίσεις και τέλος στην οικογενειοκρατία ζητούν οι διαδηλωτές στο Λίβανο

Deutsche Welle: Μεταρρυθμίσεις και τέλος στην οικογενειοκρατία ζητούν οι διαδηλωτές στο Λίβανο
Από τη δεκαετία του 1970 υπάρχουν συγκεκριμένες οικογένειες που γίνονται συνεχώς πλουσιότερες σε βάρος της πλειονότητας του λαού
Κλιμακώνονται οι βίαιες διαδηλώσεις στο Λίβανο καθώς για δέκατη ημέρα χιλιάδες παραμένουν στους δρόμους ζητώντας μεταρρυθμίσεις και αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, λίγες μόνο «σπίθες» ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν την οργή των Λιβανέζων απέναντι στην εξουσία καθώς οι διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «επανάσταση, επανάσταση» επιμένουν στην απομάκρυνση του πρωθυπουργού της χώρας.
Οι βίαιες διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με αφορμή τις δασικές πυρκαγιές και την ανικανότητα των αρχών να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Συνεχίστηκαν μετά από επιβολή νέων φόρων στην κινητή τηλεφωνία μέσω του διαδικτύου που ήταν η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής και να κάνει πολλούς νέους ανθρώπους να κατέβουν στους δρόμους και να καταγγείλουν το σύστημα διαφθοράς, την κακοδιοίκηση, την κατασπατάληση κρατικών πόρων και την ανισότητα στη διανομή του πλούτου.
Οι διαδηλωτές δεν θέλουν αλλαγές κοσμητικού περιεχόμενου, θέλουν αλλαγή πολιτικού συστήματος. Δεν θέλουν να βλέπουν γόνους των ίδιων πολιτικών οικογενειών στα ανώτατα αξιώματα του Λιβάνου.
Δεν θέλουν να βλέπουν τις ίδιες οικογένειες να νέμονται τον κρατικό πλούτο.
Από τη δεκαετία του 1970 υπάρχουν συγκεκριμένες οικογένειες που γίνονται συνεχώς πλουσιότερες σε βάρος της πλειονότητας του λαού. Από τις 17 Οκτωβρίου ο λαός ξεσπά καθημερινά την οργή του στο πεζοδρόμιο για το ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να καλύψει ακόμη και τις βασικές του ανάγκες, όπως η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, 30 χρόνια μετά το τέλους του καταστροφικού εμφυλίου.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται», είπε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Rami Mhana, αναπληρωτής καθηγητής στο Αμερικανό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.
«Γινόμαστε μάρτυρες ενός ονείρου.
Ενός ονείρου για κάθε Λιβανέζο που νοιάζεται για τη χώρα του, το μέλλον της και τους κατοίκους της. Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται, είμαστε όλοι ειρηνικοί και δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να τον κάνει να φοβάται.
Γι αυτό, πηγαίνετε στους δρόμους και εκφράστε την άποψή σας».
Οι διαδηλώσεις δεν εξελίχθηκαν ειρηνικά μέχρι τώρα. Χθες βράδυ 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν, πολλοί από αυτούς σοβαρά, στην Τρίπολη, τη μεγαλούπολη στο βορρά της χώρας, την ώρα που ο στρατός προσπαθούσε να διαλύσει τα μπλόκα στον αυτοκινητόδρομο, που συνδέει τον Λίβανο με τη Συρία.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Saad Hariri επιχείρησε να κατευνάσει την λαϊκή οργή παίρνοντας μεταρρυθμιστικά μέτρα, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Hassan Nasrala, το κίνημα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, απέρριψε τα αιτήματα των διαδηλωτών για συνταγματική ανατροπή μετά την άρνηση του Haririι και του προέδρου Michel Awun να δεχθούν αντιπροσωπεία της.
Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι διοργανωτές καλούν σήμερα τον κόσμο να δημιουργήσει μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ακτής που συνδέει την Τρίπολη με την Τύρο.
Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι σαφές: ζητούν την πτώση της κυβέρνησης. Ένα αίτημα, που για πολλούς παρατηρητές, είχε ωριμάσει στη σκέψη και την καρδιά των Λιβανέζων κυρίως από τη μεσαία τάξη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS