Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Όλα τα ξένα στρατεύματα που είναι «παρανόμως» στη Συρία, να φύγουν

Ρωσία: Όλα τα ξένα στρατεύματα που είναι «παρανόμως» στη Συρία, να φύγουν
«Ολες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη Συρία» και να διαφυλαχθεί και διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τόνισε δια του εκπροσώπου του Peskov το Κρεμλίνο
Η ανταπόκριση της Ρωσίας στην ανακοίνωση υποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία ήταν άμεση αλλά μάλλον πέρασε σχεδόν απαρατήρητη λόγω των ραγδαίων εξελίξεων και αντιδράσεων στην περιοχή.
Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των Αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία δήλωσε πως, «όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν τη Συρία» και πως πρέπει «η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας να διατηρηθεί».
Ωστόσο αυτό που εκτιμάται γενικότερα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ είναι πως τώρα που η πλέον απειλητική παρουσία των Αμερικανών οδηγείται στη έξοδο από το θέατρο της Συρίας η Ρωσία μπορέι να ανασάνει βαθιά γιατί μπορεί να επιτύχει ευκολότερα  τον πρωταρχικό στόχο της παρουσίας της στην Συρία που είναι, χωρίς αμφιβολία, η υπεράσπιση της κυβέρνησης Assad.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitri Peskov επανέλαβε σήμερα στο πρακτορείο TASS, ότι η Ρωσία  και η Τουρκία παρακολουθούν με προσοχή τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας σημειώνοντας: «Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας θα τηρήσουν αυτή τη θέση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Η Ρωσία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις επεκτατικές πολιτικές του Erdogan, αλλά όχι την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία.
Από το 2015 και έπειτα, οι αμερικανικές και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πολλές φορές βρεθεί στο χείλος της άμεσης σύγκρουσης, επί του συριακού εδάφους, με αυξημένες πιθανότητες να πυροδοτήσουν έναν Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ακολουθούμενη από τα tweets που αφορούν το τέλος των «αιώνιων πολέμων» του Trump και την «επικείμενη» τουρκική εισβολή ανατολικά του Ευφράτη, έδωσε στη Μόσχα την ευκαιρία να επαναδιατυπώσει τις αρχικές της προτεραιότητες μετά την παρέμβαση της Συρίας για το 2015.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν ενεπλάκη στη σύγκρουση στο εσωτερικό της Συρίας έως ότου οι εχθροί της Συρίας άρχισαν να εμπλέκουν τρομοκράτες για να πολεμήσουν τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας, ο συνταγματάρχης Alexander Fomin στο TASS της Ρωσίας.
«Περίπου το 90% του συριακού πληθυσμού ζει σήμερα στα εδάφη υπό τον έλεγχο της επίσημης Δαμασκού», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι η εμβέλεια της ρωσικής  αποστολής δεν πηγαίνει πέρα από την συνδρομή της κυβέρνησης της Συρίας στην εξάλειψη της τρομοκρατίας».
Αυτό που μπορεί να υποτεθεί, κατ'επέκταση είναι πως ο ρωσικός στρατός θα παραμείνει στο περιθώριο όσον αφορά τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία, εκτός από την ενθάρρυνση των Κούρδων της Συρίας να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τον Assad, ενώ περιμένουν και μια πλήρη και οριστική αμερικανική έξοδο.
Από τη σκοπιά της Δαμασκού, αυτό θα επιταχύνει τους ισχυρούς τοπικούς κουρδικούς πολιτικούς συνασπισμούς στα βορειοανατολικά της Συρίας, δηλαδή το PYD / TEV-DEM (το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης και το Κίνημα για μια Δημοκρατική Κοινωνία, αντίστοιχα), που αναγκαστικά επιζητούν την προστασία της Δαμασκού μεγάλη συμφωνία με τον «διάβολο που γνωρίζουμε».
Εντούτοις, τα συριακά κουρδικά κόμματα δεν διαπραγματεύονται πλέον από μια θέση δύναμης και θα έχουν λίγες επιλογές αλλά παραχωρούν μεγάλο μέρος της προηγούμενης αυτονομίας τους στο συριακό κράτος με την έξοδο των αμερικανικών δυνάμεων.
Ωστόσο αυτό που  μένει να απαντηθεί είναι τι θα γίνει με την τύχη των φλεβών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρία, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται ακριβώς στις σημερινές Συρ-Κουρδικές και υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ζώνες (SDF).
Η Δαμασκός μπορεί τελικά να χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της κυρίαρχης επικράτειάς της κατά μήκος των βόρειων συνόρων με την Τουρκία, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να ξανακερδίσει τους εγχώριους ενεργειακούς της πόρους για άλλη μια φορά.
Με πρόεδρο τον Trump όμως, κανείς δεν ξέρει αν αντιστραφούν ξανά τα δεδομένα όπως σήμερα το πρωί 7/10.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης