Με οδηγούς την ΕΤΕ +2% και την Coca Cola -2% τo ΧΑ -0,04% στις 873 μον. - Οι επικείμενες αναβαθμίσεις έχουν προεξοφληθεί.

Με οδηγούς την ΕΤΕ +2% και την Coca Cola -2% τo ΧΑ -0,04% στις 873 μον. - Οι επικείμενες αναβαθμίσεις έχουν προεξοφληθεί.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 853 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες αλλά και στα υψηλά του τρέχοντος έτους
(upd12)Σταθεροποιητικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 873 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη της Εθνικής +1,95% τα οποία αντισταθμίστηκαν από της απώλειες της δεικτοβαρούς Coca Cola -1,97%.. ενώ συνεχίστηκε το υποστηρικτικό κλίμα στην αγορά ομολόγων.
Σημειώνεται ότι ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 853 μονάδες,  στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες αλλά και στο υψηλό του τρέχοντος έτους όποτε δικαιολογείται η σημερινή υψηλή μεταβλητότητα καθώς εύλογες ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμών κερδών.

Ειδικότερα, στα υψηλά 16 μηνών έκλεισε η Εθνική με κέρδη +1,95% και πλησίον της τιμής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του 2015 (3 ευρώ)
Ο βασικότερος λόγος ανόδου είναι ότι η αγορά διαπιστώνει ότι με 12,9 δισεκ. NPEs ή 36,5% αντιμετωπίζει το μικρότερο πρόβλημα έναντι του ανταγωνισμού.
Από την άλλη, πιέσεις ασκήθηκαν στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση η  δεικτοβαρής Coca Cola -1,97% και ακολούθησαν Viohalco, ΔΕΗ... ενώ ανοδικά έκλεισαν ΑΔΜΗΕ και TITC.
Στα εσωτερικά μας, ενώ το σχέδιο “Ηρακλής” επιταχύνει την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών εξέλιξη που οδήγησε ήδη σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Scope Ratings και έπεται την Παρασκευή 25/10 από την Standard and Poor’s και την 1η Νοεμβρίου από τον καναδικό οίκο DBRS εντούτοις δεν συνοδεύεται από αύξηση των συναλλαγών γεγονός που προβληματίζει …. αυξάνοντας έτσι την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και την ανάληψη νέου επενδυτικού ρίσκου.
Ωστόσο ενώ οι αναβαθμίσεις είναι θετικές, η επίδραση τους στην αγορά θα είναι σχεδόν μηδενική καθώς έχουν προεξοφληθεί τα θετικά νέα, μετά τις εκλογές αλλά γιατί οι αναβαθμίσεις ακολουθούν την τάση της αγοράς δεν την διαμορφώνουν.
Κατά την φάση των αναβαθμίεων θα σημειωθούν κάποιες κερδοσκοπικές εξάρσεις αλλά δεν θα είναι τίποτε άλλο από αναλαμπές.

Προς παράταση του Brexit έως τις 31/1/2020 εξετάζει η Κομισιόν, με την βρετανική κυβέρνηση πλέον να μελετά το σενάριο των πρόωρων εκλογών προκειμένου να βάλει ένα τέλος στο αδιέξοδο, το οποίο έχει εξελιχθεί σε φαρσοκωμωδία.
Σύμφωνα με την χθεσινή ψηφοφορία, οι Βρετανοί βουλευτές τάχθηκαν, μεν, υπέρ του νομοσχεδίου στο οποίο «περιγράφεται» η συμφωνία που έκλεισε ο B. Johnson με την ΕΕ, αλλά διαφώνησαν για το ακριβές χρονοδιάγραμμα  ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας.
Από την άλλη για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο αναπτερώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross να επισημαίνει πως η Κίνα προχωρά με καλή πίστη, βάσει και των διαβεβαιώσεων που έδωσε προκειμένου να προχωρήσει σε μεγάλες αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων ενώ προτείνει νέες διαπραγματεύσεις και όχι δασμούς στην ΕΕ για τις εισαγωγές οχημάτων .
Στην αγορά ομολόγων, στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,27% ενώ το ιταλικό 10ετές ομόλογο κινείται σταθεροποιητικά στο 1,04%.
Επίσης, σημαντική βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 170 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 5288 μονάδες βάσης από 5074 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση.

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,33% και τον Γενικό Δείκτη -0,09%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες στο πλαίσιο κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,11%.
Περί τις 14:00 οι ήπιες πιέσεις των τραπεζών επεκτάθηκαν και στα μη τραπεζικά blue chips, ειδικότερα στην δεικτοβαρή Coca Cola -2% ..και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,78%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 853,47 μονάδες με άνοδο +0,69% στο υψηλό της ημέρας αλλά και στο υψηλό του τρέχοντος έτους. 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,04% στις 873 μονάδες έχοντας υψηλό στις 873,47 μονάδες και χαμηλό στις 866,71 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα, εάν αφαιρέσεις τις προσυμφωνημένες συναλλαγές οι οποίες κάλυψαν το 30% του συνολικού τζίρου.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 25 εκατ. ευρώ σε πακέτα , ο όγκος 29 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 25 εκατ. ευρώ και όγκου 3,8 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 600 χιλ. τεμάχια αξίας 531 χιλ. ευρώ, η Εθνική 200 χιλ. τεμάχια αξίας 579 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 446 χιλ. τεμάχια αξίας 6,05 εκατ. ευρώ.
Επίσης μετά τις τελικές δημοπρασίες του ΧΑ πέρασε πακέτο 2,55 εκατ. μετοχών της Lamda Dev. στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή με συνολική αξία 17,8 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 875- 885 μονάδων και ακολουθούν οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 830-820 μονάδων και οι 810 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 853 μονάδες έχοντας διασπάσει οριακά την πρώτη αντίσταση των 850 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 875- 885 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 840-830 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 800 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Σύμφωνα με τα stress tests τον Ιούλιο 2020, oι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν με κριτήρια που ισχύουν στην Ευρωζώνη ως προς τα NPEs.
Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των προβληματικών δανείων στην Ευρώπη είναι 3,5% του συνόλου των δανείων, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα είναι 46% ή 75 δισ. NPEs.
Επίσης οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν με βάση τον ισολογισμό 2019, οπότε καμία δεν θα προλάβει να έχει ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς, ακόμη και η Eurobank.
Ωστόσο κατά μία ιδιαίτερη σύμπτωση οι τράπεζες φαίνεται να θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να έχουν όλα τα NPEs στον ισολογισμό τους αντί να προσπαθούν να τα μειώσουν.
Το bankingnews.gr είχε αναφέρει ότι το deal, Eurobank- Pimco συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ θα κλείσει τέλη Σεπτεμβρίου και έγκαιρα ενημέρωσε ότι η συμφωνία για τα NPEs 26 δισ. με την Pimco θα μετατεθεί για τα τέλη Οκτωβρίου 2019.
Ωστόσο νεότερες πληροφορίες του bankingnews.gr αναφέρουν ότι εάν η Eurobank διαπιστώσει ότι δεν θα προλάβει όλος ο σχεδιασμός της να αποτυπωθεί στον ισολογισμό του 2019 ώστε να ενσωματωθεί στο stress test του Ιουλίου 2020, ίσως να μη βιαστεί να κλείσει άμεσα το deal.
Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση Eurobank – Pimco για τα 26 δισ. NPEs περιλαμβάνουν τιτλοποίηση, διαχείριση και πώληση της εταιρείας διαχείρισης από τα οποία προσδοκά να αποκομίσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα η Eurobank μετασχηματίζεται σε δύο τράπεζες, μία Eurobank θα είναι η καλή τράπεζα ενώ η άλλη η Eurobank FPS θα είναι η κακή τράπεζα, δηλαδή η εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων ταμείων.
Σημειώνεται ότι στην Eurobank FPS θα ενταχθούν:
α. τιτλοποίηση pillar
β. τιτλοποίηση Cairo
γ. πώληση του 80% της FPS
δ. συνολική διαχείριση NPEs.

Η επικαιρότητα

To θέμα των χρεώσεων των τραπεζών είναι αυτό που θα συζητήσουν την Πέμπτη 24/10 στο Μέγαρο Μαξίμου  οι τραπεζίτες μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πηγές το θέμα αν δεν  είναι και το μοναδικό της διμερούς αυτής συζήτησης είναι σίγουρο πως θα χαρακτηριστεί ως το κυρίαρχο της ατζέντας.
Η συνάντηση αυτή έγινε γνωστή από το χθεσινό τραπεζικό forum δια στόματος του κ. Άδωνι Γεωργιάδη υπουργού ανάπτυξης, ο οποίος προανήγγειλε από βήματος
πως ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Πέμπτη με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών χωρίς ωστόσο να καθορίσει την ατζέντα.
Ομως στο χαρτοφυλάκιο του υπουργού είναι θέματα ανταγωνισμού όπως και θέματα ιδιωτικού χρέους.
Υπ’ αυτήν την έννοια και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά και στο βαθμό που του αναλογεί ο Ηρακλής μπορεί να απασχολήσουν τη συζήτηση.
Κοινό μέτωπο στη Συρία δημιουργούν, πλέον, Ρωσία και Τουρκία, με μοναδικούς χαμένους της όλης δραματικής υπόθεσης να αποδεικνύονται οι Κούρδοι, οι οποίοι καλούνται, πλέον, να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ελέγχουν και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Μόσχας.
Ειδικότερα , οι Κούρδοι έλαβαν… παράταση 150 ωρών (αρχής γενομένης από το μεσημέρι τις 23ης Οκτωβρίου) προκειμένου να εγκαταλείψουν τις περιοχές στιςοποίες βρίσκονται.
Putin και Erdogan συμφώνησαν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών τους θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στη Συρία, ενώ η δήλωση Putin ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί ο διαμελισμός των συριακών εδαφών» είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Κούρδους να ξεχάσουν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στην ευρύτερη περιοχή.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (23/10) οι περισσότερες αγορές στην Ασία, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που σχετίζονται τόσο με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, όσο και με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ για το Brexit.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,34%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,43% στις 2941,62 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,82% στις 26566,77 μονάδες.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τεχνολογικό κλάδο να δέχεται πιέσεις και τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Brexit.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,15%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,40%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,06%, ο S&P στο -0,05%, ο Nasdaq στο -0,20% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,20% (9,80 δολ.)

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική για μια ακόμη συνεδρίαση

Μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές στο πλαίσιο κατοχύρωσης κερδών που σημείωσαν το τελευταίο διάστημα με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική ενώ ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στην Eurobank..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9340 ευρώ με άνοδο +1,95% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,68 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7990 ευρώ με άνοδο +1,07% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank
πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0820 ευρώ με άνοδο +0,59% με όγκο 770 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8880 ευρώ, με πτώση -0,56% με όγκο 7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,28 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 571 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4365 ευρώ, με πτώση -0,57% και όγκο 264 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 201 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,94 ευρώ, με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Πιέσεις στην Coca Cola

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola, Viohalco, ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΑΔΜΗΕ, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
H Coca Cola έκλεισε στα 27,93 με πτώση -1,97% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,59 ευρώ, με πτώση -0,67% και αποτίμηση 6,52 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,0580 ευρώ με πτώση -1,35% και αποτίμηση 709 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,13 ευρώ με άνοδο +1,19% και κεφαλοποίηση 494 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισει στα 9,6550 ευρώ με πτώση -0,87% και αποτίμηση 3,11 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,80 ευρώ, με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,33 ευρώ με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,80 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,95 ευρώ με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,40 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,36 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,35 ευρώ, με πτώση -1,11% και με κεφαλαιοποίηση στα 277 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1120 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 105 εκατ. ευρώ

Στα ιστορικά χαμηλά το 10ετές, στο 1,27% - Βελτίωση στην Νότια Ευρώπη  

Στα ιστορικά χαμηλα κινείται το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,27% ενώ και στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης καταγράφεται βελτίωση.
Εν μέσω αβεβαιοτήτων οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε ακραία στρεβλωμένες τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης παραμένουν σε αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,27% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,04%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές στο 1,28% με το αμερικανικό 10ετές 1,74% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως. 
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης από 170 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 170 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5288 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ.
για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,70% ή 170 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,04% στις 23 Οκτωβρίου 2019 από 0,80% πρόσφατα.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/10/2019 στο -0,40% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,04% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,46%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS