Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνο το ράλι προεξόφλησης στα ομόλογα είναι παγίδα για τις μετοχές – Ορατός ο κίνδυνος η ΕΚΤ στις 12/9 να απογοητεύσει

Επικίνδυνο το ράλι προεξόφλησης στα ομόλογα είναι παγίδα για τις μετοχές – Ορατός ο κίνδυνος η ΕΚΤ στις 12/9 να απογοητεύσει
Η ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου και η FED στις 18 Σεπτεμβρίου εάν δεν επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες θα δώσουν το έναυσμα για μια μεγάλης κλίμακας διόρθωση στις αγορές.
Το ράλι προεξόφλησης που σημειώνεται στα ομόλογα εντός και εκτός Ελλάδος έχει καταστεί πλέον ακραία επικίνδυνο για τις μετοχές.
Οι επενδυτές από την παραζάλη της ευφορίας παραβλέπουν τις αρνητικές ενδείξεις.
Το ράλι στα ομόλογα ενώ φαινομενικά προεξοφλεί τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου, κρύβει τον πραγματικό λόγο.
Τα ομόλογα σημειώνουν ράλι όχι γιατί οι οικονομίες έχουν ανακάμψει, όχι γιατί τα μακροοικονομικά μεγέθη βελτιώνονται αλλά από φόβο για τον κίνδυνο ύφεσης.
Οι επενδυτές για προστασία δέχονται να πληρώσουν για να αγοράσουν προστασία ομολόγων, δέχονται όχι μόνο να μην πάρουν τόκο αλλά αγοράζοντας προστασία γνωρίζουν ότι μειώνουν το αρχικό κεφάλαιο τους.
Οι επενδυτές στα ομόλογα αγοράζουν από φόβο.
Ορισμένοι σπεύδουν να προεξοφλήσουν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου.
Ήδη ότι συμβαίνει στα ομόλογα είναι ακραία χειραγωγούμενο, είναι ο φόβος που οδηγεί τους επενδυτές.
Η Ελλάδα έχει απόδοση στο 10ετές ομόλογο 1,56% με βαθμολογία ΒΒ-  ενώ η Ιταλία που βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται στο 0,99%.
 Το Πορτογαλικό 10ετές στο 0,13% και οι ΗΠΑ – που έχουν διαφορετικό νόμισμα - έχουν απόδοση στα 10 χρόνια στο 1,50%
Η Ελλάδα στο 10ετές ομόλογο σε ευρώ έχει απόδοση 1,56% και οι ΗΠΑ σε δολάρια έχουν απόδοση 1,50%.
Πλέον πυκνώνουν τα σύννεφα στις αγορές, όλο και περισσότερου προειδοποιούν για sell off δηλαδή για επιθετικές πωλήσεις σε μετοχές και ομόλογα.
Ορισμένοι βασικοί επενδυτές στα ομόλογα υποστηρίζουν τα εξής
«Εάν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου απογοητεύσουν μια βίαιη διόρθωση θα χτυπήσει τις αγορές.
Εάν κυριαρχήσει το επενδυτικό γνωμικό αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση… με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αγορές θα διορθώσουν.
Μόνο εάν εκπλήξει η ΕΚΤ και προσφέρει περισσότερα στις αγορές θα συνεχιστεί η άνοδος αλλά δεν θα έχει διάρκεια ή βάθος.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ΕΚΤ να ανακοινώσει μείωση επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% και ταυτόχρονα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 50 δισεκ. αγορών μηνιαίως και οι αγορές να μην αντιδράσουν θετικά.
Η πιθανότητα να ανακοινώσει αγορές μετοχών ή δανείων θεωρείται υψηλότατου ρίσκου.
Η ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου και η FED στις 18 Σεπτεμβρίου εάν δεν επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες θα δώσουν το έναυσμα για μια μεγάλης κλίμακας διόρθωση στις αγορές.

Τι ισχύει για την Ελλάδα;

Στην Ελλάδα το επιτόκιο στο ομόλογο αναφοράς – benchmark – δηλαδή στο 10ετές θα έπρεπε να είναι στο 3% και όχι 1,56%.
Ακόμη και εάν υποχωρήσει στο 1% - ήδη προεξοφλείται – δεν θα αντικατοπτρίζει την υγεία της οικονομίας ή τις προοπτικές της Ελλάδος.
Θα είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης και μόνο από την κεντρική τράπεζα.
Η ακραία χειραγωγούμενη φούσκα στα ομόλογα δεν έχει καμία λογική.
Ο κίνδυνος για την Ελλάδα αυξάνεται σε ένα sell off το οποίο πλησιάζει όπως πολλοί προεξοφλούν.
Ακόμη και το μεγαλύτερο κρατικό Ταμείο της Νορβηγίας προειδοποιεί ότι έρχεται μεγάλη πτώση στην Ευρώπη.

Κλιμακωτό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 οι επενδυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να ενεργοποιήσει ότι όπλα νομισματικής πολιτικής διαθέτει ώστε να αποτρέψει την ύφεση στην Γερμανία, στην Ευρώπη και να μετριάσει τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου.
Στα σχέδια περιλαμβάνονται
-Μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,40% σε -0,60%
-Θα διατηρηθεί αμετάβλητο το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο
-Θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές 50 δισεκ. μηνιαίως
-Πιθανώς να ανακοινώσει και αγορές μετοχών ή δανείων αλλά υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις
Η ΕΚΤ θα προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις για τις αγορές οι οποίες αποτελούν μια ακραία χειραγώγηση των αγορών.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα και οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά όχι προφανώς λόγω προεξόφλησης καλύτερων ημερών αλλά γιατί προεξοφλούν ύφεση στην Ευρώπη.
Ένα από τα μέτρα της ΕΚΤ η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων έχει προκαλέσει πολύ αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες.
Η ΕΚΤ έχει μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,40% που σημαίνει ότι οι τράπεζες πληρώνουν τόκους στην ΕΚΤ για να διατηρούν υποχρεωτικά μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας.
Ο στόχος είναι οι τράπεζες να μην καταφεύγουν στην ΕΚΤ αλλά να διοχετεύουν την ρευστότητα τους σε δάνεια και άλλες αναπτυξιακές δράσεις.
Το μέτρο αυτό δεν δούλεψε.
Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων είχαν ως αποτέλεσμα οι τράπεζες στην Ευρώπη από τότε που εφαρμόστηκαν τα αρνητικά επιτόκια να έχουν πληρώσει στην ΕΚΤ σε τόκους 22 δισεκ. ή 7 δισεκ. ετησίως.
Αυτό σημαίνει μείωση κερδοφορίας, σημαίνει συνέπειες στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Ένας από τους λόγους που οι μετοχές των τραπεζών έχουν πιεστεί είναι και το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ που είναι αρνητικό.
Τώρα που η ΕΚΤ σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν ακόμη μεγαλύτερους τόκους άρα ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην κερδοφορία.
Η ΕΚΤ έχει δεχθεί εισηγήσεις και μελετάει ένα κλιμακωτό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων με βάση το ύψος των καταθέσεων κάθε τράπεζας.
Να ξεκινάει δηλαδή από 0% και να κλιμακώνεται έως το -0,60% που θα είναι το νέο επιτόκιο παρέμβασης.
Το tiering deposit το κλιμακωτό επιτόκιο θα αποτελέσει θετική εξέλιξη παρά την νέα μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων.
Εάν η ΕΚΤ δεν προβεί σε αυτή την ενέργεια τότε είναι πιθανό να σημειωθεί σημαντικό sell off στις τραπεζικές μετοχές.
Η περαιτέρω μείωση σε αρνητικό έδαφος του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων είναι σίγουρα μια αρνητική εξέλιξη για τις τράπεζες αλλά θα μπορούσαν οι συνέπειες να μετριαστούν με το κλιμακωτό επιτόκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης