Φορολογικό, ληξιπρόθεσμα και NPLs στο επίκεντρο της συνάντησης Σταϊκούρα με τους Θεσμούς - Επαφές με υπουργούς

Φορολογικό, ληξιπρόθεσμα και NPLs στο επίκεντρο της συνάντησης Σταϊκούρα με τους Θεσμούς - Επαφές με υπουργούς
Μεταξύ άλλων τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν με εκπροσώπους των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης
Συναντήσεις γνωριμίας των εκπροσώπων των «Θεσμών» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και της κυβέρνησης πραγματοποιούνται από το πρωί.
Πρόκειται για άτυπες συναντήσεις, καθώς οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης, επ' αφορμή της παρουσίας τους στην Αθήνα, λόγω του διεθνούς Συνεδρίου του Economist.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης, οι οποίες έχουν μεταφερθεί στην τέταρτη αξιολόγηση, το φορολογικό, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ζήτημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Μεταξύ άλλων τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν με εκπροσώπους των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης (πρώην Διοικητικής Μεταρρύθμισης).
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα αναχωρήσουν αύριο και οι διαβουλεύσεις θα συνεχισοτύν από απόσταση.

Σενάρια...τριχοτόμησης του φορολογικού

Όσον αφορά το φορολογικό, όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, η κυβέρνηση μελετά σενάρια τριχοτόμησης του φορολογικού νομοσχεδίου, ώστε να αποφύγει πιθανές τριβές με τους δανειστές, φέρνοντας σε πρώτη φάση στη Βουλή τα μέτρα ελάφρυνσης του 2019 που έχουν το χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος και δεν κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μεταξύ των μέτρων είναι οι αλλαγές στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για οφειλέτες με χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μετατάξεις προϊόντων του κλάδου της εστίασης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Ειδικά για τις 120 δόσεις της εφορίας, εξετάζεται βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης των οφειλών με την υιοθέτηση των εξής νέων χαρακτηριστικών: ευκολότερη πρόσβαση στις ευκολίες πληρωμής για όλους τους οφειλέτες, μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης στα 20 από 30 ευρώ σήμερα, διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα και μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση με μείωση του ετήσιου επιτοκίου, πιθανότατα στο 4% από 5% σήμερα.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν επίσης διατάξεις που συνδέονται με την τόνωση της κτηματαγοράς, όπως η βελτίωση των όρων στη χορήγηση Golden Visa και η θέσπιση πρόσθετων φορολογικών κινήτρων για το leasing αυτοκινήτων.
Σε ξεχωριστό κεφάλαιο του «μίνι» φορολογικού, που στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, θα περιληφθούν κωδικοποιημένες όλες οι νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων.
Μετά το «μίνι» φορολογικό, θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο με τα πιο ουσιώδη μέτρα, τον Οκτώβριο, μαζί με το προσχέδιο προϋπολογισμού.
Επί της ουσίας θα περιλαμβάνει τον βασικό κορμό των φορο-ελαφρύνσεων που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά και αφορούν μειώσεις συντελεστών σε εισόδημα, ακίνητα, ενοίκια, μερίσματα και επιχειρηματικά κέρδη. Θα πλαισιώνεται δηλαδή από μέτρα υψηλού δημοσιονομικού κόστους που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020 και αυτά θα πρέπει να περάσουν από τις Συμπληγάδες των δανειστών.
Και επειδή ο διάβολος μπορεί να κρύβεται στη λεπτομέρεια για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπως έχει ήδη επισημάνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, το νομοσχέδιο ενδεχομένως να περιλαμβάνει και δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμενους: ήτοι την περικοπή του αφορολογήτου από το 2020.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS