Με ΔΕΗ -17%, τράπεζες έως -6% και λόγω short, υποχώρησε το ΧΑ -0,86% στις 836 μον. – Επιδείνωση στα ομόλογα το 10ετές 2,57% από 2,395%

Με ΔΕΗ -17%, τράπεζες έως -6% και λόγω short, υποχώρησε το ΧΑ -0,86% στις 836 μον. – Επιδείνωση στα ομόλογα το 10ετές 2,57% από 2,395%
Αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διατηρήσει τις 840 μονάδες - Επιδείνωση στην αγορα ομολόγων
(upd20)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με το κλίμα να έχει επιδεινωθεί, με επίκεντρο την ΔΕΗ -17,32% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες ενώ αρνητικά επέδρασαν και οι πιέσεις στις τράπεζες με εμφανή τα σημάδια κόπωσης, ειδικότερα στην Εθνική -5,18%..
Από την άλλη, επιδείνωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,57% ενώ νωρίτερα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 2,395%
Η ισχυρή πτώση της ΔΕΗ οφείλεται καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές θα εμφανίσει στο πρώτο τρίμηνο του 2019 νέες μεγάλες ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό EBITDA κατά 80 εκατ. ευρώ επηρεάζοντας τις συμφωνίες με τις τράπεζες για τα δάνεια.
Με απώλειες -5,75% έκλεισε η Attica bank με υψηλό ημέρας +11,13% και με χαμηλό -10,05% και με σωρευτικά κέρδη από την αρχή του έτους σχεδόν 400% επιβεβαιώνοντας το bankingnews.gr για την ακραία κερδοσκοπία που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα 
Καταλυτική ήταν η επιστράτευση της Coca Cola +1,71% που λόγω της βαρύτητάς ανέκοψε την περαιτέρω πτώση του Γενικού Δείκτη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 836 μονάδες με τις  πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 820 και 800 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες
Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 20 και 21 Ιουνίου 2019 θα βρεθεί το θέμα των παράνομων κινήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ το βασικό ζήτημα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών
Ιστορικών διαστάσεων ράλι σημειώνεται σε όλα τα ομόλογα της Ευρώπης μετά τις πρόσφατες αναφορές του Draghi της ΕΚΤ ότι εάν χρειαστεί θα επαναφέρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έτσι λοιπόν σχεδόν 150 ομόλογα της ευρωζώνης εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια, είναι πρώτη φορά που τόσα ομόλογα κρατών της Ευρώπης έχουν αρνητικές αποδόσεις.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που αναφέρουν ότι το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να προβεί μετά τις εκλογές σε δημοπρασία ομολόγων αλλά δεν θα είναι μεσοβραχυχρόνιας διάρκειας αλλά μάλλον 15ετία ενώ το επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί κοντά στο 3%..
Μια έκδοση 15ετούς θα ήταν απόδειξη εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρέος το οποίο σε ποσοστό 70% προέρχεται από τον επίσημο τομέα δηλαδή από ESM, EFSF συνολικά δάνεια των μηχανισμών στήριξης και όχι ιδιωτών επενδυτών.
Σήμερα, επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 2,57% ενώ αρχικά κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 2,395% και το ιταλικό 10ετές στο 2,07% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 50 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, βελτίωση καταγράφεται και στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 272 μονάδες βάσης από 278 μονάδες βάσης χθες.
Επίσης, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 204 μονάδες βάσης. 
Στα της αγοράς, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Εθνική -5,18% και Πειραιώς -3,26%και ακολούθησαν Alpha Bank -1,23% και Εurobank -0,54% ενώ η Attica Bank έκλεισε τελικά με απώλειες -5,75%
Σε αύξηση της short θέσης του στην Εθνική πρόχώρησε το fund Marshall σε 0,61% από 0,51% προηγουμένως που αντισοιχεί σε 1 εκατ. μετοχές περίπου
Οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν αναδείξει σημάδια κόπωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο ενώ 12 συνεδριάσεις έμειναν μέχρι τις εθνικές εκλογές όποτε θα συσσωρεύουν σε αυτά τα επίπεδα  
Εφόσον η ΝΔ έχει καθαρή αυτοδυναμία θα υπάρξει ένα μικρής κλίμακας ράλι και ακολούθως αφομοίωση.
Η αφομοίωση των χρηματιστηριακών τιμών της τρέχουσας περιόδου ή εάν οι τράπεζες κρατήσουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις θα αποτελεί θετική εξέλιξη.
Οι τράπεζες θα αποκτήσουν πάλι αξία όταν θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs και ανακοινώσουν τα νέα επιχειρηματικά τους σχέδια για το πως θα πετύχουν υψηλή κερδοφορία.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση ΔΕΗ και ακολούθησαν ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Τιτάν, ΟΤΕ ενώ με τηην μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Sarantis, Jumbo, Coca Cola.
Σε υψηλά 10 και πλέον ετών έκλεισε σήμερα η μετοχή του Ιατρικού Αθηνών με άνοδο +17,74% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, και με καλό όγκο συναλλαγών για τα δεδομένα του τίτλου.
Σημειώνεται πως ο κλάδος υγείας εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο με μπαράζ εξαγορών και δημόσιων προτάσεων.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,61% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,20%.
Λίγο μετά τις 11:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις  στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,21% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο +0,48% υπό την πίεση της ΔΕΗ και των κερδών της Coca Cola.
Περί τις 14:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -6,36% και Attica Bank και με συνδυασμό με τις απώλειες στην ΔΕΗ -ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,77% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,28%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 757,40 μονάδες με πτώση -2,1%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,86% στις 836 μονάδες έχοντας υψηλό στις 848,09 μονάδες και χαμηλό στις 833,19 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 48,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 30,6 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,61 εκατ. ευρώ και 8,81 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 710 χιλ. τεμάχια αξίας 1,7 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 432 χιλ. τεμάχια αξίας 1,33 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 250 χιλ. τεμάχια αξίας 412 χιλ. ευρώ και η Eurobank 7,3 εκατ. τεμάχια αξίας 6,03 εκατ. ευρώ. 
Ο Μυτιληναίος 114 χιλ. τεμάχια αξίας 1,14 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 836 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες.
Στον αντίποδα οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 820 και 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 757 μονάδες με τη πρώτη αντίσταση τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 885 μονάδες ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 740-750 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των  700 -710 μονάδων

Η επικαιρότητα

Το ζήτημα των μέτρων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται ικανοποιημένες και συγκρατημένα αισιόδοξες για το τι θα αποφασιστεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας αφενός την καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας αφετέρου την αποφασιστικότητα για την επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εν τω μεταξύ 20 και 21 Ιουνίου 2019 το βασικό ζήτημα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών
Στόχος είναι η βασικές επιλογές να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της Συνόδου την Παρασκευή και πάντως, πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του στις 2 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παρά τη δυσκολία εύρεσης συμφωνίας, αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παράτασης της απόφασης, καθώς θα πρέπει να καταλήξουν στους υποψήφιους πριν την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου.
Επίσης, οι πρόεδροι Tusk και Juncker θα ενημερώσουν ανεπίσημα τους ηγέτες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Brexit και κυρίως όσον αφορά την ετοιμότητα της ΕΕ για το σενάριο μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα όμως, ορισμένοι ηγέτες θα βρίσκονται στην Οσάκα για τη συνεδρίαση των G20 και επομένως δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου.
Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ η Fed, μεταξύ 2,25% και 2,5% σε μία κίνηση η οποία είχε, μερικώς, προεξοφληθεί από τις αγορές.
Παράλληλα η τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα και τις εκτιμήσεις της για την οικονομία των ΗΠΑ στο επόμενο διάστημα.
Στην ανακοίνωση της Fed καθίσταται φανερό ότι η διοίκησή της είναι διχασμένη αναφορικά με το εάν θα υπάρξει ή όχι μείωση επιτοκίων εντός του 2019, γεγονός το οποίο μπορεί να γίνει δεκτό με όσο και τόσο θετικό τρόπο από τις αγορές.
Σημειώνεται ότι η απόφαση για διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη, καθώς διαφώνησε ο James Bullard, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St. Louis, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης.
Την εκτίμηση πως είναι απίθανο να επιλυθεί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας κατά την επικείμενη συνάντηση των προέδρων Donald Trump και Xi Jinping στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Ιαπωνία στα τέλη Ιουνίου.
Όπως αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ, το πιο πιθανό είναι μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων να δοθεί ώθηση σε μια νέα φάση διαπραγματεύσεων, οι οποίες εδώ και περίπου έναν μήνα έχουν περιέλθει σε τέλμα, ύστερα από τις κατηγορίες των ΗΠΑ προς την Κίνα ότι υπαναχώρησε από δεσμεύσεις που είχαν συμφωνηθεί.
Απαντητική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ απέστειλε χθες Τετάρτη 19/6 το βράδυ η Ιταλία μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν για την εκκίνηση της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα.
Σημειώνεται πως το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ προκειμένου να εγκρίνει το περιεχόμενο της επιστολής και με το πέρας της συνεδρίασης δεν έγινε κάποια δήλωση.
Ωστόσο, τα ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η κυβερνητική «γραμμή» είναι ναι στο διάλογο, ναι στο σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ αλλά και πίστη στην οικονομική πολιτική που έχει χαραχθεί καθώς ήδη υπάρχουν θετικά νέα από το μέτωπο της ιταλικής οικονομίας.

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές
 
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν  οι αγορές στην Ασία, καθώς παρά το γεγονός ότι η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, τόνισε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μειώσεις εάν χρειαστεί
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,6%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +2,38% στις 2987,12 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +1,23% στις 28550,43 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μονοπωλούν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προβεί σε μείωση εντός του 2019, ίσως και από τον Ιούλιο ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England, ΒοΕ) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ωστόσο περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του 2019, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο, έναντι της αύξησης 0,2% που ανέμενε αρχικά.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,6%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,55%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,95%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,1% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,5%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,75%, ο S&P στο +0,8%, ο Nasdaq με κέρδη +0,9% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,49% (9,22 δολ)

Πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο Attica Bank και Εθνική 

Πιέσεις καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Με την μεγαλύτερη πτώση η Attica Bank και Εθνική και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες τράπεζες
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,25 ευρώ με πτώση -5,18% με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,61 ευρώ με πτώση -1,23% με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,97 ευρώ με πτώση -3,26% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8270 ευρώ με πτώση -0,54%  με όγκο 14,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4280 ευρώ με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 637 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,5250 ευρώ με πτώση -5,75% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 242 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,64 ευρώ με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 271 εκατ. ευρώ

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές – Ισχυρές πιέσεις στην ΔΕΗ

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Sarantis, Jumbo, Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 33,32 με άνοδο +1,71% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,50 ευρώ με πτώση -0,79% και αποτίμηση 6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,7280 ευρώ με πτώση -17,32% και αποτίμηση 401 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,96 ευρώ με πτώση -4,39% και κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,77 ευρώ με πτώση -0,26% και αποτίμηση 3,12 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,50 με πτώση -0,79% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,35 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,70 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,10 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,96 ευρώ με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,55 ευρώ με άνοδο +1,97% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,4580 ευρώ με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,08 ευρώ με πτώση -0,39% και με κεφαλαιοποίηση στα 263 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1180 ευρώ με άνοδο +1,9% και κεφαλαιοποίηση 111 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές 2,57% το spread με την Ιταλία 50 μ.β. και με την Πορτογαλία 204 μ.β.  

Επιδείνωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 2,57% ενώ αρχικά κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό το 2,395%
Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα όλα τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 50 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 204 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται νέα βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,07% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,52 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,95% και απόδοση πώλησης 0,90%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,68 μονάδες βάσης και απόδοση 1,03%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 20 Ιουνίου 2019 στο 1,19%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,26 μονάδες βάσης και απόδοση 1,46% με το ιστορικό χαμηλό 1,46% στις 20 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,93 μονάδες βάσης και απόδοση 2,21% με απόδοση αγοράς 2,24% και απόδοση πώλησης 2,19%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 112,95 μονάδες βάσης και απόδοση 2,56% με απόδοση αγοράς 2,57% και απόδοση πώλησης 2,55%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 2019 στο 2,35%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 113,34 μονάδες βάσης και απόδοση 2,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 113,26 μονάδες βάσης και απόδοση 3,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 114,45 μονάδες βάσης και απόδοση 3,28%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 289 μονάδες βάσης από 280 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 272 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,72% ή 272 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία – Βελτίωση στην Ιταλία

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα ωστόσο ακόμη οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,07%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/6/2019 στο -0,32% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου 2019 στο -0,329%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό 0,208% σημειώθηκε 18 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,51% που  σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου 2019 και 20 Ιουνίου 2019
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,363% που σημειώθηκε στις  20 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,07% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,65%, με ιστορικό χαμηλό 0,646% που σημειώθηκε 20 Ιουνίου του 2019.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS